St, 22. 02. 2017, 20:16

Raw mrkový dort

raw mrkvový dort sweet melange

Včera jsem se probudila za zpěvu ptáčků, venku svítilo slunce a po cestě do obchodu jsem viděla dvě veverky, jak lezou a skáčou po stromech. "Hmm, jaro je ve vzduchu," říkala jsem si. Střih. Probouzím se dneska ráno, to mě ale budí budík, a při pohledu ven otevírám pusu údivem. Během noci nasněžilo tak deset centimetrů sněhu. Ptáčky neslyším a veverky taky nevidím. Ale cesta do práce byla nádherná, to jo! Přece jenom, stále je únor a to znamená zima. Vlastně jsem nedávno zaznamenala, že si ty roční období rádi posouváme tak o měsíc... na začátku září už cítíme "křupavý podzimní vzduch", během listopadu už začínají Vánoce a zima, v únoru už máme jaro a léto začíná v máji. Mně se pořád líbí zima, letos je nádherná! :)

Včera jsme byli na návštěvě u kamarádů, kteří mají dvě děti. To bylo tak úžasný hrát si s tím starším, tří a půl letým, který mi nadšeně ukazoval, jak se chovají gepardi a jak mluví většina plyšových zvířátek, které vlastní. A jeho desetiměsíční sestra je tak kouzelná... celou dobu se jen usmívala, nechávala chovat a má ty nejmagičtější oči na světě... a ano... "mateřské pudy" se mnou evidentně velmi cloumají :).

Každopádně... abych se dostala k věci. Jako skoro na každou návštěvu jsem něco upekla. Tentokrát raw mrkový dort a muffiny s banánem, datlemi a pekanovými ořechy, které měly velký úspěch u všech a recept na ně bude příště. Dneska tu mám ale ten raw mrkváč, který jsem chtěla zkusit už dlouho. Já teď totiž často dělám raw snickersky, ale říkala jsem si, že by nebylo od věci zkusit i jiný raw recept. 

Většina "syrových" receptů je na bázi oříšků a datlí a jde spíš jen o to, jaké různé kombinace a poměry použijete. Taky takových dezertů většinou stačí fakt jen kousíček, protože jsou syté a... buďme upřímní - dost kalorické. Myslím ale, že když je vezmete takové jaké jsou - tedy sladkosti - a nebudete k nim přistupovat jako k něčemu "hrozně zdravému", všechno je v pořádku :).

Chuťově tyto mrkvové kostky opravdu připomínají mrkváč, hlavně ten základ. Krém z kešu oříšků a kokosového mléka jako krémový sýr sice moc nechutná, ale je to dobrý a včerejším ochutnávačům moc chutnal.

Recept je jednoduchý na přípravu a ingredience seženete snadno, vlastně je možná máte už doma. Jediné s čím jsem trochu "zápasila" bylo kokosové mléko, protože potřebujete krémové a jak na potvoru nikde v okolí nebylo. Ale nakonec jsem ho našla v tom nejzapadlejším obchodě. 

originální recept je tady 

raw mrkvový dort

RECEPT

na přípravu budete potřebovat food processor
doba přípravy: 1 1/2 - 2 hodiny na namočení kešu
cca 20min na přípravu
60min + na vychlazení

mrkvový základ
80g mandlí
50g vlašských ořechů
100g datlí
1 středně velká mrkev
20g kokosu
1-2 lžíce rýžového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička skořice
1/3 lžičky kardamonu

krém
80g kešu oříšků, namočených ve vodě alespoň hodinu a půl
krémová/pevná část z kokosového mléka
1 lžíce kokosového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce rýžového sirupu
pekanové/vlašské ořechy na ozdobu.

postup
1. Nejdřív dejte kešu oříšky do misky, zalijte vodou a nechte je namočené hodinu až dvě.
2. Ve food processoru rozmixujte mandle a vlašské ořechy na takovou hrubou moučku. 

raw mrkvový dort

3. Přidejte zbytek ingrediencí (nastrouhanou mrkev, kokos, nakrájené datle, kokos, sirup i koření a mixujte, dokud se všechny suroviny nespojí dohromady. Mně tam zůstaly větší kousky datlí a vůbec to nevadí.

raw mrkvový dort

4. Vyložte si menší zapékací misku papírem na pečení nebo vymažte kokosovým olejem a mrkvovou hmotu do ní rovnoměrně rozprostřete. Dejte do mrazáku.
5. Do čistého food processoru dejte sceděné kešu, krém z kokosového mléka, kokosový olej, extrakt a sirup a mixujte, dokud vám nevznikne jemná, krémové a poměrně tekutá konzistence.
6. Vytáhněte zapékací misku z mrazáku, mrkvový základ přelijte kešu krémem a posypte pekanovými ořechy.
7. Dejte do mrazáku alespoň na hodinu. Můžete podávat hned po vytažení, ale když chvíli počkáte, bude to taky super :).

Dobrou chuť. :)

raw mrkvový dort

raw mrkvový dort

Zkoušeli jste raw dezerty? Chutnají vám? 

Komentáře

Napsal(a) Markéta (neověřeno), Po, 06. 03. 2017, 21:31*

Ahoj, díky za typ, vypadá parádně, určitě vyzkouším! Jinak doporučuji i tento "Dream cake" http://www.goodmoodspoon.com/2013/05/raw-dreamcake.html lze použít třeba i jahody. Je to fakt mňamka :)

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.