Pá, 10. 03. 2017, 13:49

Burger z čočky, tempehu a vlašských ořechů

veganské burgery

Miluju být doma. Dny jsou tu prostě "zaplněnější" a nebo ani nejsou, ale výsledek je stejný - nějak se mi moc nechce psát. I když možná i chce. Ale nechce. Ježiš, já jsem zmatená :).

Teď sedím v mojí nejoblíbenější prostějovské kavárně Canall, kam jsem dneska napekla nějaké cupcaky a raw snickersky a mini cheesecaky. Mám tu odpoledne pár srazů, ale já tu fakt ráda trávím čas jen tak. Právě tady se mi totiž chce psát (i když jsem doma) a tak vám za upíjení vietnamské kávy napíšu recept na veganské burgery z červené čočky, uzeného tempehu a vlašských ořechů. Recept není můj, je od jedné milé Terezky, která se při jeho vytváření inspirovala weby www.veganotic.cz a www.jimejinak.cz.

A já vlastně jen můžu napsat, že jsou výborné, syté, ale ne těžké na žaludek a můžete si k nim přidat co jen máte rádi - tak jako k "opravdovým" burgerům :).

A tak bez delšího okecávání - protože já bych dneska "kecala" a povídala, jak se mám a co dělám a co se mi honí hlavou - ale to bude zas na další článek, jo?  

veganské burgery

Recept

na cca 10 burgerů

200 g uzeného tempehu
2 lžíce olivového oleje
1 větší cibule
2 větší stroužky česneku
200 g vařené čočky
1 hrnek na hrubo nasekaných, opražených vlašských ořechů (nebo třeba dýňových semínek, ty pražit nemusíte)
1/2 hrnku polohrubé celozrné mouky - například špaldová
1 vrchovatá lžička provensálského koření
1 lžička soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
olej na smažení

co k tomu: rajčátka, ředkvička, cibule,  salát, mungo klíčky, hořčice, tofunéza atd. 

1. Nejdřív si uvařte čočku, podle návodu nebo tak, jak jste zvyklí.
2. Na oleji osmažte cibulku a když je dozlatova propečená přidejte drcený česnek a ještě chvilku opékejte
3. Do mísy dejte vařenou čočku, nalámejte tempeh, přidejte opečenou cibulku, koření a lehce promixujte tyčovým mixérem tak, aby se směs stala kompaktní, ale zůstaly v ní kousky. Zahustěte moukou, pokud je třeba – ale čím míň mouky, tím lépe.
4. Mokrýma rukama tvarujte burgery a smažte je na trošce rozpáleného oleje dozlatova. 
5. Housky obložte čímkoliv, co máte rádi - mezi to ty čerstvé burgery - a pochutnejte si :).

veganské burgery

Zkoušeli jste už nějaké bezmasé burgery? Chutnají vám? :)

Komentáře

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.