Út, 29. 08. 2017, 16:02

Buddha Bowl aneb miska plná barev, vitamínů a chuti

buddha bowl

 Je to v podstatě "talíř s nutričně vyváženým jídlem" nebo "talíř s tím, co dům dal." Dneska se tomu ale říká "buddha bowl". Někteří říkají, že proto, že ta mísa plná ingrediencí připomíná Buddhovo kulaté břicho. Další říkají zas to, že Buddha ve skutečnosti vůbec nebyl oplácaný (a ta soška, co všichni známe, znázorňuje někoho jiného, kdo se narodil o sto let později), ale nosil s sebou neustále svou misku, do které mu lidi dávali jídlo. A že prý neřešil tolik co jí, ale spíš kdy. Fakt je, že za jeho časů asi nebylo tolik zpracovaných potravin a bylo tak jednodušší jíst zdravě a prostě. Tak jako tak, do vaší "buddha bowl" si můžete dát téměř cokoliv, co máte doma nebo na co máte chuť. Měla by ale obsahovat nějakou obilovinu, vařenou i syrovou zeleninu, bílkovinu a zdravý tuk.

Pamatuju si, že první talíř, který se nejvíc podobal "buddha bowl" jsem vařila loni v červenci, tehdy jsem ale ještě nevěděla, že se tomu tak říká. Zkoušela jsem zrovna měsíc jíst pouze rostlinně a pozvala jsem tehdy několik kamarádů na večeři. Chtěla jsem, aby všem chutnalo, tak jsem udělala od všeho trochu a každý si mohl nabrat, co chtěl. Mělo to velký úspěch, ale vím, že jsem si říkala, že mi to přijde jako fakt časově náročné jídlo. Od té doby už jsem se naučila, jak se tomu teda říká a celé to trochu vypilovala. Vařím tak zhruba dvakrát týdně, ale když se nad tím zamyslím, tak skoro každé jídlo je taková "buddha bowl", jen byste to tak prostě nenazvali :).

buddha bowl
Quinoa, pečená dýně, mrkev, lilek, brambora, orestovaná brokolice, květák, žampiony, hrášek, hummus, salát ze špenátu a rukoly, paprika, dýňový olej a sezamová semínka

 

A co konkrétně tedy můžete použít?

OBILOVINY

rýže, quinoa, kuskus (ječný, celozrnný, kukuřičný), použít můžete i pohanku, jáhly, bulgur, rýžové nudle, klidně i celozrnné těstoviny atd.

ZELENINA

restovaná/pečená: brokolice, květák, mrkev, dýně, brambory, cuketa, lilek, hrášek, kukuřice, řepa, houby (žampiony, hlíva ústřičná) - i když to technicky není zelenina...

syrová: rajčátka, paprika, ředkvičky, řapíkatý celer, jarní cibulka...

listová zelenina: špenát, rukola, polníček, hlávkový salát, kapusta, řečicha...

BÍLKOVINY

hnědé, bílé, černé fazole, cizrna, falafel z luštěnin a bylinek, různé druhy čočky, tofu nebo tempeh, sojové boby nebo "maso" a klidně můžete občas použít i vajíčko, lososa a jiné ryby nebo netučné maso

TUKY

dýňový, rýžový olej, sezamová, slunečnicová, dýňová semínka, mák, kešu, para ořechy, avokádo atd.

DRESSING/NĚCO NA NAMÁČENÍ

guacamole, hummus, pesto, sojová omáčka, hořčicová zálivka, sriracha (pokud to máte rádi ostré)

KOŘENÍ

nejčastěji používám papriku, kari, kmín, občas bazalku, oregano, česnek, úžasné jsou čersvé bylinky! Fantazii a momentální chuti se meze nekladou

buddha bowl
Pečené brambory, mrkev, restovaný květák, hrášek, guacamole, salát ze špenátu, rajčátek, ředkviček, kukuřice a sezamových semínek
buddha bowl
další podobná variace :)
buddha bowl
Ještě před tím, než to bylo v misce/talíři. Losos, pečené brambory, mrkev, brokolice, salát s kešu oříškami

Zkoušela jsem si párkrát zadat nějakou svou "buddha bowl" do cronometru (který měří nejen kalorie a spol., ale hlavně vitamíny, minerály atd.) a většinou mi to vychází, že jsou to jídla bohatá na vlákninu, vitamín A, C, E, K, B1, B3, B5, B6, foláty, zinek, selen, hořčík, různé druhy bílkovin, omega-3 i omega-6 (pokud do jídla dáváte správná semínka a oleje). To, co z podobné misky moc často - nebo vůbec - nedostanete (pokud do ní nepřidáte mléčný výrobek nebo třeba rybu) je vápník, B12 a vitamín D. Ještě železa může být míň. Já to řeším tak, že si do ranních kaší dávám mák, občas piju rostlinná mléka, kde je přidaný vápník, občas si dám obyčejný sýr, jednou dvakrát za měsíc rybu nebo kousek masa a jednou za čas vitamínové tablety (B12, D, železo).

 

Tady je pár konkrétních nápadů, které jsem zkoušela/vymysela a zapamatovala si :)

buddha bowl
Ječný kuskus, brokolice, květák, dva druhy cukety, mrkev, salát z polníčku a rukoly, lněná semínka, hořčicová zálivka, cherry rajčátka, falafel z černých fazolí 

FALAFEL Z ČERNÝCH FAZOLÍ

250g uvařených černých fazolí 
dvě hrsti petržele
půl menší červené cibule
2 rovné lžíce mandlové moučky
trochu chili koření
kmín
špetka soli
šťáva z půlky limetky
Postup: Všechny ingredience rozmixujte ve food processoru, až vznikne mokrá, ale pevná hmota. Z ní vytvořte kuličky, které rukou trochu splácněte a orestujte na trošce oleje z obou stran.

HUMMUS

250g uvařené cizrny
sůl, červená paprika
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce tahini pasty
šťáva z půlky citronu
Postup: I tady všechny ingredience rozmixujte ve food processoru. Můžete přidat i kmín, česnek a jiná dochucovadla.

buddha bowl
Celozrnné těstoviny, rajčatová omáčka, polníček, rukola, paprika, rajčátka, sezamová semínka

RAJČATOVÁ OMÁČKA S CUKETOU, HOUBAMI A SOJOVÝM MASEM

250g rajčatové omáčky na těstoviny (co nejpřírodnější, nebo si udělejte domácí)
100g sojových kuliček (já použila mražené)
150g cukety
hrst hlívy ústřičné
2 větší žampiony
sůl, bazalka, kari
3 stroužky česneku
1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce rýžového oleje
Postup: Na trošce oleje orestujte nakrájenou cuketu a houby. Po pár minutách přidejte sojové kostky a osolte, přidejte bazalku a kari a dál restujte. Po asi pěti minutách zalijte rajčatovou omáčkou, přidejte nastouhaný česnek a promíchejte. Stáhněte z plotny a přimíchejte lahůdkové droždí. Podávejte třeba s celozrnnými těstovinami, rýží nebo quinoou. Na stranu přidejte trochu listové zeleniny a semínek. 

Co vy a podobná jídla? Jíte taky takovéto "nutričně vyvážené talíře"? Co si do nich dáváte nejradši?

Komentáře

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.