Po, 20. 03. 2017, 14:42

Raw banánovo-arašídový páj

banánovo-arašídový raw páj

Jednou z věcí, která mě momentálně fakt baví, je vymýšlení veganských dezertů tak, aby šlo co nejméně poznat, že jsou veganské :). Hlavně proto, že se často mluví o "pravých" ingrediencích a myslí se tím většinou dobré kvalitní máslo, vajíčka, mléko apod. Jenomže nic z toho při přípravě veganských pokrmů logicky použít nejde a tak hledám jiné "pravé" a "poctivé" ingredience. On totiž když si člověk zvykne na chuť pravého másla, tak tam to "náhražkové" prostě cítí a ne zrovna v dobrém slova smyslu.

Ve veganské stravě se často používá místo másla kokosový olej, který sice sklízí velké úspěchy v kosmetickém světě, zato v tom potravinovém je docela haněné a to především proto, že obsahuje ještě větší procento ztuženého tuku než máslo. V dnešním receptu je ho jen troška, takže se o kokosovém oleji rozepíšu spíš příště u mých prvních veganských cupcaků, kde je ho naopak docela dost.

Dnešní recept obsahuje převážně ovesné vločky, pekanové ořechy, banány a 100% arašídové máslo.

Pekanové ořechy jsou poměrně dobrým zdrojem hořčíku, vitamínu A a v menším množství obsahují vápník, železo, některé z vitamínů B (1,5,9), zinek a draslík. Na 100g mají asi 10g vlákniny a 10g bílkovin, ale taky 70g tuku, takže patří k jedněm z nejtučnějších ořechů vůbec a nic moc na tom nemění ani fakt, že většina z toho tuku není nasycená a tudíž je "lepší" než třeba tuk ze sádla. Malé množství pekanových ořechů se používá na prevenci proti rakovině prsu, snižuje "zlý" cholersterol (LDL), podporuje trávení (pravděpodobně díky vláknině) a zklidňuje nervový systém. Toť vyčerpávající informace z několika různých zdrojů :).

Ovesné vločky jsou docela populární snídaňovou potravinou spousty z nás. Věděli jste, že se do Evropy původně dostaly jako plevel mezi ječmenem a pšenicí? Vločky jsou relativně významným zdrojem vlákniny (cca 10g na 100g), rostlinných bílkovin (17g na 100g) a jsou bohaté na hořčík, draslík, železo a opět některé z vitamínů B. Ne všechny ovesné vločky jsou bezlepkové, ale pokud máte bezlepkovou dietu, dají se celkem bez problémů sehnat. 

Banány jsou taky super, samozřejmě! :) Obsahují vitamín C, B6, železo, zinek, draslík, jsou docela významným zdrojem hořčíku a vitamínu A a tak vůbec. Taky je zdrojem přírodních cukrů, vlákniny a do (ne)pečení se hodí, protože dezertům dodají vláčnost, sladkost a specifickou chuť.

No, a arašídové máslo je... vynikající :). Arašídy jsou stejně jako pekanové ořechy dost tučné (cca 50g na 100g), ale jsou velkým zdrojem rostlinných bílkovin a různých minerálů (hořčík, draslík, selen, omega 3 a 6) a vitamínů (hlavně B3, kyselinu listovou a E), takže udržují zdravý nervový systém, působí jako prevence cukrovky a stejně jako pekanové ořechy pomáhají odstraňovat LDL cholesterol z cév. Osobně bych arašídové máslo nedoporučovala ve větším množství (kdysi jsem v Americe přibrala několik kilo převážně kvůli crunchy peanut butter), ale do dezertů - a zvlášť těch veganských - se prostě hodí, protože vytváří úžasnou krémovou konzistenci a samozřejmě skvělou chuť. Nevýhodou arašídů (a arašídového másla) ale je, že jsou docela dost alergenní, takže pozor na to.

Tak a teď, když už jsme všichni - možná až moc! :) - profesionálně vzdělaní, pojďme na samotný recept.

Původní recept (inspiraci) najdete tady.

RECEPT 

banánovo-arašídový raw páj

na jednu dortovou formu v průměru 16cm
budete potřebovat mixér nebo food processor
doba přípravy: cca 20-30min + mrazení

KORPUS
40g pekanových ořechů
70g ovesných vloček
15g neslazeného kakaa
2 malé lžíce kokosového oleje (pokud nechcete použít kokosový olej, můžete zkusit jiný druh rostlinných olejů, třeba vlašský)
2 lžíce rýžového sirupu

NÁPLŇ
1 a půl velkých (zralých) banánů
250g arašídového másla
5-7 lžic rýžového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

1-2 hrsti solených arašídů 
30g hořké čokolády bez obsahu mléka

banánovo-arašídový raw páj

postup

1. Formu vyložte pečícím papírem, bude se vám s tím pak lépe zacházet.
2. Ve food processoru nejdřív rozmixujte pekanové ořechy najemno. Přidejte ovesné vločky, kakao, olej a sirup a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.
3. Hmotu dejte do pečící formy a rukama nebo skleničkou uhlaďte po celém obvodu. Dejte do mrazáku.
4. Do food processoru (nemusíte ho umývat) přidejte rozmačkané banány, arašídové máslo, sirup, vanilku a špetku soli a mixujte, dokud nevznikne krémové těsto.
5. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu.
6. Vytáhněte dortovou formu s ořechovým základem z mrazáku a přelijte na ni banánovo-arašídový krém, který lžící nebo vařečkou rovnoměrně uhlaďte. Posypte arašídama a polijte čokoládou.
7. Dejte do mrazáku alespoň na pár hodin. Před podáváním dort vytáhněte cca 15min předem, aby trochu změknul. Skladujte v mrazáku.

Dobrou chuť. 

banánovo-arašídový raw páj

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.