Út, 02. 08. 2016, 19:45

Rostlinný červenec aneb měsíc bez živočišných produktů

vegan, rostlinná strava, sweet melange

"Miláčik. Miláčik! ... Ahoj. Tys byl nakoupit?" "Jé, ahoj. Joo, chcel som ťa prekvapit a urobit kari." "Jé, já jsem tě taky chtěla překvapit a uvařit kari." :) A tak jsme se spolu včera potkali pár metrů před naším bytem, oba jsme se právě vraceli z práce a oba nesli tašky plné mrkví, celeru, květáku a luštěnin. A když jsme přišli domů, připravili jsme si to kari společně. 

To se tedy nestává běžně. Myslím jako, že bychom se takto potkávali po cestě domů. Vlastně se úplně běžně nestává ani to "překvapování se." I když, to zní divně. Fakt ale je, že většinou vařím já nebo Radan, až když přijde ten druhý domů. Každopádně. Touto situací jsem nechtěla nastínit to, že jsme "hrozně cute" nebo tak něco, ale že vaříme kari. Bez masa. Pořád. Minimálně jednou týdně a pak to jíme dva tři dny. Takže vlastně jíme kari k obědu a k večeři velmi často. A zdá se, že se toho nedá přejíst. 

Za poslední měsíc jsme domů nekoupili žádné maso, vajíčka, máslo ani mléko. Červenec už ale skončil a s ním i má "rostlinná výzva". Nicméně, pokračuju dál, i když ne tak "absolutně". Dneska jsem měla kousíček neveganského brownie a nijak mě to netrápí, protože k němu byla skvělá příležitost a vychutnala jsem si ho naplno...

Primární důvod/motivace, proč jsem se rozhodla zkusit měsíc na rostlinné stravě byl ten, že se ke mně o veganství dostávalo tolik informací, že jsem cítila, že to nemůžu jen tak ignorovat. Cítila jsem, že bych se (zavrhnutím to alespoň zkusit) uzavřela před něčím, co mi dává smysl a co úzce souvisí s mým přístupem k životu. Po měsíci můžu napsat, že jíst jen rostlinnou stravu je velmi jednoduché, obzvlášť ve městě jako je Oslo, kde teď "zdravé" obchody, bistra a kavárny rostou jako houby po dešti a rostlinné produkty jsou cenově dostupné a velmi chutné a že vůbec nemám chuť na maso a mám v plánu si ho dát až v případě, že na něj někdy zase chuť dostanu. Nechce se mi momentálně "vracet zpátky" ke starým návykům nebo cíleně zařazovat jogurty, mléko nebo sýr, když v současnosti cítím, že to nepotřebuju. A zároveň nechci řešit každé "skryté" vajíčko v něčem, na co mám zrovna chuť. 

Jinými slovy -

jím, na co mám chuť, když mám hlad, do syta, převážně asi "rostlinně", ale nikam se neškatulkuju, s ničím se neidentifikuju. Chci a užívám si to, co je, to, že se cítím dobře, živě, zdravě. 

Před pár dny jsem se vás na instagramu a facebooku ptala, jestli vás ohledně tohoto tématu něco zajímá. Pár otázek mi přišlo a pár doplňuju sama - to jsou zas takové, které by zajímaly mě, kdybych u někoho četla podobný článek. A tak, bez dalšího okecávání...

acai bowl, Oslo, sweet melange

JAK JSEM SE CÍTILA?

Měsíc je velmi krátká doba na to, aby člověk dělal nějaké závěry. 

Většinu času jsem se ale cítila lehce, i s plným žaludkem, plná energie (ale nemyslím tím nějakou "euforii", prostě jen "živěji"), a bavilo mě vymýšlet nové kombinace jídel a tak.

Párkrát jsem měla hodně nafouknuté břicho, ale vypozorovala jsem, že je to většinou tehdy, když jsem snědla hodně chleba nebo tehdy, když jsem pila málo vody.

Obecně se ale moje zažívání výrazně zlepšilo. Spalo se mi výborně. A všichni moji kamarádi jsou úžasně podporující a když jsem třeba jedla u nich, uvařili mi bez jakýchkoliv poznámek něco bez masa zvlášť a nebo tak rovnou vařili i pro sebe. Celkově jsme se o tom bavili dost, ale určitě to nebylo hlavní téma našich konverzací a hlavně to nebyl "big deal". V práci to vědělo pár lidí a ve všech případech jsem se setkala s kladnou reakcí, resp. spíš s takovou neutrální, když tak o tom teď přemýšlím. Nikdo v tom neviděl nic radikálního nebo omezujícího, spíš už o rostlinné stravě většina něco věděla a sami zařazovali bezmasá jídla do svých jídelníčků. 

co jím, sweet melange

MĚLA JSEM NĚKDY CHUŤ NA MASO/SÝR/VAJÍČKA?

