Čt, 15. 09. 2016, 16:41

Celozrnné těstoviny s máslovou dýni, špenátem a liškami

těstoviny s máslovou dýni, vegan

Včera jsem koukala na video jednoho veganského páru, kde ukazovali, co mají ve špízi a v ledničce a trošku mě trklo do očí, kolik snědí banánů (asi 25 týdně na osobu), kolik dalších exotických druhů ovoce a hlavně, že mají plnou skříň luštěninových konzerv a sice tam pak zběžně zmiňují, že to asi není nejekologičtější, ale je to pohodlnější a ...as long as it´s vegan... přišlo mi to dost alibistické, ale hlavně mi to pomohlo se na to celé "veganství" podívat zase trochu jinak. V čem je víc ekologické a zdravější dát si oběd, ve kterém spotřebujete čtyři pět plechových konzerv než ten, kde si dáte kousek masa z divočáka, kterého střelil nějaký myslivec a celý se zužitkuje? Jasně, pořád je tam etický kontext a ten vůbec nezpochybňuju... ale pokud chceme pomoct "zachránit naši planetu", je podle mě stejně podstatné zajímat se jak o to, odkud pochází naše maso stejně jako o to, jak dlouho se například převáželo to mango nebo papája, na kterou mám hroooznou chuť v prosinci. Prostě nakupovat a jíst vědomě.

Každopádně, stále věřím tomu, že jíst převážně rostlinnou a sezónní stravu je pro mě to nejlepší. Momentálně. Cítím se zdravě, lehce a taky mě díky tomu znovu baví trávit čas v kuchyni a vymýšlet nové kombinace jídel. 

Pro dnešní oběd jsem hledala inspiraci na pinterestu. Viděla jsem jeden obrázek, kde byly těstoviny v kombinaci s dýní a už to bylo - základ byl daný. A pak už jsem to nechala na fanzatii. A snažila se výbírat ty suroviny, které jsou stále v sezóně - špenátu pomalu končí, ale kuriatka neboli lišky jsou v sezóně právě teď. 

Recept

4 porce
doba přípravy: 30-40min

300g celozrnných těstovin
1 máslová dýně
4 lžíce oleje
150-200g listového špenátu
větší hrst lišek
hrst mandlí
4 stroužky česneku
sůl, pepř, pálivá červená paprika
dýňový olej na zakápnutí
(nemusí být)

dýnové těstoviny, veganské

postup

1. Předehřejte si troubu na 220 C. Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky. Dejte na plech vyložených papírem na pečení, pokapejte trouchou oleje, osolte a dejte do trouby asi na 20-25min.
2. Po asi deseti minutách dejte vařit těstoviny podle návodu. 
3. Po dalších deseti minutách si rozpalte pánev a zpěňte na ní na kousky nakrájený česnek, asi dvě minuty. Přidejte nakrájené lišky a restujte asi tři čtyři minuty. 
4. Vytáhněte dýni z trouby a rozděljte si ji na dvě části - jednu rozpačkejte a druhou nechte tak, jak je.
5. Scezené těstoviny přesypte do pánve k liškám a česneku, přidejte rozmačkanou dýni a pořádně promíchejte. Přidejte omytý špenát, trochu posolte a okořeňte pepřem a paprikou a míchejte asi čtyři minuty, dokud se špenát nespaří. Přidejte druhou půlku dýně a hrst mandlí, promíchejte a podávejte. Na talíři jídlo pokapejte troškou dýňového oleje. Můžete dozdobit cherry rajčátky.

veganské těstoviny, dýně, špenát, lišky

Dobrou chuť. :)

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.