Út, 20. 12. 2016, 10:50

Vánoční pečení: Bánánové sušenky se skořicí, pekanovými ořechy a pomerančovou kůrou

veganské sušenky

Budík mi zvoní v osm nula pět, já otevírám oči a první, co mi probleskne hlavou je, proč jsem si sakra nevypla "pracovní budík", který mám na pět padesát. Po pár vteřinách mi dojde, že to není "chyba", že jsem si budík opravdu nastavila, abych nespala celé dopoledne a stihla všechno, co chci stihnout. Akorát venku je totální tma, mlha a poprchává, takže má člověk fakt pocit, že jsou tak čtyři hodiny. No, nicméně, už jsem venku, výjimečně snídám v kavárně s výhledem na fjord, v pozadí hraje Love is all around me, ale v uších mi to zní jako ta vánoční verze z Lásky Nebeské, na kterou určitě letos zase kouknu... a rozhodla jsem se napsat poslední z "vánočně laděných veganských receptů", protože už je dvacátého a "vánoční povinnosti" se začínají stupňovat a tak nemůžu čekat, že když recept přidám třeba dva dny před Vánoci, budete ho ještě všichni péct... ale čtyři dny, to je ještě času :)). 

Radan už včera odjel domů, já se ještě sejdu s pár kamarádkama, dodělám a dokoupím pár dárků a ve čtvrtek hurá do Prahy. Stihnu jít na Staromák a trochu si projít Prahu, z toho mám velkou radost. A pak přijede Radan a společně s mým bráchou a jeho snoubenkou pojedeme do Jizerských hor, kde jsme si na Vánoce pronajali útulnou chatičku. Upřímně, představuju si ji trošku jako dům Kate Winslet ve filmu Prázdniny, tak jsem zvědavá. Ach ty představy :).

K receptu můžu říct hlavně to, že Radanovým kolegům tyto banánové sušenky moc chutnali. Po banánu chutnají jen tak lehce, jsou docela křehké a různé "doplňkové" ingredience, co jsem přidala k původnímu receptu všechny ty chutě jen propojují a jsou fakt lahodné. Nejvíc času zabere patnáctiminutové čekání, než si těsto odpočine v mrazáku. Jinak jsou sušenky jednoduché a rychlé na přípravu. Značka ideál. :)

veganské sušenky

Recept

18-20 sušenek

doba přípravy: 10min + 15min chlazení

doba pečení: 18-20min

 

170g kokosové oleje (můžete použít i veganské máslo nebo klasické máslo, pokud nejste vegan)

1 středně velký rozmačkaný banán

150g cukru

280g hladké mouky nebo celozrnné mouky

1 lžička vanilkového extraktu

špetka soli

30g najemno nakrájených pekanových ořechů

2 lžíce máku

1 lžička skořice

1 lžička pomerančová kůra

veganské sušenky

postup

1. Předehřejte si trouby na 175 C.

2. V míse spolu smíchejte kokosový olej, cukr a rozmačkaný banán.

3. Přidejte vanilku, sůl, skořici, mák a kůru a smíchejte.

4. Přidejte mouku a znovu spojte dohromady.

5. Nakonec přimíchejte pekanové ořechy. Mělo by vám vzniknout pevné, lehce lepivé těsto.

6. Uválejte z těsta jeden větší váleček, zabalte do pečícího papíru a dejte na 15minut do mrazáku.

7. Studené těsto nakrájejte na plátky a pokládejte na plech vyložený papírem na pečení.

8. Pečte cca 18-20min, dokud sušenky na povrchu nezezlátnou.

9. Nechte vychladnout. 

Dobrou chuť.

veganské sušenky

veganské sušenky

 

Komentáře

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Út, 20. 12. 2016, 17:42*

Terezko, opět dobré ingredience.

K dybychom se "neviděly", tak si vánoce užijte v pohodě a radosti. I kdyby chatička nebyla úplně podle vašich představ, atmosféru budete mít určitě fajn a hlavně, že všichni budete spolu. ♥

Papa Jarka

 

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.