Po, 18. 07. 2016, 14:35

O rostlinné stravě, otevřenosti a bytí sám sebou

rostlinná strava

Sedím v prázdné kavárně, piju ledovou černou kávu s limonádou a ukusuju tyčinku z datlí, banánů a rýžového proteinu. Ta káva chutná jako pribináček. Což je dost divný, ale taky dost dobrý. Některý kombinace mě fakt překvapujou...

Dneska bych s vámi chtěla sdílet moje myšlenky a "zkušenosti" (zas tolik jich není) s rostlinnou stravou. Je to v poslední době docela populární téma a pokud sledujete sociální média a hlavně youtube, určitě jste se s termínem "rostlinná strava" a nebo spíš "veganství" setkali. Člověk, který jí jen rostlinnou stravu do svého jídelníčku nezařazuje žádné maso, ryby a živočišné produkty - tedy cokoliv, co obsahuje vajíčka a mléčné výrobky (mléko, jogurty, smetana, máslo atd.)

Na začátek mám potřebu dodat takové to obligátní, že "nejsem odborník na výživu a zdravý životní styl." A že mým zájmem není tvrdit něco jako "absolutní pravdu". Chci prostě jen psát o mé dosavadní zkušenosti. Otevřeně a upřímně.

ovesná kaše

 
1. Jak jsem se o rostlinné stravě dozvěděla? Proč jsem se rozhodla ji vyzkoušet? Co jsem si o ní myslela předtím? 

Nepamatuju si přesně, kdy jsem poprvé slyšela o tom, že někdo jí "jen" zeleninu, ovoce, luštěniny a obiloviny. Ale pamatuju si, že mi to přišlo neuvěřitelně striktní a nevěřila jsem, že se tak dá žít a přežít.  Před deseti lety, když moje sestřenice přestala jíst maso, mi tedy přišlo velmi omezující i vegetariánství - "Cože? To si ale musíš dávat velkej bacha, jestli máš všechny vitamíny, co? A máš dostatek bílkovin?" V době, kdy jsem procházela "poruchami příjmu potravy", byly libové maso a nízkotučné sýry poměrně velkou součástí mé verze omezeného "zdravého" jídelníčku. 

Když pak pro mě po pár letech přestalo mít význam se přejídat a následně držet hladovku, protože jsem si uvědomila, že nemusím hrát oběť sama sobě a nikomu jinému, bylo dost důležité, že jsem jedla všechno. Že jsem se přestala bát jídla a hlavně kalorií. 

A teď tu sedím, o pět let později, a píšu vám o tom, že už osmnáctý den jím "jen rostlinnou stravu". Ještě před pár měsíci bych se možná na někoho jako já teď koukala trochu skepticky a říkala si "no jo, ta určitě není vyléčená, pořád to jídlo potřebuje mít pod kontrolou." Prostě bych to v první chvíli rázně zhodnotila, uzavřela se a až později by mi došlo, že to, co jsem tím právě vytvořila, vypovídá jen o mně a o tom, jestli jsem schopná se otevřít a vytvořit v sobě prostor plný lásky a pochopení. Rozpustit strach, averzi a přestat hodnotit. Učím se to stále a znovu, každá situace a zkušenost je perfektní ukazatel a možnost se otevřít a být v souladu, přestat bojovat a být opravdu vnímavá.

No... a tak jsem se postupně dostala ke spoustě blogům, videím a článkům a přišlo mi, že při té vší "otevřenosti" jsem velmi uzavřená vůči tomu, jak to funguje ve velkochovech, jaký má jezení živočišných produktů dopad na planetu a že tohle "neřešení co jím" mi zdravotně taky moc neprospívá...

rostlinná strava

2. Co tedy jím? Z čeho se skládá můj jídelníček? Kolik to stojí?

... A tak jsem se rozhodla zjistit sama na sobě, co to tedy znamená jíst jen rostlinnou stravu, jestli je to fakt tak omezující a striktní a jestli fakt budu muset celý den řešit jenom to, co si můžu dát.

Krátká odpověď je - jím daleko rozmanitější stravu než předtím, výběr je velký a konečně si do práce nosím obědy a nejím tak každý den pečivo s máslem a marmeládou. 

