St, 04. 10. 2017, 15:00

Pečená máslová dýně se směsí z quinoi, cizrny a zeleniny

máslová dýně, quinoa

Venku je taková tma. A přitom teď před sebou máme zhruba poslední dva týdny, kdy je venku jakž takž světlo. Pak se změní čas a tma bude rázem o půl páté. A to vůbec nemluvím o tom, jak rychle se to změní na třetí. Ale konec zoufání. Dobrá zpráva je, že existují svíčky a různá světýlka a že jich doma máme pěknou zásobu. Další dobrou zprávou je, že cvičit mě stejně víc baví potmě, tak alespoň nebudu muset čekat na večer, a na filmy se taky líp kouká, když je venku černo. 

No a nakonec. Nejlepší zpráva ze všech je, že je období dýní. Nebo pro tento článek a recept určitě! 

Tady v Norsku je nejběžněji prodávanou dýní máslová. Vlastně v běžných obchodech ani jinou nemívají. Nejčastěji ji krájíme na kousky a přidáváme do kari, do polévek nebo ji jednoduše upečeme s trochou koření a oleje. Tentokrát jsem ji upekla jen rozpůlenou a pak ji naplnila quinoovou směsí. Inspirovala jsem se tímto receptem.

Máslová dýně vypadá trochu jako hruška a hodí se například na přípravu pyré, do polévek nebo do různých zeleninových směsí. Má v sobě vlákninu, velké množství draslíku, což je jeden z nejdůležitějších stopových prvků v našem organismu, taky hodně vitamínu A, který je dobrý mimo jiné na oči a kůži, a taky nezanedbatelné množství vápníku a hořčíku. Prostě je to dobrá a chutná potravina a právě teď navíc v sezóně. Další recept s dýní najdete tady.

O quinoi jsem psala už tady a tady.

máslová dýně

Recept

počet porcí: 2

doba přípravy: 45min

 

Budete potřebovat

1 máslovou dýni

100g quinoi

1/2 středně velké cukety

1/4 většího květáku

2 větší žampiony

200g uvařené cizrny 

bazalku, oregano, kari 

sůl

olej na vaření + lžíci olivového oleje

1 lžíci lahůdkového droždí 

listová zelenina a rajčátka

máslová dýně

Postup

1. Rozehřejte si troubu na 200°C. Dýni rovnoměrně rozkrojte, vydlabejte z ní semínka, trošku osolte a malinko pokapejte olejem. Dejte do trouby asi na 35min.

2. Mezitím si na malé kousky nakrájejte cuketu a květák. Na trošce oleje orestujte, pak přidejte propláchnutou quinou, osolte, přidejte oregano a bazalku a zalijte horkou vodou (cca 300-350ml). Přikryjte pokličkou a vařte asi 15min.

3. V jiné pánvičce dozlatova orestujte nakrájené žampiony, které pak přesuňte do uvařené quinoové směsi. Na rozpálenou pánvičku od žampionů přisypte cizrnu, trošku osolte (pokud jste nesolili při vaření) a přidejte kari. Pár minut restujte a pak přesuňte do směsi. Nakonec přidejte lahůdkové droždí a promíchejte.

4. Upečenou dýni z části vydlabejte lžící nebo vidličkou a pak ji naplňte směsí. Dozdobte rajčátkama a listovou zeleninou a podávejte!

Dobrou chuť!

TIPY:

  • Cizrnu vařím podle tohoto receptu a můžu jen doporučit.
  • Místo lahůdkového droždí, které jídlu přidává "sýrovou chuť" a vitamíny skupiny B, můžete použít klasický sýr. V původním receptu byl například feta sýr a parmazán.
  • Zbylá dýňova dužina se dá použít na nějakou omáčku, polévku nebo třeba do pečení. A doporučuju nevyhazovat ani vydlabaná semínka. Jsou zdrojem skvělých látek a dají se vyvařit třeba ve vývaru.
  • Pravděpodobně vám zbyde trochu i té quinoové směsi, je ale výborná i sama o sobě a hodí se třeba na oběd další den. Já si k ní určitě přidám listovou zeleninu a třeba syrovou papriku.

 

Máte rádi dýni? Jaký je váš oblíbený recept?



Můžete mě sledovat na Facebooku nebo Instagramu. A pokud se vám článek líbil, budu ráda za lajk, komentář, sdílení nebo tak něco :). Mějte se krásně a díky moc! Tereza

 

Komentáře

Napsal(a) Veronika (neověřeno), Pá, 06. 10. 2017, 23:28*

Tohle je asi recept přímo pro mě! Miluju dýni na jakýkoli způsob, miluju cizrnu na jakýkoli způsob...a vlastně mám moc ráda všechny z použitých surovin, takže musím vyzkoušet! Díky za tip na super "podzimní" recept! :) 

Já si dneska k večeři pochutnala na extrémně improvizovaném jídle z jedné obří pánve - rýže na cibulce s cuketou, rajčaty (obojí ještě plody ze zahrádky) ,kořením od nejlepšího Sonnentoru - Sluneční polibek, což je takové vylepšené kari a lískovými oříšky. Nahoru jsem si nasucho osmahla marinovaný tempeh a na to jaká to byla rychlovka, jsem si pochutnala neskutečně.

Hezký večer!

V.

Napsal(a) Avokcy (neověřeno), Po, 28. 09. 2020, 23:15*

Architecture head to your acquiescent generic cialis 5mg online update the ED: alprostadil (Caverject) avanafil (Stendra) sildenafil (Viagra) tadalafil (Cialis) instrumentation (Androderm) vardenafil (Levitra) For some men, advanced in years residents may transfer rise ED. generic for viagra Ouwuvf nefdvq

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.