Čt, 14. 04. 2016, 19:48

6x sladké snídaně bez přidaného cukru

sladké snídaně

V posledním roce jsem jedla víc sladkého, než je zdrávo. Bolle (neboli kynutá buchta) k snídani (někdy sendvič se šunkou a sýrem), v mezičase trochu horké čokolády, pak pár kousnutí do další bolle a po večeři jsem si třeba dala ještě trochu čokolády. Věděla jsem, že jím hodně sladkého, ale nikdy mi nedošlo, že tvoří v podstatě většinu mého jídelníčku (můj oběd v práci totiž často spočíval v chlebu s máslem a marmeládou.) Asi týden po tom, co jsme se s Radanem pustili do cvičení a určitého "režimu" za mnou přišla kolegyně a zeptala se mě, jestli se k ní chci přidat v "nejezení žádného přidaného cukru". Chvíli jsem o tom přemýšlela, protože v ten moment mi došlo, že budu muset fakt docela radikálně změnit jídelníček. Ale kývla jsem na to. A pustila se do toho docela s vervou. Sladkého se ale úplně vzdát "neumím" a tak jsem během pár týdnů vyzkoušela několik různých variací na ovesné vločky a banán + další ovoce. 

Musím říct, že všechny mi moc chutnají a že se na tu snídani vyloženě těším. Je dost možné, že většinu těchto "receptů" znáte, ale říkala jsem si, že by bylo fajn mít to takto na jednom místě, pravidelně tento článek aktualizovat a vzájemně se trochu inspirovat. :)

Overnight oats

overnight oats

K "přes noc máčeným" ovesným vločkám potřebujete jednu uzavíratelnou nádobu ve stylu zavařovačky. A pak už stačí mít jen ovesné/ječné/žitné vločky a ty zalít mlékem.

 Na jednu porci si dávm 60-70g vloček a cca 120-140ml mléka. Já si teď oblíbíla ovesné mléko (kupuju si Oatly a chutná doslova jako ovesné vločky.) Ale parádní určitě bude i mandlové a nebo klidně i kravské, samozřejmě! :)

K tomu si většinou přisypu trochu kokosu, mandlových lupínků a ovoce, které zrovna najdu doma. Zatím jsem moc neexperimentovala, ale chystám se a pak sem ty "osvědčené kombinace" dopíšu :).

Overnight oats jsou podle mě nejideálnější, když vstáváte brzo a nestíháte/nechcete jíst doma. Pokud čas mám, preferuju spíš teplou ovesnou kaši.

Ovesná kaše

ovesná kaše

ovesná kaše

ovesná kaše

Ovesnou kaši pravděpodobně představovat nemusím :). Každý máme svou oblíbenou, v té mojí je vždycky kokos a banán :). Radanovi do ní dávám lžičku medu. 

Ovesno-banánové palačinky

Jeden z receptů, který mi fakt zachutnal jsou tyto palačinky. Už jsem něco podobného zkoušela předtím, ale bylo to suché a chutnalo to až moc "zdravě" :D. Teď jsem se rozhodla přidat kromě vloček a banánů i vajíčka a je to úplně o něčem jiném. 

ovesno-banánové palačinky

Na dvě porce (3-4 palačinky na porci) jsem použila 2 zralejší banány, 60g ovesných vloček, 4 vajíčka a hrst kokosu. Všechno smíchat dohromady (banány nejdřív rozmačkat vidličkou), rozpálit pánvičku, potřít trochou oleje, malý šufánek těsta na pánvičku. Dejte pozor, aby se vám těsto nepřiplálilo. Mně zabírá, když palačinku otočím už tak po minutě, i když těsto ještě navrchu není úplně hotové. Možná se vám to trochu rozteče, ale není to nic, co se nedá "upravit" :)). Servírovala jsem to zatím jen s tvarohem a s ovocem. 

Ovesno-bánánové palačinky č. 2

ovesno-banánové palačinky

Budete potřebovat 

Food processor a pánvičku 
2 bílky 
50-60g vloček 
1/2 banánu + trochu na dozdobení 
Hrstku sušených brusinek 
Hrstku kokosu 
Cca 20ml mléka 
Lžičku (domácího) kokosového másla (nebo jiného) 

Do food processoru dejte všechny ingredience (bílky, vločky, banán, brusinky, kokos, mléko) a rozmixujte. Rozpalte pánvičku a dělejte z těsta malé lívanečky. Na talíři ozdobte ovocem a lžičkou ořechového/kokosového másla. 

 

Žitné palačinky s mandlovým mlékem

žitné palačinky

150g celozrnné žitné mouky 
1/2 balíčku prášku do pečiva 
1 banán 
1 vejce 
Cca 400ml (mandlového) mléka 
20g rozpuštěného másla 
Vanilkový extrakt 
Špetka soli 

Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva. V jiné mise rozmačkejte banán, přidejte mléko, vajíčko a máslo a smíchejte dohromady. Přidejte prosátou moukovou směs, zamíchejte. Na rozpálené pánvi z obou stran opečte. Podávejte například s čerstvě pomletým mákem a jahodama a borůvkama.

