Po, 16. 05. 2016, 13:14

Banánový chlebíček s mrkví a borůvkama (bez přidaného cukru)

Banánový chlebíček, banana bread, cukrfree

Je šest ráno a já jsem už dvacet minut vzhůru. Vědomě si dnes automaticky neberu do ruky mobil a jen tak ležím, občas kouknu na Radana a nechávám sebou proplouvat myšlenky. Upřímně, nejvíc převládala ta o tom, že mám hlad. Omlouvám se, jestli jste čekali něco duchaplnějšího :). To, že budu nakonec péct a na snídani si díky tomu počkám skoro dvě hodiny, mi v tu chvíli hlavou vůbec neproblesklo. Zkouška trpělivosti a vděčnosti pro dobré jídlo :). 

Do očí mi udeřily už lehce přezrálé banány v kuchyni a první, co mě napadlo bylo: banana bread! A tak jsem se potichu vplížila zpátky do ložnice, ze stolu si vzala svůj počítač a párkrát zavrzala židlí nebo mi spadla nabíječka, takže jsem zas tak potichu nebyla a Radan na to reagoval přetáčením se v posteli - ale nevzbudila jsem ho. Myslím.

Do vyhledávače na Pinterestu zadávám "banana bread" a vyskočí na mě milion obrázků, které všechny vypadají identicky. Pak ale najdu jeden odkaz, kde je asi padesát variací na banánový chlebíček, tak tím proklikávám - tam je nutella, tam arašídové máslo, tam v tom je potřeba kefír, v tom dalším je celozrnná mouka, v jiném kokosová a ve většině se neobejdu bez jablečného pyré, které nemám, nemám ani jablka a v obchodě je zavřeno (protože je svátek a Norové jsou teď doma se svou rodinou a zásobou jídla, co si udělali v pátek - nevím, jestli je to tím, že nejsem Norové, ale my jsme si žádnou zásobu jídla neudělali!). 

Takže jsem koukala na ty recepty a pak jsem si řekla, že prostě budu experimentovat a největší inspirací mi bude to, co mám doma. V jednom receptu jsem viděla 3/4 hrnku cukru nebo 1/2 hrnku, pokud to nechcete moc sladké. Já tam nechtěla žádný cukr, tak jsem ho nahradila mrkví. Dneska jsem si taky musela vystačit s "hrnkovým systémem", protože se mi před týdnem vybily baterky v kuchyňské váze a ještě se sami zázračně nevyměnily. Nechápu. 

Přemýšlela jsem pak nad tím, že když už se snažím dělat zdravější verze klasických sladkých jídel, měla bych to dělat pořádně a místo obyčejné mouky používat třeba kokosovou, rýžovou nebo já nevím jakou ještě. Ale pak mi došlo, že "trh" s těmi zdravými varintami už je nasycený a navíc, pokud se stravujete zdravě a bez lepku a bez cukru a bez dalších věcí, tak vám můj dnešní recept stejně moc inspirativní připadat nebude. Je spíš pro ty z nás, co doma máme "běžné" suroviny a přemýšlíme, jak z nich udělat něco chutného a zároveň tak trochu "lepšího" pro naše těla. 

Tak pojďme na to :)

Na jeden banánový chlebíček budeme potřebovat:

2 zralé banány

60g rozpuštěného másla (cca polovina ze 125g kostky)

1 vejce

1-2 lžičky skořice

1 lžička jedlé sody

špetka soli

1 nastrouhaná mrkev (cca 1/3 hrnku)

1 1/2 hrnku hladké mouky

30-50ml (ovesného) mléka (dělala jsem to od oka, proto nevím přesně)

1 hrnek mražených borůvek

hrstka čokoládových kousků (nemusí být, pokud to chcete mít vyloženě bez cukru, můžete místo toho přidat třeba nasekané ořechy)

postup

1. Rozehřejte troubu na 175 C. V hrnečku rozpusťte máslo a formu, ve které budete chlebíček péct, si vymažte máslem. 

2. Ve větší míse rozmačkejte banány, přidejte vajíčko, mrkev, jedlou sodu, skořici a sůl, promíchejte.

3. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se nespojí s ostaními ingrediencemi. Pak přidejte mouku a znovu smíchejte, já používala obyčejnou stěrku. Těsto se vám možná bude zdát trochu tuhé, tak přidejte trochu mléka a propojte ho dohromady. Přidejte borůvky a čokoládu/ořechy, naposledy promíchejte a přesuňte do pečící formy.

4. Pečte 50-60min nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude čistá.

5. Můžete podávat s čestvým ovocem a bílým jogurtem. Dobrou chuť.

TIP: Příště chci část mouky zkusit nahradit rozemletýma vločkama. :)

Tak co? Kdo vyzkouší? :)

Komentáře

Napsal(a) Michael (neověřeno), Po, 16. 05. 2016, 13:58*

Píšu si a až skončíme detox, tak to upeču.. Jen tu bílou mouku asi vyměním za něco jiného..uvidím.. Sakra, mám teď na to strašnou chuť =(
Každopádně děkuju za tip =). A rána, kdy jen tak koukam do stropu, pozoruju ložnici nebo jeho..a mobil leží netknutě na nočním stolku..tak taková rána poslední dobou provozuju taky =)

Michael
http://www.ontheleaf.net

 

Ahoj Majki,

díky za komentář! :) Jsem ráda, že tě recept zaujal. A tu mouku klidně vyměň, já bych tam možná taky dala jinou, kdyby se ke mně (záázračně :)) dostala, ale prostě jsem pracovala s tím, co mám.

Koukala jsem k tobě na blog, co praktikuješ za očistu a jsem zvědavá pak na článek po :). 

Měj se hezky, Terez.

Napsal(a) Jituš (neověřeno), Po, 23. 05. 2016, 22:04*

Jak vy to všechny šikuly děláte, že to jídlo vždycky tak stylově vyfotíte. Já když něco uvařím nebo upeču a chci to vyfotit aby to hezky vypadalo a nejlépe bylo použitelný později na blog tak prostě tu kompozici nevymyslím. A přitom když pak brouzdám po různých food blozích a stránkách abych načerpala inspiraci tak mi to přijde úplně jednoduchý. Horší je ta samotná realizace, haha :). Asi si u tebe objednám kurz focení jídla. Máš ty fotky dokonalé. 

chlebík vyzkouším neb lívance/palačinky podle tebe slavily doma úspěch. A to většinou přítel na tyhle "zdravé'" recepty není :))

Jituš,

vidíš, a já si zase často říkám, jak to udělat, abych měla ty fotky jídla ještě "hezčí" a jako ty z pinterestu :D :D ... Evidentně každý řešíme podobné věci :) ... Každopádně, až zajdeme na nějakou tu kávičku, můžem si k ní dát dortík a můžem to spolu zkusit vyfotit :) - co ty na to? 

A recept určitě zkus, myslím, že by vám mohl chutnat. Sladké je to dost a mrkev jako taková tam vůbec cítit není, spíš ještě dodává vláčnost :). Měj se krásně a pozdravuj přítele, Terez.

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.