So, 23. 07. 2016, 19:13

Raw Snickersky

raw snickers sweet melange

Při "ochutnávání" jsem snědla tolik oříškového základu a karamelové směsi, že jsem už ani neměla chuť na normální jídlo. 

Radan mě poprosil, abych připravila nějaké sladkosti na letní párty u něj v práci. No, a protože mám "rostlinný měsíc", říkala jsem si, že je to dobrá příležitost vyzkoušet nějaké nové dezerty bez živočišných surovin. Že to nebude jen tak mi došlo záhy, když jsem projížděla pinterest... Ne, že bych žádné recepty nenašla, ale spoustu z nich mělo tak nezvyklé ingredience, že se mi ani nechtělo hledat, co to znamená. Některé z nich taky kvůli namáčení ořechů trvají hodiny. Na takové možná přijde čas později. Uvidíme :).

Nakonec jsem našla tři recepty, co se mi zdály chutné a jednoduché. Tyto "snickersky" jsou rozhodně úplně nejchutnější ze všech!! Určitě se nedá říct, že by byly zdravé - jsou "napěchované" kaloriema a tukama a cukrem taky, k prasknutí :). Tuky jsou ale ve formě oříšků a cukr z datlí a rýžového sirupu. 

Původní recept najdete tady. Já si blbě přečetla množství mléka u "karamelové náplně" a míto dvou lžic jsem použila dvě deci :). A tak jsem přidala pár datlí a burákového másla a došla k dokonalé, trochu tekutější, konzistenci, která se vykryla, když jsem snickers strčila do mrazáku. V receptu píšu původní poměry, ale doporučuju si to přizpůsobit podle potřeby :).

A konec okecávání, pojďme na to. Tento dezert totiž nutně musíte zkusit! :)

raw vegan gluten free snickers sweet melange

Recept

na asi 16 kostiček, budete potřebovat zápekací misku nebo jinou vyšší nádobu a food processor

doba přípravy: 20-30min

doba v mrazáku: 60min+

 

na základ

190g kešu oříšků

40g kokosu

50g datlí

80g rýžového nebo jiného sirupu

 

na náplň

50g datlí

60g arašídového másla

25g rýžového nebo jiného sirupu

2 lžíce mandlového mléka

 

na dozdobení

arašídy a hořká čokoláda

raw vegan gluten free snickers sweet melange

postup

1. Dejte kešu oříšky do food processoru. Rozmixujte na malé kousíčky. Přidejte strouhaný kokos, na kousky nakrájené datle a sirup. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne lepivější "těsto". Když máte hotovo, přesuňte hmotu do zapékací misky a uhlaďte naspod.

2. Do volného food processoru (může zůstat "špinavý" od předchozího mixování) přidejte znovu nakrájené datle, arašídové máslo, sirup a postupně přidávejte mléko. 

3. Vytáhněte zapékací misku se směsí z mrazáku a přidejte k ní "karamelovou polevu". Tu pak posypte arašídama (můžou být slané) a hořkou čokoládu, kterou si dopředu rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. 

4. Dejte do mrazáku. Můžete podávat hned, co čokoláda navrchu ztuhne. Doporučuju ale nechat snickersky mrazit přes noc. Budou pak ještě chutnější :).

Dobrou chuť!

raw vegan gluten free snickers sweet melange

Komentáře

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Ne, 24. 07. 2016, 01:23*

Ahoj Terez.

Chtela jsem se zeptat uz u minuleho clanku... horka cokolada neni mlecny vyrobek nebo pouzivas nejkou specialni?

 

Diky Lucka

Ahoj Lucko, 

Co jsem tak vypozorovala (nikdy předtím jsem nad tím nepřemýšlela), jdou některé hořké čokolády, co v sobě mají mléčný tuk a některé, co nemají :). Z těch "běžně dostupných" je to třeba Lindt 70% plus a i ty ochucené hořké některé. U pár z nich je dodáno, že mohou obsahovat stopy mléka, ale to neznamená, že ho obsahuje. Taky jsem koukala, že "obečejná" hořká Orion čokoláda nemá ve složení žádnou mléčnou složku. Sladká vášeň ale například jo, i v 70% čokoládě :). Zkus si prostě jen číst složení, určitě najdeš takové, co jsou bez mléka :). 

Měj se krásně! Terez 

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Ne, 24. 07. 2016, 16:58*

Ahoj Terezko, 

namáčela jsi předem datle? Já měla již několikrát trable je rozmixovat a kvůli tomu jsem výrobu několika raw dezertů vzdala. Pak jsem někde viděla, že je namáčí předem ve vodě a mixují se pak lépe. Máš s tím nějakou zkušenost? 

Děkuji ti za odpověď.

Hezký den, Peťa

Ahoj Peťo,

datle jsem dopředu nenamáčela, ale měla jsem takové menší a hodně měkké, tak možná to bylo tím, že mi šly rozmixovat docela snadno. Resp., občas tam mini kousičky zůstaly, ale v tomto receptu to vůbec nevadilo. Zkušenost s namáčením zatím nemám, ale až budu příště zkoušet něco jiného, zkusím je namočit a dám vědět, co to udělá - jestli to pomůže :). Pokud to do té doby nezkusíš sama! :) 

Děkuju moc, krásný den i tobě! Terez

... tak teď jsem zrovna dokoukala video od Blue Vegan Pig, kde dělá raw Twix a datle v tom videu namáčí, tak hádám, že to pomůže :). A myslím, že to tím pádem můžeš zkusit i v tomto receptu :).

Odkaz na její video je tady.

:)

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.