Trochu delší odpověď by byla, že si sama sobě postupně vyvracím všechny mýty o tom, že "rostlinná strava" je omezující, suchá a pořád dokola. Každý den jím spoustu různé zeleniny, ovoce, ovesných vloček, brambor, rýže, těstovin nebo třeba quinoi, vaříme si kari, polévky,  používáme kokosové mléko i mandlové třeba na ovesné kaše, hodně zařazujeme fazole, čočku a cizrnu (občas jím popcorn nebo brambůrky, to bych neměla zatajovat :)) a hlavně - co do množství jím daleko víc a přesto se cítím lehčeji a plná energie.

Jeden příklad jídelníčku za všechny:

Den devátý
SN: smoothie bowl (mražené borůvky, maliny i mango, trochu vody), s dalším ovocem navrchu, s granolou, kokosem a oříškama
SV: kakao ze sojového mléka a hrstky hořké čokolády
OB: burrito s hummusem, guacamole, salsou, fazolema a zeleninou
SV: hrst datlí a hrst oříšků
VE: špagety s avokádem, hráškem a rajčaty
2 VE: hroznové víno, sklenička vína

Další docela diskutovaný aspekt je cena - často je jednou z "výmluv" to, že je rostlinná strava moc drahá. Upřímně, vařit si bez masa a mléčných výrobků je v podstatě stejně drahé jako jíst "normálně". V Norsku je zelenina a ovoce dost levné (a o to víc, když si třeba koupíte mraženou zeleninu do různých směsí) a luštěniny, rýže a další obiloviny jsou obecně levnější než maso, masné produkty a sýry. V konečném důsledku to ale vychází zhruba nastejno, protože té zeleniny a tak kupujete trochu větší množství, než masa. Trochu dražší jsou pak rostlinná mléka nebo jogurty, jenže to vůbec nemusí být základ "rostlinného jídelníčku" a ta mléka si navíc můžete vyrábět sami doma (zkoušeli jste třeba makové?). Taky podle mě nemusíte kupovat žádné "super potraviny" typu açaí nebo goji, protože vám "postačí" borůvky a brusinky, například. Jediné, co jsem si koupila, je "lahůdkové droždí", protože mě zajímalo, co to je zač a jestli to fakt chutná jako sýr :).

veganské palačinky

3. Jak se cítím? Mívám chutě na sladké? Na maso? 

Přijde mi, že poslední měsíce jím daleko víc rozmanitě, než v dobách, kdy jsem jedla sladkou buchtu na snídani, pečivo s marmeládou na oběd a sendvič se sýrem a šunkou na večeři (to trochu přeháním, ale né moc). 

Hlavní rozdíl, který momentálně pociťuju, je ten, že mám daleko lepší trávení. Nemívám nafouklé břicho (přestože jím hodně luštěnin) a taky mám víc energie. Jím, když mám hlad a jím tolik, abych už hlad neměla. Chuť na sladké nemám, ale to je podle mě tím, že jím dostatek sacharidů a ovoce, takže moje tělo už netouží po čokoládě a buchtách. Na maso obecně chuť taky nemám, ale když občas někde cítím nějaké jídlo, tak mi to určitě voní. Dokonce mi nechybí ani sýr, což je dost divný. Nejvíc mívám chuť na vajíčka na měkko, což je pro změnu velmi zajímavý, protože vajíček jako takových jsem obecně nikdy moc nejedla. 

Nejdůležitější ale asi v této chvíli je, že mi fakt chutná jídlo, které jím. Miluju rýži, miluju krémové kari plné zeleniny a luštěnin a to burrito? To je asi nejlepší jídlo, které jsem jedla za hoodně dlouhou dobu. Chutná mi si na snídani rozmačkat banán se semínkovou granolou a na každé jídlo se těším. Je zajímavé objevovat nové potraviny, nové druhy ovoce nebo zeleniny (já měla třeba teď před pár dny poprvé batáty), používat dosud neobjevené druhy koření... Možná, že je to záležitost hlavně poslední doby, ale ten výběr je fakt obrovský a momentálně se necítím o nic "ochuzená". Je to zajímavá zkušenost a jsem ráda, že sama na sobě zkouším a pozoruju, jak to na mě působí a víc a víc se otevírám a zbavuju jakýchkoliv předsudků a pochybností.

veganské jídlo

4. Moje oblíbené youtuberky?

Sleduju několik youtuberek, které shodou okolností nejedí maso a živočišné produkty. Musím říct, že na ně koukám ráda, protože jsou inspirativní, upřímné, otevřené a vlastně úplně "normální". U některých dlouho ani nevíte, že jsou "veganky", což je dost sympatické, protože jakýmkoliv definováním se okamžitě "zabíjíme" proud a to, že se všechno neustále mění... Vytváříme koncepty a v ten moment už jsou "mrtvé"...

