Pá, 14. 04. 2017, 20:12

Zeleninovo-luštěninová quinoa z jedné pánve

quinoa jídlo

Dneska je Velký pátek a já pro vás nemám recept ani na beránka, ani na nádivku ani na... vajíčka na milion způsobů. Není to tak, že by mi Velikonoce byly jedno... i když, vlastně asi trochu jo. Resp., my s Radanem letos neděláme vůbec nic speciálního, až je mi to teď při psaní trochu líto. Navíc, celý víkend, i v pondělí jdu do práce (aneb využívám 100% příplatků a toho, že moji norští a švédští kolegové pracovat nechtějí) a meteorologové hlásí mínusové teploty. Popravdě, z okna se na zatažené počasí a déšť kouká příjemně. I když teď momentálně po celém dny mračen vysvitlo sluníčko.

Nicméně, místo zmíněných beránků tu mám takové "postní jídlo" aneb quinou se samýma dobrotama. Z jedné pánve. A vynikající. Poprvé jsem ji v podobné úpravě vařila asi před dvěma týdny a Radan o ní od té doby básní, což uznejte, že aby muž básnil o quinoi, to už musí být něco. A tak ji právě vařím znovu. Trošku jsme obměnila suroviny, protože tenhle recept je ideální na "co dům dal vaření." A zatímco mi to tedy bublá pod pokličkou, tady jsou recepty na obě - vlastně docela podobné - varianty, které si můžete jednoduše přikrášlit podle sebe. I když je to boží tak, jak to je, věřte mi.

RECEPT

quinoa

4-6 porcí

1-2 lžíce oleje
2 střední brambory
, nakrájené na kostičky
1/4 máslové dýně, nakrájené na kostičky
2 střední mrkve, nakrájené na kostičky
1 menší cibule (červená nebo obyčejná)
2 "nožičky" řapíkatého celeru
1 žlutá nebo červená paprika

4 stroužky nastrouhaného česneku
1/2 lžičky soli
1 lžička mleté papriky
1 lžička kari koření
1/4 lžičky chili koření
kousek kari pasty
(já použila zelenou a rozmíchala jsem ji v trošičce vody)
1 hrnek quinoi
1/2 hrnku červené čočky
(nebo 1 hrnek uvařených fazolí)
cca 800ml zeleninového vývaru (ideálně čerstvý, ale může být i z kostky - bez palmového oleje)
šťáva z jednoho citronu
šťáva z půlky limetky
(nebo pomeranče)
avokádo a jarní cibulka k podávání

potup na recept

postup

1. Nejdřív si všechny ingredience předchystejte, celé vaření pak půjde úplně hladce a jednoduše. Takže brambory, mrkev a dýni nakrájejte na kostičky do jedné misky. Cibuli, řapíkatý celer a papriku do druhé. Vymačkejte si citron a limetku. Nachystejte koření a kari pastu. A vývar.
2. Na rozpáleném oleji, ve velké pánvi, pár minut restujte brambory, mrkev a dýni. Pak přidejte cibuli, celer a papriku a dalších pár minut restujte. 
3. Přidejte koření i kari pastu a česnek, promíchejte a jednu až dvě minuty restujte.
4. Nakonec přisypte propláchnutou quinou a pokud používáte, tak červenou čočku. Zalijte vývarem, všechny ingredience do něj ponořte, zakryjte pokličkou, stáhněte plamen a nastavte si stopky na asi 20min.
5. Po 20 minutách odkryjte pokličku a pokud je ve směsi moc vody, nechte ji trochu vypatřit, stále ale směsí míchejte, jinak se naspodu může připálit. Přilijte všechny šťávy a promíchejte. Pokud přidáváte fazole, tak právě teď je jejich chvíle.
6. Po minutce dvou ochutnejte a upravte podle chuti (naše zkušenost je, že už není moc co upravovat)
7. Podávejte teplé s kousky avokáda a jarní cibulkou a/nebo rajčátky.

quinoa

Dobrou chuť.
O quinoi (její benefity a recept) jsem psala ještě TADY
Inspirace na tento recept TADY

Máte rádi quinou? 

 

Komentáře

Napsal(a) Nikol (neověřeno), St, 19. 04. 2017, 17:19*

Ahoj Terez,

i když jsem nevařila přesně se stejnými ingrediencemi, neboť nebyly v domácí zásobě, tak mi tvůj recept byl základní inspirací. A bylo to moc dobré! Díky a měj se hezky :) Nikol

 

Napsal(a) Stevmick (neověřeno), Po, 01. 07. 2019, 06:44*

Canadian Vegga 100 Happy Male Viagra Comprar Cialis Sin Receta Medica priligy forum Best Buy Amoxicilina Visa Accepted Direct Overnight Shipping Overseas Rx Drugs For Sale Purchase Amoxicilina Cod Accepted Ups

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.