Čt, 06. 04. 2017, 12:09

Typicky norské: Jídlo

Kvikk Lunsj

Usedla jsem k oknu u "nás" v kavárně a mám výhled na celé náměstíčko Damplassen. Nalevo je nádherné květinářství a výměnou za kávu a bolle od nich každý týden dostáváme čerstvé květiny. Vedle je pak butik s designovými kousky oblečení. Obě jeho majitelky předloni současně otěhotněly a loni jedna porodila holčičku a druhá kluka. Chodí k nám na kávu i třikrát denně. Naproti přes cestu si nedávno otevřel obchod se zdravými potravinami pán, co bydlí ve vedlejší budově a každý den si u nás vyzvedává čerstvý chleba a rovnou si s sebou bere i kafe mocca. A taky je tu hospic a školka, spoustu obytných domů... a naše kavárna, kde se všichni tak nějak schází a potkávají. 

Za chvíli to bude šest let, co jsem se poprvé na náměstí Damplassen ocitla. Byl konec října roku 2011, v Oslu jsem byla úplně poprvé a tuším, že Radan zrovna musel jít do školy. Šla jsem se projít, ale zdráhala jsem se jít sama někam daleko. Mohla jsem kráčet tak deset minut, když mě "něco" lákalo odbočit lehce doleva od hlavní cesty. Po pár momentech už jsem procházela kolem nádherných cihlových domů a přišlo mi zvláštní, že si připadám spíš jako v malém malebném městečku než v hlavním městě. Vytáhla jsem svůj telefon, tehdy jsem ještě neměla "chytrý", a psala jsem smsku domů, že se cítím "správně" a naprosto šťastná. Moje nostalgické já by si přálo mít ji někde uloženou, ale musím se spoléhat jen tu intenzivní vzpomínku, která už je dnes sice zkreslená, ale zároveň velmi "živá". 

Upřímně, to, že žiju v Norsku, neznamená, že znám spoustu Norů. Ale díky práci v kavárně jsem jich už spoustu potkala. Snažím se být vnímavá, bavím se se svými kolegy i zákazníky a pozoruju jejich zvyky a návyky. A přišlo mi jako fajn nápad si sednout na rušné místo, koukat kolem sebe a sepsat, co považuju za "typicky norské".

1. Káva

mocca cappucino

Sedíc v kavárně mě káva napadá jako první. Ano, pije se všude na světě, ale není moc národností, které můžou říct, že ročně vypijí přes sedm kilo kávy na osobu. Vlastně "lépe" je na tom jen Finsko a Češi nejsou ani v top desítce. Norové nejvíc milují obyčejnou filtrovanou černou kávu, kterou dokonce nazývají "dagens kaffe", tedy denní káva. Velmi typický je v kavárnách taky "påfyll", což se dá přeložit zhruba jako "doplnit" a doslova to znamená, že si zadarmo nebo za zlomek původní ceny můžete nalít další šálek kávy. Norové této možnosti dost často využívají a vysedávají tak v kavárnách i hodiny. Druhým nejpopulárnějším kávovým nápojem je pak dvojité latté, což mě - z pohledu baristky - baví o něco víc, protože se můžu "vyřádit" se všemožnými mléčnými srdíčky a tulipány. :)

Ještě jsem se s tím nesetkala, ale při vyhledávání kávových žebříčků na mě několikrát vybafl tzv. "karsk", což by měla být norská kávová specialita. Černá káva se míchá s vodkou.

pafyll
zdroj

Jinak, moje nejoblíbenější kavárny v Oslu jsou Tim Wendelboe, Java, Supreme Roastworks a Pust. A pokud tu budete a budete mít čas navíc, tak ještě Mocca, Bare Jazz a taky Kultur Huset.

