Pá, 15. 09. 2017, 16:51

Jablíčkový táč

Podzimní jablíčková dobrota

Ještě za tepla vám chci napsat víceméně impovizovaný recept na jablečný koláč/táč/buchtu, který jsem teď narychlo pekla pro Radana, který jde za chvilku někam na narozeninový večírek. Oznámil mi to totiž někdy kolem druhé odpoledne a mně se fakt nechtělo do obchodu, tak jsem koukla do ledničky a spíže a (vzhledem k nedávnému třídění) jsem v ní našla všechno, co by se mi na "něco s jablky", které jsou teď v sezóně, mohlo hodit :). 

Doufám, že to můžu nazývat táč, protože se přiznám, že terminologií si vůbec jistá nejsem. Ale je výbornej! Chutná hodně po másle a skořici a jablíčka v něm jsou vláčná a sladká. Tak pokud ještě nemáte co péct tento víkend, pusťte se do tohoto, slibuju, že si pochutnáte! :)

jablečný táč

Recept

Budete potřebovat jednu větší zapékací misku

doba přípravy: 20min

doba pečení: 15 + 35min

 

těsto

110g másla v pokojové teplotě

40g cukru

1 lžička vanilkového extraktu

špetka soli

150g hladké mouky

 

jablka

3 středně velká jablka

2 lžíce mandlové moučky (můžete klidně použít i obyčejnou)

2 lžíce cukru

1-2 lžičky skořice

1/2 lžičky muškátového oříšku

1/4 lžičky citronové kůry

 

posypka

60g másla

100g třtinového cukru

50g hladké mouky

50g ovesných vloček

 

postup:

1. Zapékací misku nebo plech vymažte máslem a vysypte moukou. Rozehřejte si troubu na 180 C. 

2. V míse rozmixujte máslo do "krémova" (tak, aby nemělo žádné hrudky), pak přidejte cukr, vanilku a sůl a znovu promixujte. Nakonec vsypte mouku a vařečkou nebo rukama spojte dohromady, dokud nevznikne křehké těsto. Vyválejte a přesuňte na dno misky nebo plechu. (Kdyby vám to náhodou nešlo, stačí to i rovnoměrně uplácat rukama :). Na různých místech těsto propíchněte vidličkou a dejte do trouby na 15min.

3. Mezitím si připravte jablka a posypku. Jablka ostrouhejte a nakrájejte na tenké plátky. V misce je pak smíchejte s mandlovou moučkou, cukrem, skořící a muškátovým oříškem.

4. V jiné míse spojte dohromady cukr, mouku, vločky a máslo a pomocí prstů pomocí prstů vytvořte sypkou hrudkovou hmotu.

5. Vytáhněte těsto z trouby a na něj nasypte část posypky. Pak rovnoměrně vyskládejte jablíčka a nakonec posypejte zbytkem posypky. Dejte do trouby asi na 35min. 

6. Nakrájejte na kostky a podávejte klidně ještě vlažné. Dobrou chuť!

jablečný táč



Můžete mě sledovat na Facebooku nebo Instagramu. A pokud se vám článek líbil, budu ráda za lajk, komentář, sdílení nebo tak něco :). Mějte se krásně a díky moc! Tereza

Komentáře

Napsal(a) Petra (neověřeno), Pá, 15. 09. 2017, 20:46*

wow, tak ten vypadá parádně a přitom z tak málo ingrediencí, který bych mohla mít doma a nemusela nakupovat :D jen teda nemám mandlovou moučku, ale myslím, že by šla použít i kokosová mouka..?? určitě o víkendu upeču a pak podám reference, jak nám chutnal ;) 

Ahoj Petro,

To byl přesně důvod proč jsem ho vymyslela takto - z ingrediencí, co mám doma:). Určitě můžeš použít i kokosovou nebo jinou mouku, jde hlavně o to, aby ty jablka nepouštěly vodu :).

Tak ať chutná a hezký víkend! :)

Napsal(a) Jarka (neověřeno), Ne, 17. 09. 2017, 07:55*

Terezko, tak to vypadá moc dobře ... a tu vůni cítím až sem ... mám ráda snad všechno pečení s jablky.. tak vyzkouším... ten čas je opravdu tady.

Hezké podzimní dny ti přeji.

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.