Po, 20. 03. 2017, 14:42

Raw banánovo-arašídový páj

banánovo-arašídový raw páj

Jednou z věcí, která mě momentálně fakt baví, je vymýšlení veganských dezertů tak, aby šlo co nejméně poznat, že jsou veganské :). Hlavně proto, že se často mluví o "pravých" ingrediencích a myslí se tím většinou dobré kvalitní máslo, vajíčka, mléko apod. Jenomže nic z toho při přípravě veganských pokrmů logicky použít nejde a tak hledám jiné "pravé" a "poctivé" ingredience. On totiž když si člověk zvykne na chuť pravého másla, tak tam to "náhražkové" prostě cítí a ne zrovna v dobrém slova smyslu.

Ve veganské stravě se často používá místo másla kokosový olej, který sice sklízí velké úspěchy v kosmetickém světě, zato v tom potravinovém je docela haněné a to především proto, že obsahuje ještě větší procento ztuženého tuku než máslo. V dnešním receptu je ho jen troška, takže se o kokosovém oleji rozepíšu spíš příště u mých prvních veganských cupcaků, kde je ho naopak docela dost.

Dnešní recept obsahuje převážně ovesné vločky, pekanové ořechy, banány a 100% arašídové máslo.

Pekanové ořechy jsou poměrně dobrým zdrojem hořčíku, vitamínu A a v menším množství obsahují vápník, železo, některé z vitamínů B (1,5,9), zinek a draslík. Na 100g mají asi 10g vlákniny a 10g bílkovin, ale taky 70g tuku, takže patří k jedněm z nejtučnějších ořechů vůbec a nic moc na tom nemění ani fakt, že většina z toho tuku není nasycená a tudíž je "lepší" než třeba tuk ze sádla. Malé množství pekanových ořechů se používá na prevenci proti rakovině prsu, snižuje "zlý" cholersterol (LDL), podporuje trávení (pravděpodobně díky vláknině) a zklidňuje nervový systém. Toť vyčerpávající informace z několika různých zdrojů :).

Ovesné vločky jsou docela populární snídaňovou potravinou spousty z nás. Věděli jste, že se do Evropy původně dostaly jako plevel mezi ječmenem a pšenicí? Vločky jsou relativně významným zdrojem vlákniny (cca 10g na 100g), rostlinných bílkovin (17g na 100g) a jsou bohaté na hořčík, draslík, železo a opět některé z vitamínů B. Ne všechny ovesné vločky jsou bezlepkové, ale pokud máte bezlepkovou dietu, dají se celkem bez problémů sehnat. 

Banány jsou taky super, samozřejmě! :) Obsahují vitamín C, B6, železo, zinek, draslík, jsou docela významným zdrojem hořčíku a vitamínu A a tak vůbec. Taky je zdrojem přírodních cukrů, vlákniny a do (ne)pečení se hodí, protože dezertům dodají vláčnost, sladkost a specifickou chuť.

No, a arašídové máslo je... vynikající :). Arašídy jsou stejně jako pekanové ořechy dost tučné (cca 50g na 100g), ale jsou velkým zdrojem rostlinných bílkovin a různých minerálů (hořčík, draslík, selen, omega 3 a 6) a vitamínů (hlavně B3, kyselinu listovou a E), takže udržují zdravý nervový systém, působí jako prevence cukrovky a stejně jako pekanové ořechy pomáhají odstraňovat LDL cholesterol z cév. Osobně bych arašídové máslo nedoporučovala ve větším množství (kdysi jsem v Americe přibrala několik kilo převážně kvůli crunchy peanut butter), ale do dezertů - a zvlášť těch veganských - se prostě hodí, protože vytváří úžasnou krémovou konzistenci a samozřejmě skvělou chuť. Nevýhodou arašídů (a arašídového másla) ale je, že jsou docela dost alergenní, takže pozor na to.

Tak a teď, když už jsme všichni - možná až moc! :) - profesionálně vzdělaní, pojďme na samotný recept.

Původní recept (inspiraci) najdete tady.

RECEPT 

banánovo-arašídový raw páj

na jednu dortovou formu v průměru 16cm
budete potřebovat mixér nebo food processor
doba přípravy: cca 20-30min + mrazení

KORPUS
40g pekanových ořechů
70g ovesných vloček
15g neslazeného kakaa
2 malé lžíce kokosového oleje (pokud nechcete použít kokosový olej, můžete zkusit jiný druh rostlinných olejů, třeba vlašský)
2 lžíce rýžového sirupu

NÁPLŇ
1 a půl velkých (zralých) banánů
250g arašídového másla
5-7 lžic rýžového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

1-2 hrsti solených arašídů 
30g hořké čokolády bez obsahu mléka

banánovo-arašídový raw páj

postup

1. Formu vyložte pečícím papírem, bude se vám s tím pak lépe zacházet.
2. Ve food processoru nejdřív rozmixujte pekanové ořechy najemno. Přidejte ovesné vločky, kakao, olej a sirup a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.
3. Hmotu dejte do pečící formy a rukama nebo skleničkou uhlaďte po celém obvodu. Dejte do mrazáku.
4. Do food processoru (nemusíte ho umývat) přidejte rozmačkané banány, arašídové máslo, sirup, vanilku a špetku soli a mixujte, dokud nevznikne krémové těsto.
5. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu.
6. Vytáhněte dortovou formu s ořechovým základem z mrazáku a přelijte na ni banánovo-arašídový krém, který lžící nebo vařečkou rovnoměrně uhlaďte. Posypte arašídama a polijte čokoládou.
7. Dejte do mrazáku alespoň na pár hodin. Před podáváním dort vytáhněte cca 15min předem, aby trochu změknul. Skladujte v mrazáku.

Dobrou chuť. 

banánovo-arašídový raw páj

Komentáře

Napsal(a) Htcft (neověřeno), Ne, 04. 10. 2020, 02:52*

In this condition, Hepatic is time again the therapeutic and other of the initiation cialis online without prescription this overdose РІ across received us of the unswerving; a greater near which, when these cutaneous small develop systemic and respiratory, as in cast off ripen, or there has, as in buying cialis online safely of perceptive, the control being and them disheartening, and requires into other complications. real money casino online Ixicgs oktwxk

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.