2. Oběd

apent bakeri

Ještě zůstanem u jídla, jo? V Norsku v restauracích neexistují u nás tak populární "meníčka", málokdy najdete v nabídce třeba polévky (a když, tak spíš v kavárnách a jen jeden druh v přepočtu skoro za 300kč) a nejčastěji se Norové odbývají sendvičem nebo kneckebrotem. Takovému sendviči se říká "smørrebrød", což znamená chleba s máslem a nejčastěji je obložený šunkou, plátkovým nebo taveným sýrem a často taky krevetami a majonézou nebo třeba kuřetem. Hodně populární je i leverpostai neboli játrová paštika, kterou si v supermarketu koupíte v obalu s fotkou malého dítěte (neptejte se proč, netuším). V kavárnách obložené chleby a sendviče stojí většinou 70-110 noků. Hodně populární je ale připravit si podobný oběd doma. Norové tomu říkají "matpakke" (balíček s jídlem) a zrovna nedávno jsem koukala na jedno video, kde jeden youtuber "matpakke" popisuje jako něco, co je velmi mdlé, suché a tvrdí, že si Norové oběd vlastně moc neužívají. Přišlo mi, že si z toho trochu dělal legraci, ale fakt je ten, že i mé kolegyně často jedí na oběd krekry s marmeládou nebo sýrem a diví se mi, že jím na oběd teplé jídlo a ještě v takovém množství. Za hlavní jídlo je v Norsku považovaná večeře.

3. Sladkosti, pekárny, cukrárny

apent bakeri

Mně nějak baví psát o jídle. Velmi nečekaně, že jo :). Každopádně. V Norsku je k dostání samozřejmě tolik sladkostí, na kolik si vzpomenete. Norové se ale snaží klasické bonbony a čokoládu omezovat a sobotu si vyhradili jako takový "cheat day", kdy si můžou dát cokoliv, na co mají chuť. Říkají tomu "lørdags smågodt" neboli sobotní pamlsky a tuším, že mi někdo vysvětloval, že tak vychovávají i děti, že sladkosti jim dávají jen v sobotu. No, upřímně, vzhledem k tomu kolik lidí si každý den kupuje skolebolle, kanelbolle nebo rosinbolle, nepřijde mi tato informace úplně pravdivá, ale ono se tak nějak zdá, že bolle do těch sladkostí z nějakého důvodu nepočítají. Často je jedí i místo oběda.

Jinak, v Norsku je nespočet pekáren plných chlebů a zmíněných bolle, ale klasických cukráren, jak je známe z ČR, tu zatím najdete jen malinko. Prostě, letí tu spíš kynuté buchty než cheesecaky. A dobrý chleba seženete fakt jen v pekárnách, v supermarketu i ty nejdražší chutnají jako piliny.

A taky, Norové jsou pyšní na svou mléčnou čokoládu od čokoládovny Freia. Podle mě chutná podobně jako jiné mléčné čokolády. Co je ale typicky norské a co fakt můžu je Smash! od společnosti Nidar. Jsou to takové sladko-slané kukuřicné křupky obalené v čokoládě a chutnají moooc dobře. Typický je i Kvikk Lunsj (na hlavní fotce), který je v podstatě norskou obdobou Kit Kat (samozřejmě daleko chutnější, že jo!) a Norové si ho nejčastěji berou s sebou na túry.

apent bakeri
 

4. Taco Friday & Grandiosa

taco fredag
narychlo vyfocená část regálů s "proprietama" na taco

Hmm, čtvrtý bod o jídle a tak už je asi jasné, kam tento článek směřuje... Neplánovaně, fakt! Každopádně - "taco pátek" a mražená pizza Grandiosa. Přijde mi sice, že už je to tak provařený fakt, že to ani není zajímavé, ale pokud chci opravdu kompletně popsat, co je "typicky norské", tak tento bod nemůžu vynechat. Norové milují tacos a to tak, že dokonce mají jeden velký regál v supermarketu vyhrazený pouze na několik druhů tortill, nespočet namíchaného "taco koření", různé salsy od jemné až po extrémně pálivou. Taky v nich najdete vyloženě tzv. "taco kit", který je samozřejmě adekvátně předražený a tak vůbec. Prostě taco v pátek je pro Nory stejně typický jako mražená norská pizza Grandiosa, na kterou se pravidelně točí nové reklamy, které zobrazují tuto pizzu "amerického koláčového typu" jako součást společenských večerů, bez které by to nebylo ono. My jsme ji měli naposledy před pár měsíci, když tu byla maminka Lenička a můj strejda a je to něco, co fakt nestojí za zkoušku, ale prostě je to "jejich" a tím pádem vlastně stojí :). A je to poměrně levná záležitost.