Upřímně, párkrát - na vajíčka. A až budu doma, kde taťka vozí domácí od zaměstnankyně z práce, tak si ho i dám. Pěkně na měkko, s roztékajícím se žloutkem. Taky jsem si občas vzpomněla na krevety a myslím, že příště si jich pár ke špagetám a zelenině uvařím. Kde jinde, než v Norsku a jiných přímořských státech, si dát plody moře?

Maso, sýry ani ryby mi nechybí a nechyběly vůbec. Myslím, že to je tím, že jsem o jídle začala přemýšlet trochu jinak. Jíst sýry/šunky/maso je extrémně jednoduché a pohodlné. Dát si strouhaný sýr ke špagetám. Mňam. Šunku a lučinu na chleba. Maso k rýži... Jenže když to člověk vyřadí, začne být kreativnější - různě kombinuje luštěniny a vymýšlí nejrůznější směsi a pomazánky, avokádo s rajčátkama a koriandrem se stane dokonalou pochoutkou, rychlé polévky z květáku a brambor zasytí i zahřejou, je tolik různé zeleniny a ovoce... že si pak člověk moc nevzpomene na to, že "mmm, sýr, potřebuju sýr!!!"

Jinak, nechci z toho dělat závěry a ani netvrdím, že je to absolutní pravda, ale říká se, že většina lidí (cca 75%) má intoleranci na laktózu, která je obsažená v mléku. Je to z toho důvodu, že po tom, co dítě přestane být kojené, se mu v těle výrazně sníží hladina laktázy, která štěpí laktózu na jednoduché cukry. A tak se teď vyrábějí mléka bez laktózy, protože si myslíme, že to mléko doopravdy potřebujeme a přitom, když se nad tím zamyslíme, je docela divné pít a jíst mléko a mléčné výrobky jiného živočicha. Nehledě na to, že krávy kvůli tomu bývají uměle oplodňované, abychom měli mléko na stole kdykoliv si vzpomeneme. Na druhou stranu se ale taky říká, že rostlinný zdroj vápníku není tak dobře vstřebatelný jako ten z mléka a mléčných výrobků. A tak to tu píšu obojí a nijak to nehodnotím, to chci podotknout. Jen to tak "házím do placu", abychom si z toho každý vzali, co potřebujeme. Výborným zdrojem rostlinného vápníku je určitě mák, zelená listová zelenina, různá rostlinná mléka, která mají přidaný vápník, melasa, mořské řasy, sezamová semínka, mandle, sušené fíky nebo třeba bílé fazole.

luštěniny, sweet melange

CO NAJDETE V NAŠÍ SPÍŽI A LEDNIČCE? A KTERÉ VITAMÍNY/MINERÁLY MI MŮŽOU CHYBĚT, KDYŽ BUDU POKRAČOVAT V ROSTLINNÉ STRAVĚ?

Naše špajzka je momentálně plná různých druhů luštěnin (několik druhů fazolí i čočky, cizrna), obilovin (quinoa, rýže, kuskus, bulgur), semínek a oříšků (sezamové, chia, mandle, mák, kokos, kešu), zeleniny (rajčata, mrkev, řapíkatý celer, brokolice, květák, špenát atd.), ovoce (banány, jablka, borůvky, broskve, limetky a citrony, kiwi, avokádo atd.). Taky mám v ledničce buď sojové, mandlové nebo ovesné mléko, které si přidávám do ranních kaší (moje oblíbená je momentálně směs ovesných a žitných vloček a quinoi). Některá jídla si posypávám lahůdkovým droždím, které je skvělým zdrojem vitamínů B a chuťově je velmi neutrální. Používáme hodně koření, nejčastěji kari, kmín, chili a kari pastu. 

Veganům a lidem, kteří nejedí moc živočišných potravin, můžou ve stravě chybět určité minerály a vitamíny, které se ale dají buď nahradit a nebo nedostatku pomocí rozmanité rostlinné stravy zabránit. Nejdiskutovanější je vitamín B12, který je vyráběn anaerobními organizmy (to je rozkladný proces organického materiálu, který probíhá bez přístupu vzduchu) a není slučovaný ani s rostlinama ani s živočichama. Jsou ale běžne uchovávané v trávícím traktu živočichů a ti jsou tak jediným běžně dostupným zdrojem tohoto vitamínu.  Velmi laicky řečeno. Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje například velkou únavou a chudokrevností a pokud nejíte nic živočišného, měli byste si ho dávat v podobě tabletek nebo alespoň potravin, které jsou jím obohaceny (např. různá rostlinná mléka). 

