So, 09. 07. 2016, 15:45

Avokádová čokoládová pěna

avokádová čokoládová pěna

Začínají se mi v počítači kupit fotky nových receptů, které v posledních dnech zkoušíme. A tak jsem si říkala, že je čas s tím začít něco dělat a alespoň některé tu s vámi sdílet. 

Je to devátý den, co jím "čistě rostlinnou stravu" a moc mě to baví. Cítím se skvěle a většinu času vůbec nemyslím na to, že něco "nesmím". Naopak, můj přístup je spíš o tom, "co všechno můžu" a předtím jsem to moc nejedla, protože jsem nevěděla, co si se všemi těmi surovinami počít. Quinoa, batáty, cizrna, fazole, spoousta zeleniny, spoousta ovoce. Je to super. Zároveň ale nedělám žádné závěry a i článek o "rostlinné stravě" si nechám na později, zatím to vůbec není podstatné. Prostě zkouším, experimentuju, poznávám, vzdělávám se, jsem otevřená a cítím se fajn. Co teď ale podstatné je, jsou ty recepty :). Ty se totiž můžou hodit úplně každému, ať už je váš přístup jakýkoliv. 

Minulou neděli jsme k nám pozvali pět našich kamarádů na "tříchodovou večeři". Nebudu vám lhát, strávila jsem celé odpoledne v kuchyni přípravama a vařením. Koukala jsem asi na milion receptů a z nich si pak sestavila to své "dokonalé menu". Špěnátovo-brokolicovo-avokádový krém, falafel z cizrny a koriandru s quinoou, batátama, celozrnnou rýží, květákem, salátem a pikantní pastou na bázi domácího tahini. A čokoládový krém z avokáda, který sklidil úplně největší úspěch, protože mu vůůbec, ale fakt vůbec nic nechybělo. A tak jsem si říkala, že začnu právě s ním. Je víkend a třeba se někomu z vás bude zamlouvat natolik, že ho zkusí ještě dnes :).

Recept

Budete potřebovat food processor nebo alespoň tyčový mixér

4 porce

doba přípravy: 15min + cca dvě hodiny na chlazení

 

2 velká zralá avokáda nebo 4 menší

120g hořké čokolády (já jsem použila malinovou 70%)

1/4 hrnku mandlového nebo ovesného nebo jiného rostlinného mléka

3 lžíce neslazeného kakaa

1 lžička vanilkového extraktu

špetka soli

2-3 lžíce medu (nebo chcete-li, tak třeba agave nebo javorového sirupu)

hrst čerstvých malin + další ovoce a kokos na dozdobení

kokosový jogurt (nemusí být)

avokádovo čokoládová pěna
nevábně vypadající "hmota v procesu" :)

postup

1. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Pak ji nechte trochu vychladit.

2. Avokáda rozkrojte napůl, lžící vydlabejte a dejte do food processoru. Přidejte kakao, čokoládu, mléko, sůl, extrakt a med a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.

3. Přidejte maliny a lžící je vmíchejte do směsi. Některé se trochu rozmačkají a to je dobře :).

4. Čokoládovou směs přesuňte do vybraných skleniček a dejte do ledničky vychladit.

5. Před podáváním můžete dozdobit kokosovým jogurtem, čerstvým ovocem a třeba kokosem.

Dobrou chuť.

TIP: Pokud chcete mít dezert fakt "na rostlinné bázi", pohlídejte si, že v čokoládě není žádné přidané mléko. Koukala jsem na složení některých hořkých čokolád a v některých jsem našla sušené mléko.

TIP2: Med někteří považují za "neveganský", ale upřímně mě argumenty proč nepřesvědčili, zvlášť pokud je med domácí a vyráběný v docela malém množství. Každopádně, můžete ho jednoduše nahradit nějakým jiným sirupem anebo ho vynechat úplně, pokud jste milovníci hořké čokoládové chuti :).

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.