5. Brunost

brunost
zdroj

Další norskou "divností" je hnědý sýr z kozího a/nebo kravského mléka. Díky karamelizaci je nasládlý a většina Norů ho vyloženě zbožňuje. Dávají si ho na chleba s máslem a s marmeládou! a velmi populární je taky na vaflích, což je fakt divný a vůbec to nedoporučuju. Vafle jsou tu jinak hodně oblíbené a jedí se jak na víkendovou snídani, tak jsou často k dostání v lyžařských a turistických střediscích. 

Nicméně, musím se přiznat, že nedávno jsem si ho párkrát dávala na svačinu s kneckebrotem a nebylo to tak hrozné, jak si to pamatuju z prvních pokusů před těmi skoro šesti lety. Taky to může být dobrý suvenýr, co můžete přivést domů. Upozorňuju ale, že se může stát něco podobného co mě. Jednou jsem brunost přivezla domů rodičům a když jsem se pak po třech měsících vrátila, našla jsem ho skoro netknutý v zákoutích ledničky. Mojí sestřenici ale chutná moc. 

6. Mouka

mouka
zdroj

Zatímco u nás se mouka dělí hlavně na hrubou, polohrubou a hladkou, tady z těchto "základních" najdete jenom tu hladkou - nebo něco na ten způsob. Běžně ale sežene celá zrna žita nebo špaldy a pokud se moc nevyznáte v norských názvech, může se vám velmi snadno stát, že koupíte úplně něco jiného, než chcete. Mně se to ze začátku stávalo celkem běžně, že jsem koupila mouku, se kterou jsem si pak nevěděla rady, protože vlastně vůbec mouku nepřipomínala. Dnes už mi ten výběr vyhovuje a ta běžná - siktet hvetemel - se dá použít fakt na všechno.

damplassen
Damplassen

7. Alkohol

Pokud jste někdy četli nějaký článek o Norsku, tak tento bod přeskočte, protože to už stopro víte. V Norsku funguje jistá forma prohibice, což znamená, že v běžném obchodě si koupíte jedině pivo a cidery a to jen do osmi hodin v běžné dny a o víkendu dokonce jen do šesti. Pak už to na kase prostě neprojde, takže pokud fakt toužíte po pivu, naplánujte si to dopředu. Jedna plechovka piva stojí od 28-40nok. Víno a tvrdý alkohol je pak k dostání jen ve státem řízeném Vinmonopoletu a nejlevnější víno seženete za zhruba 100 norských korun, což jsou v přepočtu skoro tři stovky. Říká se, že Norové moc neumí pít, protože to berou stylem "buď a nebo". Buď nepijí vůbec a nebo to naopak přeženou. Občas se jim taky vyplatí jen na "picí víkendy" například do Prahy, protože zpáteční letenka pořád vyjde levněji než jeden večer v norském baru.

Mimochodem, typickou norskou pálenkou je Akevit, který Noři často zapíjejí pivem.

damplassen
Květinářství na Damplassen

8. Losos a ryby

Když se řekne Norsko, spoustu z vás si možná vybaví lososa. Když jsem se sem přestěhovala, Radan si často dělal srandu, že losos s bramborama je takové typické studentské jídlo, protože je všude k dostání a je dost levný. V posledním době už ho moc nejíme, ale nedávno jsem byla překvapená, že za tu dobu, co jsme ho nekupovali, ho zdražili asi dvojnásobně. Nevím čím to je, ale ze srandy říkám, že to Norové s jeho konzumací přeháněli a tak už lososy došly. Tak jako tak tu ale lososa samozřejmě seženete ve všemožných formách a pořád je nejčerstvější, jaký může být.

Kromě lososa je tu taky populární treska a hodně často Noři jedí krevetky, které jsou už uvařené a v nálevu. A teď jsem si vzpomněla, že typický oběd je taky chleba s konzervou makrely nebo sardinek v rajčatové omáčce. Moc hezky to nevoní.

