Čt, 14. 07. 2016, 14:20

Kari s bramborama, fazolama a zeleninou

veganské kari

Radan je boží. V mém zájmu jíst víc "rostlinně" (a tento měsíc tak nějak "úplně rostlinně") mě podporuje, není otrávený, že už zase máme cizrnu nebo brokolici a co víc, občas nám něco sám uvaří. Jako třeba předevčírem, kdy připravil asi nejlepší kari, jaké jsem kdy jedla. Fakt. Dokonalé, vyvážené, syté, vynikající jídlo. A protože věřím tomu, že nikdo z nás nemusí mít každý den večeři nebo oběd obsahující maso nebo jiné živočišné potraviny, musím vám sem recept nutně napsat, jsem si totiž jistá, že si na něm pochutná každý.

Taky pomalu sepisuju článek o tom "co jím", proč jsem se rozhodla si tento "rostlinný měsíc" vyzkoušet, jak se cítím, jestli mi to přijde složité a jak si to "představuju" dál... Tak kdyby vás něco zajímalo, určitě napište!

A teď už pojďme rovnou na recept, abyste ho mohli zkusit ještě dnes! :) 

Recept

4 velké porce

doba přípravy: cca 40min

 

1 cibule

4 stroužky česneku

2 lžíce oleje (my používáme rýžový)

zázvor (asi 1cm z čerstvého kořene)

2 lžíce čerstvého rozdrceného kmínu

1 lžička kari koření

1/3 lžičky green curry paste*

sůl

8-10 menších brambor

2 mrkve

asi 100g hrášku (může být mražený nebo z konzervy)

1 konzerva bílých fazolí

1 konzerva hnědých fazolí

1 konzerva rajčat

1 konzerva kokosového mléka

 

postup

1. Nejdřív si ve vroucí osolené vodě uvařte brambory tak, jak to děláte "klasicky" :).

2. Na pánvi si na rozpáleném oleji osmahněte na jemno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidejte drcený kmín, kari pastu a kari koření.

3. Mrkev si nakrájejte na plátky, fazole propláchněte. Přidejte je do směsi, včetně hrášku. Pak přidejte ještě rajčatovou omáčku s celými rajčaty, osolte a chvíli vařte. 

4. Přilijte kokosové mléko a uvařené brambory a nechte probublávat, dokud mrkev nezměkne.

5. Můžete podávat s najemno nasekanou jarní cibulkou nebo třeba čerstvým koriandrem.

*zelenou kari pastu kupujeme v asijském obchodě a myslím, že se dá sehnat i v ČR. Můžete si ji ale připravit i doma, recept najdete tady.

Do budoucna chceme určitě začít používat daleko méně konzerv a vařit si luštěniny "vlastní". Zase tolik času to nezabere a je to určitě levnější a ekologičtější :).

Dobrou chuť! 

Komentáře

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Pá, 15. 07. 2016, 20:05*

Terezko, vypadá to báječně, miluju kari, zázvor i vůni kmínu ... o zelenině ani nemluvím ... no, pastu kari nemám, kokos.mléko taky ne, ale nechám se inspirovat i tak ... a je fajn jak píšeš, že chcete používat míň konzerv ...  akorát fazole mi vždycky trvají tak dlouho než se uvaří, i když je namočím den dopředu, proto jsem začla používat konzervované ... a rajský v supermarketu mi přijdou tak trochu jak umělá hmota (tedy běžný velký, většinou ty malinký jsou chutnější), kupuju, já říkám svlečený (bez slupky) z konzervy ...

Zajímalo by mi jestli máš chuť na sladké, docela jsi ho jedla, ne. Na mě to přijde a musím sníst kousek čokolády.... a je z toho půlka. Nebo máš chuť na maso? Jak se celkově cítíš?

Tak se mějte s Radanem prima. Pa Jarka

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.