St, 04. 10. 2017, 15:00

Pečená máslová dýně se směsí z quinoi, cizrny a zeleniny

máslová dýně, quinoa

Venku je taková tma. A přitom teď před sebou máme zhruba poslední dva týdny, kdy je venku jakž takž světlo. Pak se změní čas a tma bude rázem o půl páté. A to vůbec nemluvím o tom, jak rychle se to změní na třetí. Ale konec zoufání. Dobrá zpráva je, že existují svíčky a různá světýlka a že jich doma máme pěknou zásobu. Další dobrou zprávou je, že cvičit mě stejně víc baví potmě, tak alespoň nebudu muset čekat na večer, a na filmy se taky líp kouká, když je venku černo. 

No a nakonec. Nejlepší zpráva ze všech je, že je období dýní. Nebo pro tento článek a recept určitě! 

Tady v Norsku je nejběžněji prodávanou dýní máslová. Vlastně v běžných obchodech ani jinou nemívají. Nejčastěji ji krájíme na kousky a přidáváme do kari, do polévek nebo ji jednoduše upečeme s trochou koření a oleje. Tentokrát jsem ji upekla jen rozpůlenou a pak ji naplnila quinoovou směsí. Inspirovala jsem se tímto receptem.

Máslová dýně vypadá trochu jako hruška a hodí se například na přípravu pyré, do polévek nebo do různých zeleninových směsí. Má v sobě vlákninu, velké množství draslíku, což je jeden z nejdůležitějších stopových prvků v našem organismu, taky hodně vitamínu A, který je dobrý mimo jiné na oči a kůži, a taky nezanedbatelné množství vápníku a hořčíku. Prostě je to dobrá a chutná potravina a právě teď navíc v sezóně. Další recept s dýní najdete tady.

O quinoi jsem psala už tady a tady.

máslová dýně

Recept

počet porcí: 2

doba přípravy: 45min

 

Budete potřebovat

1 máslovou dýni

100g quinoi

1/2 středně velké cukety

1/4 většího květáku

2 větší žampiony

200g uvařené cizrny 

bazalku, oregano, kari 

sůl

olej na vaření + lžíci olivového oleje

1 lžíci lahůdkového droždí 

listová zelenina a rajčátka

máslová dýně

Postup

1. Rozehřejte si troubu na 200°C. Dýni rovnoměrně rozkrojte, vydlabejte z ní semínka, trošku osolte a malinko pokapejte olejem. Dejte do trouby asi na 35min.

2. Mezitím si na malé kousky nakrájejte cuketu a květák. Na trošce oleje orestujte, pak přidejte propláchnutou quinou, osolte, přidejte oregano a bazalku a zalijte horkou vodou (cca 300-350ml). Přikryjte pokličkou a vařte asi 15min.

3. V jiné pánvičce dozlatova orestujte nakrájené žampiony, které pak přesuňte do uvařené quinoové směsi. Na rozpálenou pánvičku od žampionů přisypte cizrnu, trošku osolte (pokud jste nesolili při vaření) a přidejte kari. Pár minut restujte a pak přesuňte do směsi. Nakonec přidejte lahůdkové droždí a promíchejte.

4. Upečenou dýni z části vydlabejte lžící nebo vidličkou a pak ji naplňte směsí. Dozdobte rajčátkama a listovou zeleninou a podávejte!

Dobrou chuť!

TIPY:

  • Cizrnu vařím podle tohoto receptu a můžu jen doporučit.
  • Místo lahůdkového droždí, které jídlu přidává "sýrovou chuť" a vitamíny skupiny B, můžete použít klasický sýr. V původním receptu byl například feta sýr a parmazán.
  • Zbylá dýňova dužina se dá použít na nějakou omáčku, polévku nebo třeba do pečení. A doporučuju nevyhazovat ani vydlabaná semínka. Jsou zdrojem skvělých látek a dají se vyvařit třeba ve vývaru.
  • Pravděpodobně vám zbyde trochu i té quinoové směsi, je ale výborná i sama o sobě a hodí se třeba na oběd další den. Já si k ní určitě přidám listovou zeleninu a třeba syrovou papriku.

 

Máte rádi dýni? Jaký je váš oblíbený recept?



Můžete mě sledovat na Facebooku nebo Instagramu. A pokud se vám článek líbil, budu ráda za lajk, komentář, sdílení nebo tak něco :). Mějte se krásně a díky moc! Tereza

 

Komentáře

Napsal(a) Veronika (neověřeno), Pá, 06. 10. 2017, 23:28*

Tohle je asi recept přímo pro mě! Miluju dýni na jakýkoli způsob, miluju cizrnu na jakýkoli způsob...a vlastně mám moc ráda všechny z použitých surovin, takže musím vyzkoušet! Díky za tip na super "podzimní" recept! :) 

Já si dneska k večeři pochutnala na extrémně improvizovaném jídle z jedné obří pánve - rýže na cibulce s cuketou, rajčaty (obojí ještě plody ze zahrádky) ,kořením od nejlepšího Sonnentoru - Sluneční polibek, což je takové vylepšené kari a lískovými oříšky. Nahoru jsem si nasucho osmahla marinovaný tempeh a na to jaká to byla rychlovka, jsem si pochutnala neskutečně.

Hezký večer!

V.

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.