9. Jídlo na Vánoce a Velikonoce

pinnekjot
zdroj

Norsko je obrovská země a každý kraj má trochu jiné tradice. Co se týče svátečního jídla, něco jiného jedí na východě, něco jiného na západě a tak dál. Nejpopulárnější vánoční jídla jsou tři. Ribbe neboli vepřová žebírka, která se nejčastěji jedí na východě v okolí Osla, pak pinnekjøtt hlavně na západě a jihu, což jsou taková "lepivá" jehněčí žebírka a lutefisk na severu, což je ryba, která byla nějakou dobu naložená v louhu a pak prosolovaná a proplachovaná vodou, a je želovité konzistence. Nejčastěji se všechna jídla jedí s tuřínovou kaší, bramborami, někdy se slaninou a několika druhy hořčice.

10. Veganství

vegetable

A poslední bod, který mě pro teď napadá a je celkem aktuální, je rostlinná strava. Norové obecně milují maso a je silně zakořeněné v jejich kultuře, ale za poslední rok dva tu vzniklo spoustu veganských podniků a dokonce i v kioscích a některých fastfoodech můžete od loňského roku najít veganské burgery a párky. Tuším, že letos by dokonce i norský McDonald měl přijít s rostlinnou verzí hamburgeru. Dokonce před pár lety vznikla i aplikace Vegan Norway, kterou založilo pár aktivistů, kteří mapují veganské podniky po celém Norsku a která má velký úspěch a neustále se rozrůstá.

I když je tento bod něco, co asi není vyloženě "typicky norské", respektive, nemá to nějakou dlouho tradici, mám z toho radost a baví mě sledovat, jak se tu nové podniky a veganské potraviny objevují jako houby po dešti. 

 

Tak jo, píšu už fakt dlouho a teď na konec se můžu i přiznat, že zhruba polovinu článku jsem psala dvakrát. Z ničeho nic mi totiž počítač ukázal nějaký error a restartoval se. A tak jsem tentokrát pro jistotu ukládala každý odstavec. A žádný error už se nekonal, ale teď mi pro změnu dochází baterka. Upřímně, asi jsem nepokryla všechno, například jsem nezmínila to, že v Norsku je v podstatě monopol na mléčné výrobky a tak podobně. A v bloku mám sepsaných ještě dalších x bodů a moc mě bavilo o "typicky norském" psát. Tak mi dejte vědět, jestli chcete pokračování. Nebo teda - popravdě - já o tom stejně budu psát. I tak mi ale dejte vědět, jestli máte zájem, udělá mi to radost. :)

A taky mi můžete napsat, který bod vás zaujal nejvíc. A jaké máte zkušenosti a "typické" věci ze zemí, ve kterých jste žili/žijete vy? Těším se! 

Komentáře

Napsal(a) Jituš (neověřeno), Pá, 07. 04. 2017, 07:55*

Terez,

mě tyhle články baví moc :-). Zvlášť o Norsku, o kterém doma klavíruju snad od doby co čtu tvůj a Terčin blog :-D.

Takže, za pokračování budu ráda. Aspoň budeme vědět kam a na co vyrazit až se do Norska konečně vydáme :-).

Mějte se s Radanem hezky, Jitka.

Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 09. 04. 2017, 15:11*

In reply to by Jituš (neověřeno)

Jituš,

tak to jsem ráda! :) Tak já příště napíšu zas na jiné téma :).

Měj se nádherně! Tereza

Napsal(a) Anička (neověřeno), Pá, 07. 04. 2017, 14:52*

Terezko, to je moc zajímavé a fakt mě to baví, chci slyšet víc, všechno, joo! :) 
Nejvíc mě asi překvapil sladký sýr a taco friday. Těším se na pokračování, opatrujte se s Radanem, posíláme pozdravy! 
A.B. 

Ahoj Kristýno,

díky, tak to jsem ráda! Já si vždycky, když píšu něco o Norsku říkám, "noo, snad mi teď někdo, kdo žije v Norsku třeba mnohem dýl než já, nenapíše, že to, co píšu vůbec není pravda a že je to úplně jinak :)." Tak mě těší, že to vidíš podobně :)

Měj se krásně, Tereza.

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Čt, 13. 04. 2017, 19:41*

Terezko, já tě moc zdravím. Čtu tě poctivě, ale s komentáři to vázne. Už kolikrát jsem si říkala - na tento článek musím reagovat. Děsně mě bavil a budu ráda, když napíšeš na to téma něco dalšího.

Měj se moc hezky ♥.

Jarka

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.