Út, 27. 09. 2016, 11:15

Švestkové muffiny s mákem, skořicí a vlašskými ořechy

švestkové muffiny

Švestky & Mák. 

To je podle mě jedna z nejlepších kombinací, jakou jsem kdy ochutnala. Navíc právě teď je obojí v sezóně - mák je čerstvě sklizený, voňavý, plný vlákniny, rostlinných bílkovin, zdravých tuků a vápníku, zinku i železa a švestky jsou plné vitamínu C, A, draslíku, i hořčíku. Prostě samá plus - to největší samozřejmě to, že jsou velmi chutné :).

Tento recept jsem vymýšlela Aničce na svatbu. Původně jsem měla péct jen cupcaky, ale nakonec mi to nedalo, protože jsem k dispozici měla čerstvě natrhané švestky i čerstvý mák a s jejím svolením jsem se tedy pustila i do muffinů. 

Povedly se - díky spoustě švestek jsou příjemně vláčné, díky máku občas lehce křupnou a v kombinaci se skořicí krásně voní. Myslím, že je čas je upéct právě TEĎ! :)

RECEPT

12 muffinů

doba přípravy: 25-30min (včetně krájení švestek na malé kousky)

doba pečení: 25-35min (podle velikosti muffinů)

těsto
110g másla, v pokojové teplotě
430g mouky
180g cukru
2 vejce (nejlépe domácí)
200g bílého jogurtu
1 sáček prášku do pečiva (12g)
špetka soli
2 lžičky mleté skořice
1 a půl hrnku nakrájených švestek (asi 12-13 švestek)
4-5 lžíc nemletého máku
vanilkový extrakt

skořicovo-makovo-ořechová posypka
3 lžíce třtinového cukru
asi 30g studeného másla
2 lžičky mleté skořice
2 lžíce ovesných vloček
hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1-2 lžíce máku

švestkové muffiny

postup

1. Předehřejte si troubu na 175 C. Cupcakovou/muffinovou formu vyložte papírovými košíčky.

2. Ve velké míse spolu rozmixujte máslo s cukrem. Pak postupně přidejte vajíčka a mixujte, dokud se všechno nespojí dohromady. Nakonec přidejte ještě jogurt a vanilkový extrakt a znovu spojte dohromady.

3. V jiné míse spolu smíchejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a skořici. Tuto směs prosejte pomocí sítka do té tekuté a pomocí vařečky promíchejte tak, že budou všechny ingredience spojené, ale neudělají hladké těsto.

4. Do těsta vysypte kousky švestek a mák a znovu je tak lehce promíchejá

5. Připravte si posypku tak, že do misky dáte studené nakrájené máslo, cukr, skořici, vločky, mák a nahrubo nasekané ořechy a prsty směs spojte dohromady tak, že vznikne taková drobivá směs. 

5. Papírové košíčky naplňte zhruba do 3/4 (můžete i malinko víc, aby pak těsto trochu přečnívalo z okrajů), posypte drobenkou a dejte do trouby na asi 25min. Potom do těsta píchněte špejlí a pokud vyjde čistá, muffiny jsou hotové. Pokud na ní ještě nějaké těsto je, pečte o chvíli déle.

švestkové muffiny

Dobrou chuť.

Komentáře

Napsal(a) Jarka (neověřeno), Út, 27. 09. 2016, 14:08*

Terezko,

když jsem četla název článku, tak je mi jasné, že mufiny musí být výborné ... to je opravdu báječná kombinace.. a máš je krásně zabalené...

Já měla nemocný NB a nakonec jsem koupila nový... tak mám co dohánět .

Měj se báječně!

Jee, ahoj Jarko :), 

Často jsem si vzpomněla, že jsem tě tu už dlouho "neviděla". Jsem moc ráda, že jsi zase "zpátky", protože se mi po tomto našem málem povídání stýskalo :). Taky jsme dnes v noci přiletěli zpátky do Osla a přišel mi od tebe krásný pohled, moc za něj děkuju! :) 

Měj se zatím krásně a užívej příjemné podzimní dny! Tereza

Napsal(a) Magdalena (neověřeno), Čt, 02. 03. 2017, 10:22*

Terezko,

děkuju za skvělý tip, muffinky už jsem vyzkoušela před týdnem a jsou opravdu skvělé, tak, jak popisuješ. Zítra je jdu pro velký úspěch upéct znovu :-) Na povrchu jsou díky té posypce křupavé a uvnitř zase vláčné díky švestkám. Hmmm, mňam :-)

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.