Po, 06. 03. 2017, 16:54

Špenátovo-brokolicovo-květáková polévka

špenátový krém

Sedím ve vlaku směrem do Olomouce, zrovna stojíme a všichni se snaží mluvit potichu, aby nebyli slyšet. A já ťukám do počítače a přemýšlím, o čem psát. Jestli o tom, jak jsem za tři hodiny v Praze navštívila tři kavárny (Coffee Room, Monolok a Emma espresso bar) a v každé si dala cappucino a všechny byly výborný (nejvíc asi to v Monoloku), ale teď je mi z toho špatně, protože poslední měsíce kávu nepiju skoro vůbec a moje tělo na to není zvyklé. Jenže to není moc zajímavý téma. Tak mám snad psát o tom, jak jsem do všech těch kaváren šla pešky, v botách s klínkem, protože mi to ráno v Oslu přišlo jako dobrej nápad, ale on to vlastně vůbec dobrej nápad nebyl. Takže mě teď fakt hodně bolí nohy. Ale Praha je nádherná a voní jarem a nikdy mě neomrzí koukat se nahoru a obdivovat tu nádhernou architekturu v kombinaci s nebem. Tímto jsem ale vyčerpala i toto téma. 
A tak mi asi nezbývá nic jiného, než vám napsat recept. Logicky :). 

O víkendu jsme s Radanem dojídali celý obsah naší lednice, protože jsme se dnes oba vydali na cesty. Já domů a Radan vlastně taky, i když každý z jiného důvodu. Bylo zajímavý odlétat ve stejný čas, ale každý jinam. Každopádně. Měli jsme doma spooooustu špenátu, hooodně brokolice a květáku. Zbytek uvařené cizrny a brambory. A co jiného z toho udělat než dost hustou polévku, že jo. Byla fakt hustá. A při vaření a probublávání vypadala, jak kdybych vařila nějaký magický lektvar. Ve slovenštině by se to prý řeklo "gebuzina" nebo "žaburinec" a to tedy nezní moc lákavě. Ale fakt to bylo dobrý a zdravý a jedlo se to samo. My jsme zvládli sníst skoro pět litrů za den a půl :). 

Tak pojďme na to.

špenátová polévka

RECEPT

doba přípravy a vaření: cca 40min

250-300g čerstvého špenátu
1 brokolice
1 květák
6 středních brambor
hrst mraženého hrášku
1 hrnek uvařené cizrny
1 lžička kmínu
1/4 lžičky chili koření
1 lžička červené papriky, kari koření a majoránky
trochu kari pasty
2-3 stroužky česneku
1 lžíce oleje
sůl
kešu oříšky a sezamová semínka
na ozdobu

postup
1. V menším hrnci dejte v osolené vodě s kmínem vařit na malé kousky nakrájené brambory. Vařte do změknutí a pak slijte
2. Ve větším hrnci dejte na lžíci oleje zpěnit česnek a kari pastu. Přilijte vařící vodu (já dala asi pět litrů, ale když dáte méně, polévka bude hustší). Vložte do ní na kousky nalámanou brokolici ( i nať) a květák. Osolte a přidejte všechno koření. Vařte asi 10-15 minut, dokud nebude všechna zelenina měkká. Na poslední tři čtyři minuty přidejte opláchnutý špenát.
3. Vytáhněte nať a polévku tyčovým mixérem rozmixujte tak, aby v ní zůstalo co nejméně pevných kousků. Dejte zpátky na plotnu a přidejte mražený hrášek. Vařte další zrhuba čtyři minuty.
4. Ochutnejte a podle potřeby ještě dokořeňte. Přidejte do polévky uvařené brambory a cizrnu. 
5. Podávejte s pár kousky kešu oříšků a sezamovými semínky. 

Dobrou chuť. :)

špenátová polévka

Máte rádi polévky? Jaká je vaše oblíbená?

Komentáře

Napsal(a) Ivetka (neověřeno), Po, 06. 03. 2017, 20:09*

Ja zboznujem polievky, uprimne, uplne spokojna by som bola, kebyze do konca zivota jem len polievocky :D Mam rada vsetky typy, huste, riedke, tazke, lahke, nenormalny priestor na kreativitu podla mna ponukaju, cize oblubenu zial neviem povedat :-). Tuto polievocku skusim este tento tyzden, vyzera dokonalo, tie kesu tomu dodavaju dost velky smrnc - a kazdopadne, aj tak mam pocit, ze takym hustym polievkam uz pomaly konci sezona, takze si to treba uzit poriadne a vo velkom style! :D Dakujem za tip, Terezka!

Ivetko,

tak to máme s polévkami podobně - já bych je taky jedla pořád, kdykoliv, jakékoliv :). 

Doufám, že ti tato chutnala, pokud jsi ji tedy zkoušela a souhlasím, teď už zase začíná čas lehkých polévek... I když tato je taky lehká - je sice "krémová" - ale je v ní jen zelenina :).

Já moc děkuju a měj se krásně! Tereza

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.