No, a tak se koukám převážně na ty, u nichž ten "proud" a "prostor" vnímám. Příklad za všechny je Naomi Smart. Pak taky Bonny Rebecca, Cornelia Grimsmo a z českých třeba Camie nebo Blue Vegan Pig.

veganské jídlo

5. Jak si to představuju dál?

Dneska je osmnáctého a moje měsíční "výzva" příští neděli skončí. No a co pak? Upřímně? Nevím :). Momentálně jsem ve fázi, kdy zjišťuju, objevuju, poznávám a přicházím na spoustu "důvodů", proč jíst rostlinnou stravu. Zdravotní, enviromentální, etické, ... Myslím, že když do toho člověk trochu nakoukne, změní se mu pohled na to, "co vytváří a čeho je součástí, když jí maso a živočišné produkty". Na druhou stranu si nemyslím, že to musí být "buď a nebo". Že buď jsem "vegan se vším všudy" a je to tak jako jediné správně a jenom já pomáhám změnit svět k lepšímu a nebo je mi to úplně jedno a "ignorantsky" si dál budu jíst a kupovat, na co mám chuť. Vím, že se v tom dá najít rovnováha a že to rozhodnutí činím s každým dalším jídlem, kosmetickým produktem nebo oblečením, které si koupím. Podle mě je důležité, abychom to, co vytváříme každý moment dělali vědomě, abychom byli "vzdělaní" a věděli, že to, co vydáváme, se nám vrací zpátky. Mějme nadhled. Nemusíme se obhajovat před sebou ani před nikým jiným. "Cíl" ale možná je být v souladu a hlavně být pravdivý. A sám sebou. To podle mě stačí. Každé jídlo, které neublížilo zvířatům a které je šetrnější k životnímu prostředí a našim tělům se počítá. Je to lehčí a chutnější, než si myslíme. Jestli si jednou za čas nedat vajíčko, mléko nebo maso z lokální farmy nebo přímo z vaší zahrady? To je rozhodnutí každého z nás. Nemusíme to hned teď a vlastně nikdy pojmenovávat. Ale o tom už jsme se bavili... :)

Budu moc ráda za každý názor, postřeh, tip... a tak vůbec. Pojďme se o tom bavit! :)

P.S.: Skvělý článek o té "výživové stránce" napsala Verča z blogu Ne hladu :).

Komentáře

Napsal(a) Kačka (neověřeno), Po, 18. 07. 2016, 22:58*

Je strašně fajn, že je článek upřímný. Takový "hele, zkouším to a takhle to na mě zatím funguje." A ve spoustě věcí i souhlasím :)

Jen jeden postřeh a nesouhlasný bod: Takhle v létě je to ještě fajn, různých čerstvých věcí je kolem spoustu. A z lokálních míst. Ale že by to tak bylo celý rok? Že by veganství bylo "enviromentálnější", než běžná strava? Kolik úsilí stojí dostat do Evropy třeba to mango, kokos, avokádo? A po celý rok? Myslím, že rostlinná strava je s tou živočišnou tak jedna ku jendý (ve smyslu pestré nabídky potravin po celý rok a šetření životního prostředí).

 

Ahoj Kačko,

díky moc za komentář :). 

Jinak máš pravdu, že v červenci je určitě jednodušší "žít rostlinně" a jíst hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Ale asi bych to "řešila" tím, že mimo sezónu bych kupovala hlavně mražené (ovoce a zeleninu), v lepším případě měla vlastní zahradu, kde by mi v sezóně všechno rostlo a já si to zamrazila sama. Luštěniny a obiloviny jsou víceméně pořád stejně dostupné. Máš asi pravdu v tom, že dovážení nesezónního ovoce a zeleniny po celý rok je "enviromentálně" náročné, ale pořád mi to přijde míň, než "pěstování" zvířat a to, kolik vody a obilovin spotřebují. Každopádně je to skvělý postřeh a zjistím si o tom víc :). 

