Pá, 14. 04. 2017, 20:12

Zeleninovo-luštěninová quinoa z jedné pánve

quinoa jídlo

Dneska je Velký pátek a já pro vás nemám recept ani na beránka, ani na nádivku ani na... vajíčka na milion způsobů. Není to tak, že by mi Velikonoce byly jedno... i když, vlastně asi trochu jo. Resp., my s Radanem letos neděláme vůbec nic speciálního, až je mi to teď při psaní trochu líto. Navíc, celý víkend, i v pondělí jdu do práce (aneb využívám 100% příplatků a toho, že moji norští a švédští kolegové pracovat nechtějí) a meteorologové hlásí mínusové teploty. Popravdě, z okna se na zatažené počasí a déšť kouká příjemně. I když teď momentálně po celém dny mračen vysvitlo sluníčko.

Nicméně, místo zmíněných beránků tu mám takové "postní jídlo" aneb quinou se samýma dobrotama. Z jedné pánve. A vynikající. Poprvé jsem ji v podobné úpravě vařila asi před dvěma týdny a Radan o ní od té doby básní, což uznejte, že aby muž básnil o quinoi, to už musí být něco. A tak ji právě vařím znovu. Trošku jsme obměnila suroviny, protože tenhle recept je ideální na "co dům dal vaření." A zatímco mi to tedy bublá pod pokličkou, tady jsou recepty na obě - vlastně docela podobné - varianty, které si můžete jednoduše přikrášlit podle sebe. I když je to boží tak, jak to je, věřte mi.

RECEPT

quinoa

4-6 porcí

1-2 lžíce oleje
2 střední brambory
, nakrájené na kostičky
1/4 máslové dýně, nakrájené na kostičky
2 střední mrkve, nakrájené na kostičky
1 menší cibule (červená nebo obyčejná)
2 "nožičky" řapíkatého celeru
1 žlutá nebo červená paprika

4 stroužky nastrouhaného česneku
1/2 lžičky soli
1 lžička mleté papriky
1 lžička kari koření
1/4 lžičky chili koření
kousek kari pasty
(já použila zelenou a rozmíchala jsem ji v trošičce vody)
1 hrnek quinoi
1/2 hrnku červené čočky
(nebo 1 hrnek uvařených fazolí)
cca 800ml zeleninového vývaru (ideálně čerstvý, ale může být i z kostky - bez palmového oleje)
šťáva z jednoho citronu
šťáva z půlky limetky
(nebo pomeranče)
avokádo a jarní cibulka k podávání

potup na recept

postup

1. Nejdřív si všechny ingredience předchystejte, celé vaření pak půjde úplně hladce a jednoduše. Takže brambory, mrkev a dýni nakrájejte na kostičky do jedné misky. Cibuli, řapíkatý celer a papriku do druhé. Vymačkejte si citron a limetku. Nachystejte koření a kari pastu. A vývar.
2. Na rozpáleném oleji, ve velké pánvi, pár minut restujte brambory, mrkev a dýni. Pak přidejte cibuli, celer a papriku a dalších pár minut restujte. 
3. Přidejte koření i kari pastu a česnek, promíchejte a jednu až dvě minuty restujte.
4. Nakonec přisypte propláchnutou quinou a pokud používáte, tak červenou čočku. Zalijte vývarem, všechny ingredience do něj ponořte, zakryjte pokličkou, stáhněte plamen a nastavte si stopky na asi 20min.
5. Po 20 minutách odkryjte pokličku a pokud je ve směsi moc vody, nechte ji trochu vypatřit, stále ale směsí míchejte, jinak se naspodu může připálit. Přilijte všechny šťávy a promíchejte. Pokud přidáváte fazole, tak právě teď je jejich chvíle.
6. Po minutce dvou ochutnejte a upravte podle chuti (naše zkušenost je, že už není moc co upravovat)
7. Podávejte teplé s kousky avokáda a jarní cibulkou a/nebo rajčátky.

quinoa

Dobrou chuť.
O quinoi (její benefity a recept) jsem psala ještě TADY
Inspirace na tento recept TADY

Máte rádi quinou? 

 

Komentáře

Napsal(a) Nikol (neověřeno), St, 19. 04. 2017, 17:19*

Ahoj Terez,

i když jsem nevařila přesně se stejnými ingrediencemi, neboť nebyly v domácí zásobě, tak mi tvůj recept byl základní inspirací. A bylo to moc dobré! Díky a měj se hezky :) Nikol

 

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.