Po, 21. 03. 2016, 06:37

Banánový cheesecake

banánový cheesecake

Je před šestou hodinou ráno a já už zase sedím ve vlaku, směr Praha. Dneska nesedím ve směru jízdy, ale já to na tom plánku, když si vybírám místo, nikdy neumím odhanout. A tak ten směr někdy vyjde a někdy ne.

... Je to vtipné, tady ty úvody. Přijde mi, že jsou furt dokola a všímám si toho i jinde. Prostě taková "vata", ale nemyslím to zle. Popsání situace, ve které se zrovna nacházím, i když třeba není pro téma článku absolutně relevantní :). 

Tak vám povím ještě jednu, trochu víc relevantní věc, které jste si už ale možná všimli. Už přes dva měsíce tu nebyl žádný nový recept! Což je celkem síla, zvlášť když vezmu v potaz, že je můj blog pořád zařazenej mezi food blogama na foodblogroku.cz ("naštěstí" teda né v užším výběru) a je u něj napsané "cestování, vaření"... No, jedním - pečeným - receptem to sice nenapravím, ale stejně ho sem chci dát. 

Recept na banánový cheesecake.

Což byl tak trochu experiment. Měla jsem totiž upéct dva cheesecaky na oslavu a nechtěla jsem, aby byly oba stejné. Zároveň jsem věděla, že čokoláda/kakao není vhodná volba pro tuto konkrétní oslavenkyni... a když mi pak padl zrak na banán, měla jsem jasno. Banánem jsem nahradila dvě vajíčka a výsledná chuť byla lahodná a konzistence krémová a někteří tam ten banán ani nepoznali, přestože tam podle mě cítit je. 

Recept jsem si "vymýšlela" za pochodu, ale fakt je ten, že cheesecaky jsou si všechny podobné. V tomto receptu není Philadelphia, protože v Lidlu ji neměli a do jiného obchodu jsem jít nestihla. Tak jsem koupila mascarpone a pak nějakou "lídláckou" verzi krémového sýra.

Klasický vanilkový a banánový cheesecake

Banánový cheesecake

dortová forma s průměrem 20cm
doba přípravy: 10min
doba pečení: 60-70min + 100+ min ve vypnuté troubě + chládnutí

150g sušenek
50g másla
500g mascarpone
200g krémového sýra
1 střední banán
1 vejce
6-7 lžic cukru
(90-105g)
1 lžička vanilkového extraktu
ovoce na ozdobení

banánový cheesecake

postup

1. Předehřejte si troubu na 135 C. Formu vyložte papírem na pečení. 
2. Rozdrďte si sušenky (buď v sáčku třeba kladívkem na maso nebo v food processoru). Na mírné teplotě rozpusťte máslo a smíchejte se sušenkama. Sušenkovou směs pak přesypte do formy a uhlaďte po celém obvodu. 
3. V míse míse nejdřív rozmixujte mascarpone a krémový sýr. Vidličkou rozmačkejte banán a přidejte ho, společně s vajíčkem, cukrem a vanilkou k sýrům. Rozmixujte.
4. Směs přelijte do formy, uhlaďte na povrchu pokud třeba a dejte do trouby.
5. Pečte 60 až 70min, pak troubu vypněte a nechte v ní cheesecake dojít, klidně přes noc.
6. Vychlazený cheesecake ozdobte čím jen chcete. Kiwi, borůvky a maliny, co jsou na fotce, byly vynikající volba :).

Dobrou chuť. 

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.