Pá, 28. 07. 2017, 18:17

Paprikovo-houbová směs s černými fazolemi a rýží

vegan, rostlinná strava, sweet melange

Přijde mi, že už je to taaak dávno, co jsem naposledy přidala recept. Vlastně koukám, že ten poslední jsem psala v polovině dubna na quinou z jedné pánve. Tuším, že ten recept měl docela úspěch, protože se ke mně dostalo spoustu fotek, jak si ji vaříte doma, což mi dělá velkou radost.

No... ale pak nastalo období, kdy jsem v podstatě nic moc nového neuvařila nebo se mi jídlo nechtělo fotit nebo jsem byla nemocná nebo doma a nebo prostě... výmluvy.

A poslední týdny mám zase chuť být v kuchyni, trochu víc experimentovat a vymýšlet recepty, které jsem se rozhodla sem na blog sdílet - jak pro vás, tak i pro sebe, abych se k nim někdy mohla vrátit, až mě tahle fáze (dočasně) přejde.

Jídla která vařím, bývají většinou lehká, zdravá a převážně rostlinného původu. Nutně si na tom nezakládám, občas si dám rybu, vajíčko nebo sýr a jednou za čas i kvalitní maso, přirozeně ale vyhledávám spíš různorodou zeleninu, ovoce, luštěniny a obiloviny. Mám o tom rozepsaný článek - o tom, na co v oblasti výživy pro sebe stále přicházím - ale dneska bych se radši přesunula rovnou k tomuto konkrétnímu jídlu.

Recept se skládá z paprik, hub, fazolí a jasmínové rýže.

Jasmínová rýže je hlavně zdrojem sacharidů a energie. Mám v sobě i skoro všechny druhy aminokyselin, ale spoustu z nich jen v zanedbatelném množství. Je docela výrazným zdrojem selenu, který je dobrý například na prevenci virových infekcí, a taky manganu, který je mimo jiné super na imunitu a podporuje normální vývoj chrupavky a kostí.

Černé fazole jsou, jako všechny ostatní luštěniny, skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a společně s rýží spolu tvoří bílkovinu komplexní, tedy zahrnující veškeré aminokyseliny (opravte mě, jestli se mýlím, nebo to píšu nepřesně, prosím!). Fazole jsou taky plné (rozpustné) vlákniny, která například zabraňuje zácpě nebo průjmům, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Jsou zdrojem i Omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky, podporují růst svalů a chrání srdce. Fazole obsahují mimo jiné i železo, které je hodně důležité na celkové fungování těla a z rostlinné stravy se hůř vstřebává. Vlastně si teď říkám, že mi možná chybí železo, protože projevy nedostatku zahrnují úzkostné stavy, bledou pleť, stavy slabosti, snížení koncentrace a... ano, jdu se na to víc zaměřit. :)

Papriky jsou hlavně velkým zdrojem vitamínu C, který je významným antioxidantem a pomáhá v těle zneškodnit volné kyslíkové radikály. Taky je dobrý jako prevence onemocnění srdce a cév. Papriky v sobě taky mají hodně vitamínu A, který je rozpustný jen v tucích, takže je dobré přidat trochu oleje, semínek nebo ořechů. Vit. A je důležitý především pro náš zrak a nedostatek se může projevit ztrátou chuti nebo šeroslepostí. 

Houby (v tomto případě žampiony a hlíva ústřičná) obsahují různé vitamíny B (kromě B12, která se v rostlinné stravě přirozeně nevyskytuje), které jsou důležité pro správnou funkci metabolismu. 

Ke každému jídlu se pak snažím přidávat nějakou listovou zeleninu typu špenát, rukola, polníček nebo klasický salát. Je jednou z nejdůležitějších zdrojů folátů, který je důležitý například pokud plánujete rodinu, protože představuje vhodnou prevenci vad u miminka. Taky hraje důležitou roli v látkové výměně bílkovin, je nezbytná pro růst buněk a pro jejich dělení. Jo, a listová zelenina je jedním z nejdůležitějších rostlinných zdrojů zmiňovaného železa.

Snad jsou pro vás takové informace zajímavé, napište mi. Pro mě jsou, protože chci vědět, co ze své stravy získávám a proč je to pro moje tělo důležité. Nejsem odborník na výživu a přiznám se, že spoustě věcem nerozumím, protože to je prostě chemie, ale snažím se být otevřená a ráda se nechám i opravit. Neberte tedy prosím tyto moje "vitamínové výčty" jako dokonalou pravdu, spíš jen jako zajímavost a inspiraci, pokud si sami budete chtít zjistit víc.

Já o tom četla hodně tady, tady a tady.

 Ale pojďme už radši k tomu receptu! :)

veganské jídlo

RECEPT

 

Na 4 porce

doba přípravy: cca 30-40min

 

2 lžíce oleje

1 menší nebo půl větší červené cibule

3 větší papriky (já použila červenou, zelenou a žlutou)

4 střední žampiony

150-200g hlívy ústřičné

250g černých fazolí (jedna konzerva nebo ještě lépe doma uvařené)

250g jasmínové rýže

trochu kari pasty

kari koření, červená paprika, kmín

3-4 lžíce sojové omáčky s nižším obsahem sodíku

pár listů salátu

slunečnicová semínka

jarní cibulka na ozdobu

plátek limetky na pokapání

 

postup

1. Dejte vařit rýži podle návodu.

2. Nakrájejte si všechny suroviny - cibuli nadrobno, papriky na pásky, houby na kousky

3. Ve woku nebo větší pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli, společně s paprikami, restujte 4-5 min. Přidejte houby a dalších pár minut restujte.

4. Pak přidejte kari pastu, všechno koření a sojovou omáčku a znovu restujte, dokud se z hub nepustí šťáva.

5. Podle potřeby přidejte ještě trochu sojovky a/nebo vody, pokud chcete víc omáčky.

6. Nakonec přisypte fazole a promíchejte.

7. Podávejte s uvařenou rýží, plátkem limetky a listovým salátem. 

veganské jídlo

Dobrou chuť!

 

 

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.