St, 20. 06. 2018, 16:51

Meruňkovo-třešňová celozrnná bublanina s ovesnou drobenkou

celozrnná bublanina s ovesnou drobenkou

Jsem tak ráda, že jsou teď v sezóně třešně!! Jen škoda, že nám na balkoně neroste strom, ze kterého bych si je každý den mohla natrhat. Jím je totiž na kila denně. Nebo alespoň na půl kila, no. A to celkem leze do peněz. Ale nedá se jinak, Amálka po nich prostě touží a přes to nejede vlak :).

Tak před týdnem se mi začalo zdát taky o bublanině. S ovesnou drobenkou, jako jsem ji pekla kdysi. Takže bylo na čase oprášit můj starý recept a konečně se do ní pustit. Je výborná, naprosto uspokojující a když trochu přivřu oči, dá se považovat i za lehce zdravější variantu té klasické. 

Pokud tedy, narozdíl ode mě, máte třeba nadílku třešní z vlastní zahrady a hodinku k dobru, upečte si ho taky. Slibuju, že si pochutnáte :).

 

RECEPT

celozrnná bublanina

Na cca 15 kousků

doba přípravy: 20min

doba pečení: 40min

 

TĚSTO

240g celozrnné mouky (můžete použít klasickou pšeničnou nebo třeba špaldovou)

100g cukru

10g prášku do pečiva

špetka soli

250ml rýžového mléka (můžete použít i jiné rostlinné nebo klidně kravské)

2 vajíčka od šťastných slepiček

70g másla, rozpuštěného

1 lžička vanilkového extraktu

300g vypeckovaných třešní

200g nakrájených meruňek

 

DROBENKA

120g ovesných vloček

30g cukru muscovado nebo třtinového

30g másla

30g nakrájených vlašských ořechů

 

celozrnná bublanina

 

POSTUP

1. Předehřejte si troubu na 170°C. Plech nebo zapékací misku si vymažte máslem a vysypte moukou. Ovoce si umyjte a vypeckujte.

2. Na mírném ohni si rozehřejte máslo.

3. V míse smíchejte dohromady mouku s práškem do pečiva, solí a cukrem. Přidejte mléko, extrakt a vajíčka a vymíchejte do těsta. Nakonec přilijte máslo a spojte všechny ingredience dohromady.

4. Těsto přelijte na plech/do zapékací misky a poklaďte ovocem. 

5. V míse si smíchejte ovesné vločky a nakrájené vlašské ořechy. Přidejte cukr muscovado a vychlazené na kostky nakrájené máslo. Rukama mněte, až dokud nevzniknou malé hrudky. Nevadí, když bude část drobenku i sypká. 

6. Těsto s ovocem posypte drobenkou a dejte do trouby péct na cca 40min. Před vyndáním z trouby špejlí zkontrolujte, jestli už je těsto upečené.

A to je všechno :). Můžete podávat vlažné nebo studené. Dobrou chuť! :)

celozrnná bublanina

Tak co, zkusíte? Nám s Amálkou moc chutná! :)

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.