Pokud dva lívance nesníte ještě při vaření, na talíři jich můžete očekávat tak šest nebo sedm.

 

Ovesno-banánové cookies

ovesno-banánové sušenky

ovesno-banánové sušenky

A poslední recept, který tu zatím mám jsou ovesné sušenky. Na 10 středních kousků budete potřebovat 4 menší banány, 160g ovesných vloček, 120ml ovesného (mandlového, kravského, sojového) mléka, hrst kokosu, hrst vlašských ořechů ... Zapněte troubu na 180 C, rozmačkejte banány, přidejte vločky, mléko a ořechy. Z těsta vytvořte malé "hrudky", a dejte do trouby na 15-20min. Můžete přidat i sušené ovoce nebo třeba kousky čokolády, pokud "můžete" sladkosti :).

Všechny tyto "recepty" jsou výborné, i když v nich není žádný přidaný cukr. Fakt. Věřte mi. Určitě v tom velkou roli hraje ten banán :).

Tak to jsou moje čtyři obvyklé snídaně v posledních týdnech. Co snídáte vy? :)

Komentáře

Napsal(a) Terez (neověřeno), Pá, 15. 04. 2016, 12:41*

Já si do overnight oats dávám ještě ten rozmačkaný banán a nechám to přes noc kamarádit v ledničce :-) A když mám chia semínka, tak je přidám taky, případně ještě goji. Stojí to za to :-)

Jinak já si ráda dám ještě mug cake, toho bych se ujedla...Jediná nevýhoda je, že se dělá v mikrovlnce a tu doma nemáme :-D Tak využívám tu v práci čas od času :-)

Měj se krásně, Terezko! :-)

Ahoj Terezko,

já už ty chia i goji fakt musím zkusit, vím o tom, pořád na to někde narážím, ale úspěšně se tomu zatím vyhýbám :)... Tak je čas to napravit.

A nad mug cake jsem taky přemýšlela, ale právě nemáme tu mikrovlnku, no :D ... ale teď si říkám, že v práci vlastně jo, takže díky za další super tip! :)

Měj se krásně! Terez

Napsal(a) Jarka (neověřeno), So, 16. 04. 2016, 08:15*

Terezko, také se snažím omezovat cukr... měla jsem rýžovou kaši, nepatrně cukru a skoro žádné máslo, kakao ano .. a dobrý ... jinak bych nasypala cukru dosti ... málo mastné mi nevadí ..já už jsem asi psala  dávám vločky ráno do bílého jogurtu, ale s tím mlékem to taky zkusím.. ale mám ráda med - pořád lepší než cukr si myslím .. já nesladím čaj ani kávu, tak trochu sladkého někde okolo být musí ..četla jsem, že po ránu trochu cukru být musí, aby se tělo nastartovalo, dostalo sílu ... já to zas tak striktně  bez toho cukru nedodržuju ... prostě ale omezuju, to jo... ovesná kaše je taky dobrá a vlastně tam dám co je po ruce, pokaždé tak trochu jiná..

Jinak jsem se dala na zelené čaje apod. .. zelený čaj s jasmínem jsem pila celá leta... teď jsem to díky jedné blogerce, která mě nalákala, rozšířila ... mám povícero čajů, zkouším nové ... krásné plechovky mám z dřívějška i hrníčky  apod . to je moje taková úchylka .. plechovčičky, hrníčky, konvičky ....  i jsem si koupila knihu o čaji vůbec..

Terezko, měj fajn. Tady prší a pršet asi bude, poměrně se ochladilo, tak si na sluníčko počkáme, ale my se dočkáme ! ☼

Ahoj Jarka

Ahoj Jarko,

děkuju! :) Je super, že takto omezuješ cukr, má to něco do sebe! :) Já ten přidaný cukr teď kromě té soboty omezuju docela zásadně, ale dlouhodobě bych to takto nechtěla, protože mi to přijde "omezující" a právě až moc striktní ... pořád si žít a jíst tak, jak mám v tu chvíli chuť a úplné vyřazení sladkého není pro mě :) ... nemyslím si ale (paradoxně :)), že člověk ten přidaný cukr potřebuje ... ono už ho je dost v těch samotných obilovinách, v ovoci a tak ... na druhou stranu by mě to bez toho občasného dortíku prostě nebavilo :).

A ty čaje jsou parádní, taky je piju často ... ještě stále mám i trochu těch sušených bylinek od tebe! :) A ta kniha o čaji zní moc zajímavě, která to je? :)

My to tu s počasím taky máme jako na houpačce .. ale tak je jaro, aprílové počasí, všechno je, jak má být :).

Měj se krásně, Tereza.

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.