Měj se hezky, Terez.

Napsal(a) Dominika (neověřeno), Út, 19. 07. 2016, 01:43*

Krasny a uprimny clanek, ktery do niceho nenuti ani nic neodsuzuje. Kez by vic lidi bylo takovych :) kazdy si k tomu asi stejne musi dojit sam. Ja uz o tom taky dlouho premyslim, tak doufam, ze uz se brzo odhodlam :) mej se krasne! 

Ahoj Domčo,

děkuju moc za komentář :). Těší mě, že jsi otevřená :). Podle mě nemusíš dělat žádné "definitivní" kroky, prostě si jen občas zkus uvařit ovesnou kaši s rostlinným mlékem místo kravského, na svačinu dát pár datlí a oříšků místo jogurtu a uvař si třeba zeleninové kari plné luštěnin místo masa :). Prostě si nemusíš nutně hned říkat - tak, a odteď už nejím to, to a to, ale pokaždé, když máš možnost, tak se můžeš třeba zamyslet, jestli nestačí malá změna, aby z jídlo bylo rostlinné a rozhodnout se, jestli chceš nebo ne :). Zkoušej, poznávej, experimentuj a prostě jen buď vnímavá :). Nemusíš to nijak pojmenovávat. 

Děkuju, i ty se měj krásně! Terez

Jojo, z mleka se mi dela spatne, takze tomu se snazim vyhybat uz dlouho, ovesnou delam jen z rostlinneho. Dokonce premyslim, ze bych si ho sama vyrobila, ono se to alpro tvari zdrave, ale asi taky uplne nebude. Jinak maso se taky snazim omezit, takze na takove te pul ceste, jak pises uz davno jsem. Spis jsem myslela zkusit ten mesic uplne jen plant-based, jaky to bude a jak se budu citit. Po hodne jidlech je mi stale tezko, takze jestli po rostlinnych vubec, asi na tom neco bude, ze bychom meli víc poslouchat svoje telo. A navic jeste delas dobrou vec pro zivotni prostredi a zviratka, takze nevim, na co jeste cekam! :D

Ale stejne dekuju za odpoved! :)

Napsal(a) Marta (neověřeno), Út, 19. 07. 2016, 13:33*

Ahoj Terezka!

Článok si úplne vystihla, tiež sa snažím byť na rastlinnej strave z dôvodov, ktoré si uviedla aj ty. :)

Začala som s takouto stravou asi pred rokom, ale problém nastal v zime, keď nie je jednoducho sezóna na ovocie a zeleninu. Rozmýšľala som presne o tom, čo tu písala Kačka a zistila som, že najprirodzenejšie je jesť ako naši starí rodičia a tak, aby to bolo telu prirodzené. To znamená, že naše telo je nastavené na to, aby sme sa v lete "nadopovali" vitamínmi a v zime zase čerpali z týchto zásob v tele. Takže som zistila, že sa dá stravovať vegánsky a zároveň aj sezónne, akurát je to trochu náročnejšie. 

Ahoj Marto,

děkuju moc za komentář :). 

Já upřímně nevím, jestli "budu na rostlinné stravě", ale určitě mě daleko víc zajímá, co jím a jak moje tělo funguje a reaguje :). Nehledě na další důvody, proč věřím tomu, že rostlinná strava je prospěšná. Prostě jsem vůči tomu otevřená a vnímavá a "mám v plánu" jíst převážně rostlinně. Fakt ale je, že zimu jsem si ještě neprožila a budu moc ráda za jakékoliv tipy a zkušenosti :)...

Děkuju a měj se krásně! Terez

Napsal(a) Jarka (neověřeno), Út, 19. 07. 2016, 13:55*

Terezko, jsem moc ráda za tento článek ... člověk si může leccos vybrat a nemůsí věci dodržovat tvrdě, jen tak se nechat inspirovat .. je fajn, že jsi napsala jak se cítíš a jaké máš chutě tyto dny... no a to jídlo na každé fotce bych hned "zblajzla" jak je lákavé ....!

