Čt, 08. 09. 2016, 18:48

Cizrnová Tikka Masala

Cizrnová Tikka Masala

Dneska po práci jsem nešla rovnou domů. Máme tu teď fakt nádherné dny a vyloženě se mi ještě nechtělo. Procházela jsem se a jen tak nechávala proudit myšlenky. Mám teď takové nějaké utlumené období, kdy mi naskakují spíš takové pochmurné, protivné a (sebe)vědomí srážející myšlenky. "Pracuju" s nimi ale podobně jako s těmi šťastnými, veselými a pozitivními - prostě si je vyslechnu, prožiju a nechám plout. Nic to ale nemění na tom, že se teď "mám" nic moc a zároveň vím, že je to v pořádku, nijak před tím neutíkám, nepotlačuju to, neurychluju a nesnažím se jít proti tomu, co cítím. Snažím se žít plně tady a teď a být vděčná za to, co je. Možná by to stálo za samostatný článek - "Prázdná nálada" nebo euforické stavy je vlastně jedno a totéž... nebo tak něco :).

Veganská Tikka Masala, Sweet Melange

Každopádně, když jsem se z procházky vracela domů, říkala jsem si, že bych dneska mohla něco uvařit. Upřímně, v posledních týdnech rozhodně nejím stoprocentně rostlinně. Maso jím maličko, ale občas si dám sýr - včera Radan vařil bryndzové halušky, na food festivalu jsme si koupili nějaký fakt drahý sýr k vínu a nedávno jsem měla lososa. Nicméně, nic se nevrátilo úplně "do starých kolejí" a stále do svého jídelníčku zařazuju čiště veganská jídla a snažím se o to spíš častěji než málo. No, a tak mě při procházení v obchodě napadlo, že kouknu na složení už připravené omáčky Tikka Masala, zjistím, jaké je v tom koření a zkusím uvařit rostlinnou verzi s cizrnou místo kuřete a kokosovým mlékem místo smetany.

Tak pojďme na to!

Recept

doba přípravy a vaření: cca 40min

Veganská Tikka Masala, Sweet Melange

1 cibule
kousek čerstvého zázvoru
3 stroužky česneku
1-2 lžíce oleje
2 lžíčky kmínu
2 lžičky papriky
2 lžičky garam masala koření
1 lžička kurkumy
450g uvařené cizrny
1 konzerva na kousky nakrájených rajčat 
1 konzerva kokosového mléka
4 větší žampiony
1 lžička kukuřičného škrobu
sůl
rýže
(podle potřeby)

postup

1. Dejte si vařit rýži podle návodu.
2. Na trošce oleje nechte zpěnit na kousky nakrájenou cibuli, po pár minutách přidejte na kousky nakrájený česnek a zázvor. Po chvíli přidejte všechno koření, promíchejte a nechte tak minutu vařit.
3. Přidejte nakrájené žampiony, osolte a promíchejte. Přidejte cizrnu a rajčata a chvilku nechte vařit. 
4. Přilejte kokosové mléko a nechte asi pět minut probublávat. Potom přilijte kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody a na mírném ohni a s pokličkou nechte vařit asi deset patnáct minut, aby se všechny chutě propojily. Podle chuti ještě dosolte.
5. Podávejte s rýží. Dobrou chuť :).

Veganská Tikka Masala, Sweet Melange

Komentáře

Napsal(a) Lenka (neověřeno), Út, 13. 09. 2016, 10:11*

Ahoj Terezko,
I takové nálady jsou a známe je asi každý. Je fajn, že nepíšeš jen "sluníčkově", ale ukazuješ i tu zamyšlenou stránku. 
A děkuji za recept, určitě vyzkouším, vypadá to výborně a za chvíli zde máme podzimní dny jako vyšité a ten recept ve mě evokuje podzim. Asi na mě z tvých fotek dýchnul pomaličku přicházející podzim. A i když to dnes ještě za oknem nevypadá, podle předpovědi, už klepe na dveře. 
 

Ahoj Leni,

děkuju! No, já píšu o tom, co prožívám :). Moc nehodnotím, jestli to je "sluníčkové" nebo není, prostě jak to přichází :)... ale těší mě, že ti to přijde fajn :).

A recept určitě zkus, je to rychlé a výborné a máš pravdu, je to takový podzimní recept :).

Měj se krásně! Tereza

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.