Dalším vitamínem, jehož zdrojem jsou převážně živočišné potraviny, je vitamín A. Áčko je ale ve formě beta-karotenu obsažené i v oranžové a "zelené" zelenině a ovoci (mrkev, meruňky, dýně, špenát, kapusta, brokolice) a v těle se přeměňuje na vitamín A. Je k tomu ale potřeba trochu tuku, takže když si vaříte zeleninu nebo připravujete salát, nezapomeňte na trochu oleje nebo semínek :).

Pak se taky často mluví o proteinu a o tom, že jedině maso obsahuje všechny amino-kyseliny, které tělo potřebuje. Dneska už se ale ví, že při správné kombinaci luštěnin a obilovin do sebe člověk dostane to, co potřebuje. 

A poslední, co jsem zatím stihla zjistit je, že se může objevovat nedostatek železa, který se spojovaný hlavně s hovězím masem. Vypadá to ale, že spoustu železa najdete takové v červené řepě, luštěninách (hlavně bílých fazolích, cizrně a čočce), meruňkách, špenátu, slunečnicových semínkách a máku :).

Tak, a já jsem chytrá jak rádio a teď už díky mně všechno víte! :) (Nikdy ale není na škodu udělat si vlastní "průzkum" a začít hledat a zkoumat hlavně sám u sebe. Jenom říkám. :))

banánová zmrzlina, sweet melange

CO MI NEJVÍC CHUTNÁ?

Borůvky, maliny, banány. Bílé fazole. Hummus. Avokádo. Květáková polívka. KARI na tři sta miliónů způsobů. Ovesná kaše s mandlovým mlékem, chia semínkama, borůvkama a kokosem. Rýžové nudle s guacamole a hummusem!, Buritto s fazolema, zeleninou, guacamole, hummusem a rajčatovou salsou. Popcorn! :), Avokádové a mangové sushi. Banánová zmrzlina s kokosem! Raw snickers. Kokosové mléko v různých zeleninových směsích. Rýže!!! Falafel s tahini omáčkou k tomu. A tak.

veganské kari, sweet melange

ROSTLINNÝ ČERVENEC SKONČIL, TAK CO TEĎ?

Myslím, že jsem to nastínila už na začátku. Nejdu se škatulkovat. Nebudu tvrdit, že si už nikdy nedám maso nebo sýr. A neříkám, že mám pravdu. Ani samu sebe o tom nepřesvědčuju. Momentálně mě tato "cesta" ale baví a dělá mi dobře. Zůstávám stále otevřená a vnímavá vůči svému tělu a informacím, které se ke mně dostávají. A až někdy změním směr, bude to pravděpodobně proto, že mi to bude dávat větší smysl a "sloužit" mi to víc, než to, co mi vyhovuje teď. Je ale dobré to nezaměňovat s pohodlností. Prostě jsem napojená na svůj "zdroj" (můžete to nazvat možná i instinktem) a s láskou přijímám fázi, ve které se zrovna nacházím. A vás na tu "cestu" v rámci článků na blogu beru s sebou. Nabízím ale jenom podněty, ostatní musíte najít v sobě :).

Díky, že jste dočetli až sem a budu ráda za každou odezvu. Těším se na to. Mějte se krásně! :)

Komentáře

Napsal(a) Anna (neověřeno), Út, 02. 08. 2016, 21:04*

Moc hezký článek! Taky už delší dobu uvažuji, ze bych zkusila vyřadit maso. Mohla bych se zeptat, jak si připravujete kari? Mate nějaký osvědčený recept? Děkuji :)

Ahoj Aničko,

předně bych se chtěla omluvit za tak pozdní odpověď. A moc děkuju! 

Recept na kari už tu jeden mám - http://sweetmelange.cz/2016/07/kari-s-bramborama-fazolama-a-zeleninou.html. Základ každého kari je kari pasta (kterou si můžeš vyrobit i sama, ale my ji kupujeme v asijském obchodě - obsahuje v podstatě chili, zázvor, kmín a další koření), pak i normální koření - kmín, kari koření, chili, taky čerstvý zázvor a česnek. A pak už záleží na tobě, jakou zeleninu v kari chceš mít. Jako protein do veganských kari přidávám nějaký druh luštenin - fazole, cizrnu nebo třeba červenou čočku. Postup je víceméně pořád stejný, obměnuje se to jen jinými druhy zeleniny a tak :).