Tak dobrou chuť a měj se fajn! ☼ Jarka

Ahoj Jarko,

díky moc!! :) Jsem moc ráda a fakt mě těší, že jsi vůči tomu tak otevřená :). A vlastně už ani nevím, co bych k tomu dodala :). Určitě dám v nějakém příštím článku tipy na rychlá, zdravá jídla :).

Měj se krásně! Tereza

Napsal(a) Wiky (neověřeno), Út, 19. 07. 2016, 21:11*

Ahoj Terezko! :-)

Tak zaprvé, jsem moc ráda, že jsi vůbec do této hm, challenge šla? Spíš, že jsi otevřená novým věcem, a nebojíš se zkusit něco, co pro tebe bylo kdysi nesrozumitelné..:-) Sama jsem na rostlinné stravě víc jak 2-3 měsíce a cítím se skvěle!! Vím, že to dělám pro sebe, pro zvířátka a pro planetu. Ono jde i to, jak se člověk k veganství staví.. Někdo to kůže brát velmi, velmi striktně, a někdo si občas i dá kousek kozího sýra :-) 

Prostě, zase s tebou souhlasím no :-) Jinak já mám hrozně ráda Bonny Rebeccu<3 je taková moje největší inspirace, a vlastně tak nějak zapříčinila, že jsem po půl roce vegetariánství, rozhodla přejít na veganství :-)

měj se krásně, a to curry co vařil Radan vypadá naprosto dokonale! Hned bych si dala, haha :-)

 

Ahoj Wiky,

děkuju :). V podstatě s tebou souhlasím a už ani nevím, co dodat :). Pro mě má asi význam to, co dělám většinu času. Pořád mi to přijde prospěšnější, než se nezajímat vůbec :).

Bonny Rebecca je super! :)

Měj se krásně! A to curry určitě zkus!! :) Terez

Napsal(a) Eliška (neověřeno), Čt, 21. 07. 2016, 02:20*

Ahoj Terez, dlouho jsem u tebe nic nečetla, ale tohle mě (pochopitelně) přilákalo zpět. Já neodsuzuju ani neobhajuju vůbec žádný výživový styl, dietu nebo prostě způsob stravování. Vždy mě ale zamrzí jedna věc, že dokud si člověk nezkusí ve své podstatě omezený jídelníček (veganství, glutenfree, lactosfree a tak dále), nezačne nad tím co opravdu jí přemýšlet. Nechci aby to vyznělo špatně, ale to, že jsi ve svém jídelníčku měla "povoleno" vše a přitom měla ke snídani buchtu, na oběd další pečivo a na večeři sednvič (vím, že to bylo přehnané :)), byla jen tvoje chyba. A v tomhle světle vždy potom to konvenční stravování vypadá špatně. No aby ne, když se začnou lidi zajímat více o to co jedí až v okamžiku, kdy se "musí" hlídat a tohle a tamto si nedat. Z toho důvodu musí i víc plánovat, připravovat si obědy, víc číst etikety, víc se podívat do hloubky těch všech potravin a celého průmyslu. Pak najednou prozří, cítí se líp, plní energie, jedí víc ovoce a zeleniny (a ano i díky tomu je jim líp) a dávají to na vrub novému způsobu stravování, zrovna třeba veganství. Nikde ale není psáno, že nemůžeš mít jeden den veganský, druhý den si dát steak (z velkochovu nebo od strejdy Jardy), třetí den pít smoothies. Že nemůžeš začlenit do svého běžného stravování od každého trochu a jíst pestře, i když s živočišnými zdroji. Vítám jakýkoli zájem o potraviny, které do sebe dáváme, jen mi přijde, že to přichází vždycky s nějakou takovou radikální změnou a zbytečně to haní běžné stravování, ve kterém asi tímpádem nikdo neumí chodit. Jakmile není omezen žádnými hranicemi. 
Rozhodně nechci být útočná, jen tento aspekt mi vždycky, ale vždycky v těchto typech článků chybí a je mi to vždycky trošku líto :). 

Ahoj Eliško, 

Moc děkuju, žes napsala :). Já s tebou souhlasím. A tak by i mohla skončit moje odpověď :). Každopádně mám asi potřebu ti odpovědět trochu rozsáhleji :). To, že jsem jedla jak jsem jedla JE naprosto můj "problém", za to vůbec naháním "konvenční" stravování (to se tak nazývá?). No, a souhlasím s tebou i v tom, že je dobré najít v tom rovnováhu. Nevím, jestli jsem to v tom závěru vyjádřila tak nejasně anebo si to nečetla pořádně, ale nikde jsem nepsala, že přecházím na kompletní "rostlinnou stravu" nebo vegetariánství. Nepřecházím, i když tento měsíc zkouším jíst jenom takto a nevidím na tom nic špatného :). 

