St, 08. 11. 2017, 16:16

Co jím v chladných měsících aneb "zahřívací potraviny"

zachřívací potraviny

Občas přemýšlím nad tím, jak já jsem se vůbec dostala na sever? Jako jasně, já vím, potkala jsem Radana a láska atd. atd., to všichni víme. Ale JÁ MILUJU TEPLO. Miluju velká vedra, nasávání energie ze sluníčka a moře, jižanský vzduch... a místo toho žiju v zemi, kde je v podstatě pořád chladno. Ne nijak extrémně a ten vzduch tady taky není k zahození, ale většinu roku musím nosit spoustu vrstev a balit se do velkých šál. A občas ani to nestačí a já i pod tím kabátem cítím takovou tu "vlezlou" zimu.

Když jsem pak na začátku léta onemocněla zánětem ledvin - já vím, že pokud mě čtete pravidelně, zmiňuju to tady docela často, byl to pro mě totiž docela "wake up call" - začala jsem si mnohem víc všímat toho co jím, jak trávím čas a celkově si začala víc naslouchat. Pro mě tohle "poslouchání se" spočívá hlavně v tom, že vnímám svůj instinkt, taky kdy a po čem mi je nebo není dobře a pak to propojuju s tím, co "vím" - co jsem kde četla, viděla, slyšela - a čím víc zdrojů, tím lépe :).

Teď s nástupem (pod)zimních měsíců jsem si všimla, že jsem přirozeně začala jíst teplejší a hutnější jídla, nemívám skoro chuť na syrové ovoce a zeleninu a když už si dávám víno, tak mě láká červené, přestože bílé miluju. Proto jsem začala googlit a zjistila, že tu už dávno jsou známé "zahřívací", "ochlazující" a "neutrální" potraviny. Ve východní medicíně patří do konceptu "jin a jang" a vzájemně se nevylučují, ale naopak podporují. 

Zjednodušeně řečeno, pokud jste obecně horkokrevný člověk, je vám pořád teplo, potíte se a zima vám spíš vyhovuje, pravděpodobně budete tíhnout spíš k ochlazujícím potravinám - džusům, tropickému ovoci a mléčným výrobkům. Jestli je vám ale - podobně jako mně - vkuse zima, máte studené ruce a nohy a častokrát nepomáhá ani milion vrstev oblečení, je možná fajn se podívat i na to, co jíte. 

ovesná kaše
obilná kaše se strouhaným jablkem, skořicí, kurkumou, mákem a dalšími semínky

chai latte
 

kari

A CO VYHOVUJE MNĚ?

  • vlažná voda místo studené 
  • kořeněné a aromatické čaje - chai, rooibos, zázvorový, bylinkové směsi - heřmánek, kontryhel, řebříček, dobromysl, echinacea, ovocné čaje se skořicí atd.
  • koření - kari, skořice, kurkuma, chilli, česnek, zázvor, kmín
  • teplé polévky ze silných zeleninových vývarů, s červenou nebo žlutou čočkou, kroupama, pohankou, vločkama, brokolicí a mrkví. Krémové polévky z dýně, špenátu, luštěnin...
  • teplé obilné kaše z pohanky, ječných, ovesných, špaldových vloček s rostlinným mlékem, s medem, skořicí, kakaem, kurkumou...
  • semínka a ořechy - mák, slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová, vlašské ořechy, mandle
  • sušené ovoce - nejlépe neslazené a nesířené - švestky, brusinky, meruňky, zázvor...
  • povařená jablka nebo hrušky se skořicí
  • pečená, dušená, restovaná zelenina - mrkev, celer, dýně, brokolice, květák, pórek
  • kvašená zelenina - tu jsem si oblíbila hlavně doma u našich a teď jsem nám ji začala dělat i v Oslu
  • rýže, celozrnné těstoviny, jáhly, quinoa
  • obecně luštěniny - od fazolí přes čočku, hrách až po cizrnu, s různými kari a chili omáčkami
  • hořká čokoláda
  • vajíčka - jednou dvakrát týdně, nejlépe domácí 
  • tučnější ryby jako losos, sleď, sardinky - taky tak jednou týdně
  • umytou listovou zeleninu jím pořád, přidávám ji ke každému slanému jídlu
  • když u víno, tak červené
  • obecně se nevyhýbám tukům - dýňovým, olivovým, vlašským, rýžovým olejům, ani máslu
  • no a občas jím sladkosti, že jo. Ale víc, než cheesecaky a podobné dorty, mi teď vyhovují spíš pekanové nebo jablečné páje a tak

a hlavně jím do sytosti. Ale tak vlastně jím pořád :).

Pozorujete u sebe i vy nějaké změny v jídelníčku v teplých/chladných období? Nebo je vám to jedno a jíte pořád stejně? :) 

 



Můžete mě sledovat na Facebooku nebo Instagramu. A pokud se vám článek líbil, budu ráda za lajk, komentář, sdílení nebo tak něco :). Mějte se krásně a díky moc! Tereza

 

Komentáře

Napsal(a) Anička (neověřeno), Čt, 09. 11. 2017, 09:20*

Terezko,

mám to zrovna tak, v na podzim a v zimě preferuji ve valné většině to, co ty, hodně piju všechny nápoje teplé, prohřívací, mám ráda i svařák nebo medovinu, dělám si kořeněné čaje, někdy i s mlékem. Většinu zeleniny si ráda dám tepelně upravenou, saláty, které jsem v létě jedla skoro pořád, si teď dám výjimečně, raději nějaké ratatouille, chilli nebo zkrátka nějakou zeleninu (nebo maso) z pánve, nějakou směs řádně pikantně okořeněnou. :) Plus samozřejmě ráno vedou kaše (ovesné, kukuřičné, teď zkouším i pohanku a jáhly), hodně peču a užívám si různé koláče, buchty a dezerty, do všeho cpu skořici, kardamom a zázvor a klasickou večeří je teď pečená dýně s česnekem, cibulí, zázvorem a rozmarýnem. Zkrátka na mě tohle hodně působí, určitě je to dáno i tím, že jsme v rodině vždy jedli sezonně a nedopřávali si v prosinci třeba rajčata, takže v tom pokračuji a snažím se toho držet i nadále. Přeci jen je sezonní zelenina vždycky v té nejlepší kondici a já navíc miluji třeba teď na podzim tu zemitost a všeobjímající hřejivost třeba právě té dýně, červené řepy, zelí, brambor, prostě takové ty obyčejné ingredience, které ale úžasně rozzáří jídelníček a zahřejí zevnitř i zvenku. 
A ještě mě napadá, že na podzim hodně preferuji právě i ty polévky, nejradši bych je jedla pořád! My tedy jíme polévky celoročně, ale přes zimu zkrátka není nad pořádně hustou polévku s luštěninami a zeleninou, k tomu čerstvý chleba, a to k obědu, k večeři... :) 

Super článek, díky!

Mějte se krásně!!
A.

Napsal(a) Terez sweet melange, So, 11. 11. 2017, 17:38*

In reply to by Anička (neověřeno)

Aničko,

děkuju za super komentář, který celý můj článek krásně doplnil :). S těmi polévkami to máme úplně stejně - taky je jíme celoročně, ale v zimních měsících je to úplně jiná liga :)).

Tak užívej dny a pozdravuj! :)

T.

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.