So, 14. 01. 2017, 13:56

Quinoový salát s avokádem, paprikou a fazolemi

quinoa saladt

Mám dilema. Dneska ráno po hodinové józe, kterou jsem pak "zabila" brownies k snídani (nebo vlastně vyvážila!), jsem se vydala ven. Na dlouhou procházku. A po hodně dlouhé době jsem fotila, takže mám fotky k "povídacímu" článku.  Ale. Taky jsem včera udělala výborný quinoový salát, který chutnal čtyřem mým kamarádkám a asi mi přijde "užitečnější" napsat radši ten recept. Takže vlastně nemám dilema. Super, můžu začít. Děkuju za vyslechnutí :).

Uplynulé dva týdny, co jsem v Oslu sama si vařím pravidelně, vlastně skoro každý den a tak, abych si jídlo mohla vzít i na oběd do práce, ale nezabere mi to víc, než půl hodiny - čočkový nebo kukuřičný kuskus se sušenými rajčaty, řapíkatým celerem a kozím sýrem nebo tofu, čočka s vajíčkem a kyselýma okurkama, které jsem si přivezla z ČR, protože tady prostě nejsou dobrý!, luštěninová nebo zeleninová polévka se vším, co doma najdu (většinou cibule, nastrouhaná mrkev, řapíkatý celer, mražený hrášek, někdy brokolice nebo květák, brambory, červená čočka nebo různé polévkové směsi na bázi krup, vloček, luštěnin atd), samozřejmě curry, no a quinou si moc často nedělám, ale začnu, protože je boží.

- Quinoa je považovaná za obilovinu, ale technicky jde o "pseudo-obilovinu", resp. to, co jíme jsou "semínka"

- Chuťově mi připomíná trošku oříšky, trošku rýži a trošku kuskus. Nejznámější jsou tři druhy - bílá, červená a černá.

- Je jednoduchá na přípravu (na jeden hrnek propláchnuté quinoi jsou potřeba dva hrnky vody, špetku soli a 20-30min času)

- Obsahuje zhruba dvakrát víc vlákniny, než jiné obiloviny (10-16g na 100g v syrovém stavu)

- Obsahuje všechny esenciální amino-kyseliny (což u obilovin a obecně u rostlinných potravin nebývá zvykem, proto by se měly kombinovat) 

- Je výrazným zdrojem hořčíku, zinku a železa a taky obsahuje menší množství vápníku, vitamínů E a B1, B2, B6

- Je přirozeně bezlepková

- Můžete ji používat nasladko i naslano

zdroje: 1, 2

quinoa

RECEPT

3-4 větší porce

doba přípravy: cca 30min

 

1 hrnek bílé quinoi

1 červená paprika

1/2 většího avokáda

2 hrsti rukoly

čerstvá pažitka

1 1/2 hrnku předvařených černých fazolí (nebo z konzervy)

3 lžíce dýňového oleje (pokud nemáte, tak olivový)

1 lžička medu (nebo javorového sirupu)

štáva z půlky malé limetky

postup

1. Quinou propláchněte a dejte vařit do lehce osolené vařící vody (poměr 1 ku 2). Po uvaření nechte pár minut odpočinout a pak pročerchrejte vidličkou nebo lžící.

2. Mezitím si na malé kousky nakrájejte papriku a avokádo, pokud máte fazole z konzervy slijte je a propláchněte.

3. Dýňový olej smíchejte s medem a limetkovou šťávou.

3. V míse ke quinoe přidejte všechny nakrájené ingredience, rukolu a pažitku a zalijte zálivkou.

A tadá, máte hotovo. Dobrou chuť :).

quinoa

 

Komentáře

Napsal(a) Dominika (neověřeno), Ne, 15. 01. 2017, 21:43*

To vypadá skvěle! Hned, jak budu mít po zkouškách, plánuju projet všechny kuchařky, co jsem dostala k Vánocům a vyzkoušet co nejvíc receptů - no a tenhle si hned ukládám taky, děkuju! :)

Dominika

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.