Změna pohledu většinou logicky přichází se změnou něčeho :). Myslím, že konkrétně u rostlinné stravy jsou i jiné "důvody", než jen ty zdravotní... Já se každopádně nepovažuju za "spasitelku". Nikam jsem nenapsala a ani si to nemyslím, že jíst jen rostlinnou stravu je ta nejsprávnější věc, ale momentálně se cítím tak, že tak chci většinou času jíst. A taky si občas dát steak "od strejdy Jardy" a občas vajíčko "od babičky" a někdy i sýr ke skleničce vína. Nemám v plánu to lámat přes koleno, ale jednoduše mě víc zajímá nejen co jím, ale taky co tím vytvářím. Přijde mi to jako velká a podstatná změna a zároveň na tom nevidím nic absolutního :). V těchto článcích a receptech, co chci psát, chci každopádně trochu ukázat, že jíst (občas) bez masa a kompletně bez živočišných potravin je docela jednoduché a chutné a nedá se tvrdit, že nezdravé. To, že je to šetrnější i vůči planetě a trochu snížíme produkci uměle vytvořených zvířat mi přijde jako fajn bonus. 

Napsalas to hezky, ale myslím, že ta reakce je trošku i na základě článků na jiných blozích, kde fakt občas bývají hanlivé reakce na "konvenční" stravu a tak trochu fanatické představy. Což je, mimochodem, podle mě v pořádku. Každý si na to musí přijít sám :). 

Měj se krásně a děkuju ještě jednou! Terez 

Napsal(a) Kateřina (neověřeno), Čt, 21. 07. 2016, 13:06*

Mě opravdu baví, jaký dokáže život vymyslet náhody :) Brali jste se 6 dní před námi, 6 dní přede mnou jsi začala s rostlinnou stravou :))) Nikde to ještě neříkám, ví to jenom (novo)manžel, ale dělám naprosto přesně to, co ty. Obecně maso odmala nemám moc ráda, zvládám jen kuřecí prso a ryby, zbytek se mi (pardon) hnusí.. vejce v něčem mi nevadí, ale na míchaná už chuť nemám. Mléko mi taky chutná, ale.. rozhodla jsem se to zkusit (když jsem na YT objevila Marušku (Maruška Veg), Blue Vgan Pig a Camie. A od té doby experumentuju, zkouším a divím se, jak jím LÍP a VÍC a kvalitněji než dřív byť i dřív téměř bez masa). A hlavně jak mě to baví, dělá dobře a chutná. A jsem s tebou zajedno v tom, že to nemusí být TO nebo ONO, občas se dá porušit (např. minule byla velká rodinná grilovačka a já na to kuřecí prso měla chuť, dala jsem si ho, ale to neznamená, že ut od té doby nemá smysl se dál dávat cestou veganství; nebo předevčírem jsem pekla buchtu pro návštěvu a bylo v ní 1 vajíčko, ale i tak jsem si ji dala).

Každopádně doufám, že článků na toto téma bude víc! :)

Měj se krásně, Káťa

http://sparkofrandomness.blogspot.cz/ 

Ahoj Káťo, 

Díky moc za odezvu :). To jsou fakt milé náhody! Doufám, že sis vaši svatbu užila a prožila naplno a dodatečně gratuluju! :) 

Napsalas to skvěle a je mi moc blízký tvůj přístup k tomu - prostě to nechat plynou, většinu času jíst "rostlinně" a občas si prostě dát kus dobrého masa, vajíčka něco sýra, když máš chuť a je dobrá příležitost :). Držím ti palce, ať se cítíš dobře, ať tě to baví a dělá radost :). Určitě o tom chci psát víc :). 

