Pá, 09. 12. 2016, 17:02

Vánoční pečení: Čokoládové cookies s rozmarýnem

čokoládové sušenky s rozmarýnem

Pouštím hudbu, nasazuju zástěru a zavírám se do kuchyně. Tedy jenom imaginárně, dveře jsem nechala otevřené. Mám volný den, jeden z posledních před Vánocema a po dopoledni stráveném procházením, vysedáváním v kavárně a povídáním si s Radanem jsem zjistila, že mám vlastně chuť se do té kuchyně "zavřít". Radan mě teda nejdřív popostrčil, protože mi připomněl jeho zítřejší poslední vánoční párty v Amnesty, ale stačila mu na to jenom chvilička...

Rozhodla jsem se, že tentokrát vynechám "obligátní" cupcaky a upeču nějaké vánočně laděné sušenky, co jsou zároveň veganské, ale chutnají tak, že to nikdo nepozná. A tak jsem pátrala a pátrala po různých receptech, až jsem našla tento, který mě kombinací čokolády a rozmarýnu zaujal. 

Jsou lehké na přípravu, ingredience nejsou nijak neobvyklé (což třeba mě občas od veganských receptů odrazuje) a upečené cookies jsou vláčné uvnitř a lehce křupavé na povrchu. Rozmarýn jsem nechala na větší kousky a nijak při jezení nepřekáží, naopak, ale i tak doporučuju nakrájet spíš najemno, myslím, že ta chuť a kontrast s čokoládou ještě víc vynikne.

Chytrý google mi pověděl, že rozmarýn pomáhá odstraňovat chladné ruce a nohy, což se teď v zimě dost hodí. Taky je výborný na zažívání a zvyšuje tlak, což je taková neutrální informace, protože pro někoho je to dobře a pro někoho spíš špatně, že jo. Hlavně je krásně voní a sušenky s rozmarýnem vám provoní celý byt.

Recept

cca 14 sušenek

doba přípravy: 10-15min

doba pečení: cca 10min

ingredience

80g kokosového oleje, v pokojové teplotě

2 lžíce na jemno nakrájeného čerstvého rozmarýnu

50g třtinového cukru

60ml rostlinného mléka (já použila rýžové)

10g rozdrcených sezamových semínek

1 lžička vanilkového extraktu

špetka soli

1/2 lžičky jedlé sody

200g hladké mouky

větší hrst čokoládových kousků (pokud chcete recept bez živočišných produktů, tak vyberte čokoládu bez obsahu mléka)

 

postup

1. Rozehřejte troubu na 175 C. Plech si vyložte papírem na pečení.

2. Najemno si nakrájejte rozmarýn, dejte ho do středně velké mísy společně s kokosovým olejem a vidličkou spojte dohromady.

3. Přidejte cukr a znovu promíchejte.

4. Pak přisypte rozdrcené sezamové semínka a přilijte mléko a vanilkový extrakt a promíchejte.

5. Nakonec přidejte polovinu mouky společně se solí a sodou, spojte dohromady a pak druhou půlku i s čokoládou. 

6. Teď už je lepší těsto hníst rukou a vytvořit vláčné, ale pevné "sušenkové" těsto.

cookie těsto

7. Z těsta vždycky odtrhněte malou kuličku a na plechu ji trochu přilačte prsty. Snažte se, aby každá sušenka vážila zrhuba stejně, pečou se pak víc rovnoměrně a vypadají všechny víceméně stejně. Mně to vycházelo 36-38g na cookie.

8. Dejte do trouby a pečte zhruba 10min, dokud sušenky na povrchu nezezlátnou, ale na omak jsou stále měkké. 

9. Po vytažení z trouby je nechte chvilku vychládnout přímo na plechu, pak je přesuňte na talíř a nechte vychládnout úplně.

rozmarýnové sušenky veganské

rozmarýnové sušenky veganské

TIP: K jezení i pečení doporučuju pustit si oblíbené vánoční písničky. Zaručeně vás to naladí :). Dobrou chuť.

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.