Měj se krásně a ještě jednou děkuju! :) Tereza

Napsal(a) Michal (neověřeno), Čt, 04. 08. 2016, 10:38*

Ani nevíš, s jakou chutí jsem si článek přečetl! Před dvěma a něco zpátky mě na podobnou "cestu" přivedly jednak zdravotní problémy, kdy jsem musel držet dietu, a jednak i přítelkyně, která se podobným stylem stravuje a, jak tu již píšeš, měla problémy právě se železem, když se stravovala vegansky. Nicméně jsem to zkusil, protože mě to zajímalo a například ve Vídni jsme v podstatě každý den byli v Loving Hut,což je síť veganských bistro. A neskutečně jsem si pochutnal :) Takže od té doby si i sám zkouším dělat obědy tak na střídačku do práce - nělkdy maso, někdy ne. A naprosto mi to vyhovuje a je to skutečně hodně rozmanité. Takže jsem rád, že sem to okusil a vím, že tak se dá smysluplně straovvat, cítit se dobře a zároveň tím prospívat i přírodě :)

A ještě jednou díky za recpet na kari, které si určitě někdy ještě uděláme! :)

Ahoj Michale,

trochu opožděně, ale přece - moc děkuju za komentář. A vlastně obecně za zpětnou vazbu, protože si tě všímám a moc si tvých reakcí vážím a jsem za ně ráda :). 

A celkově je mi moc sympatický váš přístup s přítelkyní a je super, že jste takto otevření :).

Měj se hezky! A díky. Tereza

Napsal(a) Claris (neověřeno), Čt, 04. 08. 2016, 18:26*

Terez, prima článek :) A jsem ráda, že jsi veganství zkusila a že se ti zalíbilo, resp. zachutnalo :) Já jedu na rostlinné stravě už přes 2 roky (o půl roku dýl nejím maso) a je to super, maximálně mi to vyhovuje, cítím se o dost líp, jak na duši, tak na těle. Zkusila jsem tehdy nejprve taky jen měsíc, s tím, že jsem nevěřila, že to zvládnu - já milovnice sýrů! Ale tak mi to sedlo a zalíbilo se, že už jsem u toho zůstala a udělat krok zpět mě nikdy nenapadlo. Na sýry už chuť nemám, když jsem si srovnala v hlavě, proč to jíst nechci. To je taky aspoň pro mě důležité, není to o tom, že něco jíst "nemůžu" (když na to přijde, můžu cokoliv, žádnou alergii nemám), ale že "nechci" a jak jsem s tím takhle srovnaná, tak nemám ani pocit, že si něco odpírám, protože existuje milion jiných dobrot :) Od té doby, co jsem přešla na rostlinnou stravu, hodně vařím a ochutnávám nová jídla. A pořád mám co objevovat. A pořád mě to moc baví. Třeba co se týče luštěnin už jsem vychytala, že aby člověka nenadýmaly, tak stačí hodit do vody, v které se vaří, majoránku (nejlepší je ta čerstvě natrhaná) a kousek mořské řasy (tu dávám i kvůli jódu). A taky si tělo na časté dávky luštěnin zvykne :) A jak jste se u nějaké jiného článku bavili o finanční náročnosti takové stravy a kupování ovoce a zeleniny dovezené z dálky, tak já se řídím sezonami, protože je pro mě vedle etického a zdravotního hlediska důležité u veganství i ohleduplnost k životnímu prostředí a trvalá udržitelnost. V zimě tedy přecházím převážně na kořenovou zeleninu, zelí, jablíčka atd. a užívám si to, a pak se těším na jaro a léto na lokální čerstvou zeleninu a ovoce na trhu, a na podzim na dýně a hrušky atd. a zas dokola. Líbí se mi to těšení se a obměna jídelníčku na základě sezonních potravin :)

Ahoj Claris,

děkuju mco za krásný povzbudivý komentář. Moc mě bavilo a těšilo ho číst. Velmi s tebou souhlasím v tom přístupuju - nechtít a nemoct. Myslím, že ta "síla rozhodnutí" je velmi pohánějící a motivujicí. No, a ta sezónnost je něco, co mě baví a naplňuje taky velmi. 

Děkuju za skvělý tip s tou majoránkou! :) Měj se krásně! Tereza

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.