Měj se krásně! Terez 

Napsal(a) Katka (neověřeno), So, 23. 07. 2016, 10:37*

Ahoj Terezko,

na tvůj článek jsem byla opravdu zvědavá, jelikož veganství se něco, čemu opravdu nerozumím. Jako doktorka jsem k podobným věcem poměrně skeptická, ale to je dle mého názoru dáno hlavně tím, že spousta žen, které vyznávají veganství patří mezi "alternativní" matky a tuto stravu nutí i svým dětem což opravdu dobré  není a může to být i dost nebezpečné. 

Nechci tím nijak shazovat tento styl života. Myslím si, že pokud je člověk rozumný a dá si tu práci aby našel takové potraviny, které jsou schopné dodat všechny potřebné živiny není v této stravě problém. 

Ještě by mě zajímalo, není například v těch špagetách také vajíčko?  :-) 

Měj se krásně Katka

Ahoj Katko, 

Díky moc za odezvu :). Já tvému názoru v podstatě rozumím. Ale tak jak píšeš - člověk se většinou z nějakého důvodu stará víc o to, co jí a v konečném důsledku může být "zdravější", než ten, co jí tak zvaně všechno :). Každopádně, můj momentální "cíl" není být "absolutním veganem" a ani to slovo moc nepoužívám, protože v době zahrnuje daleko víc, než jídlo :). Prostě zkouším, pozoruju, vzdělávám se a zároveň se snažím mít nadhled :). Momentálně mi dává smysl razantně omezit živočišné produkty, protože věřím, že je dobré nejen pro mě... Nedělám z toho ale žádný závěr :). 

A většina "pravých" těstovin je bez vajíčka :). 

I ty se měj krásně! Terez 

Napsal(a) Eliska (ellie… (neověřeno), Ne, 24. 07. 2016, 17:04*

Ahojda, 

Super článek moc se v něm vidím ☺

Ja jsem k rostlinné stravě také nacuchla až letos a poslední dobou vedeme styl, jeden den bez masa jeden den s..někdy více bez masa někdy naopak..snažíme se najít rovnováhu, jsme sportovci, dlouhodobě jíme zdravě a čím víc o tom víme tak zdravěji a zdravěji ☺ přesně jak jsi to zmínila v některých z komentu, stále se vyvíjíme, poznáváme nové věci a každý musí dojít k nějaké rovnováze. Každopádně to začalo tím že chci omezit maso a živočišné produkty  (nikoliv vynechat!) a jíst rozmanitěji, lehčeji a nespoléhat jen na maso, prospěch z toho má jak naše zdraví tak doufejme i příroda. Jedli jsme masa a živočišných produktů až přespříliš!

Před pár lety když jeden strýček začal býti veganem všichni jsme to v rodině odsoudili, nazvali ho bláznem, podvizivenym apod. Dnes se na to koukame jinak, chápeme to i když se stopro veganem stát nechceme  (i když kdo ví co si budeme říkat za pár let,každopádně už to pro mě není něco nepředstavitelného ) , však co mě přišlo super zdravé před pár lety dnes už zařadím do nezdravé škatulky apod..

Je super být otevřená novým věcem, zkoušet, poznávat a hlavně jist rozmanitě ,protože je to tak moc větší zábava, je tolik možností a každé jídlo je dobrodružství ☺

Napsal(a) Veronika (neověřeno), Út, 26. 07. 2016, 23:16*

Ahoj Terko,

jsem moc ráda, že jsem se konečně dokopala k tomu si přečíst tenhle Tvůj článek, protože o takzvanou rostlinnou stravu jsem se v posledním asi měsíci začala taky dost zajímat. Vlastně to začalo tím, že jsem se někde dočetla (už nevím, jak moc seriózní to byl zdroj, možná idnes, možná Blesk pro ženy, možná někdo na youtubu), že konzumace mléčných výrobků má neblahý vliv na pleť a to zejména proto, že v mléce jsou obsaženy hormony, které ta telátka potřebují k vývinu, ale pro lidi, zvlášť pro ženy, které jsou na hormonální nerovnováhu náchylné, jsou prostě navíc a jenom dělají neplechu a vlstně tak způsobují akné. Zrovna jsem vysadila antikoncepci a děsila jsem se toho, co příjde, jak hrozné pupínky mi vyskáčou, protože jsem už od puberty na akné hodně trpěla, měla jsem takovéty hnusné hnisavé, fuj :), a tak jsem si řekla proč ne. Dost jogurtům, dost kefírům. No a co se nestalo, ono to opravdu funguje a pleť mám opravdu lepší. Ale abych byla upřímná, sýr si k vínu občas dám, nebo i bez vína, třeba jen na špagety, nebo si dám zmrzku.. Potom jsem viděla dokument Forks over knives, který mi dost otevřel oči a já si řekla no tak jo, proč ne. A od té doby maso moc nejím, jen když mi ho někdo "podstrčí", když jsem na návštěvě (tohle mě trošku štve, že odmítnout někde na návštěvě maso s tím, že maso prostě nejím mi příjde trochu divné a určitě bych se nevyhla vtíravým otázkám a zkoumavým pohledům a zůstala asi o hladu, ale jak takové situace vegani řeší? ). 

A máš naprostou pravdu s tím, jak je to jídlo nejdnou pestré! Mám z toho vždycky hroznou radost, když mám na talíři několik druhů zeleniny a luštěnin, teď taky hrozně moc hub, které miluju, a vždycky se pochválím, jaký jsem nám uvařila "veganský" oběd (mamka do toho šla se mnou, i když ji trošku podezírám, že hned jak se za mnou zavřou dveře, letí si pro kus masa :) ). Jen mám teda vždycky dřív hlad, což je trošku otrava, ale aspoň si pak hned můžu dát svačinku :) .

Dál bych se rozhodně chtěla zajímat o to, jestli přijímám odstatek bílkovin a dalších "masových" živin a jestli vůbec vlastně takový "nedostatek" může nastat a co by to vlastně mělo za následek, v tom pořád trošku tápu. 

Díky za bezva tipy na youtuberky, určitě to "zčeknu" :) 

Měj se krásně, 

V. 

Napsal(a) Terez (neověřeno), St, 03. 08. 2016, 09:11*

Ahoj Terezko,

přijde mi to neskutečně dlouho, co jsem ti něco komentovala :-)

Celou dobu jsem sledovala, jak se stravuješ jen rostlinnou stravou a fandila jsem ti :-) A je pravda, že každé tvoje jídlo vypadalo nádherně a obzvlášť to kari bych jedla každý den, takže jestli bude nějaký recept, budu ráda!

Co se týče veganství, jsem nepolíbená. Určitou dobu jsem se stravovala přesně naopak - paleo - ale časem mi to maso lezlo i ušima. 

Já nejsem zastáncem striktního zakazování si nějakých potravin - vyrostla jsem na vesnici, měli jsme poměrně velké hospodářství a vím, že se u nás zvířata měla dobře. Slepice běhaly po zahradě, krávy dostávaly čerstvou trávu nebo pěkné seno, měly místo, podestýlku, pravidelně se dojily. Prasata měla svůj vlastní chlívek a ráno a večer měla vždycky "vycházku", než se jim chlívek uklidil. A ano, pili jsme domácí mléko, jedli domácí vajíčka a každý rok měli zabijačku pašíků. Ale věděla jsem, že se u nás zvířata neměla špatně.

Nejsem kdovíjaký odborník na výživu, ale ze zcela laického pohledu si myslím, že jsou živiny, vitamíny a minerály, které jinde než ve specifické potravině nenajdeme nebo jich do sebe dostaneme jen omezené množství.

Souhlasím se dvěma názory, které jsem se dočetla nebo zaslecha. Janina z cukrfree psala, že pokud nám vadí velkochovy, máme možnost najít si lokálního farmáře a brát od něj maso, mléko, vejce - podpoříme tím konkrétního člověka a víme, jak zvíře žilo.

Druhý názor je od Pavla Maurera - člověk by měl jíst jen to, co je pro něj v dané chvíli dostupné. V dnešní době není problém mít exotické ovoce v prosinci, jahody v únoru, rajčata celoročně...A to podle mě taky není dobře. Měli bychom si (z větší části) připravovat jídlo z toho, co máme k dispozici - rajčata třeba právě teď, za chvíli jablka a v listopadu dýni. Odvykli jsme si sezonní potraviny zpracovávat - zavařovat, sterilovat, nakládat - a mít je tak k dispozici později. Ne čerstvé, ale z období, kdy je normální danou surovinu sklízet.

Uf, to jsem se rozepsala. Mějte se s Radanem krásně a čekám na recept na kari! Pa, Terez

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.