So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

Wonderful items from you, man. I have consider your stuff prior to and you are simply

too great. I really like what you have bought right here, really like what you're saying and the best way through which you

assert it. You're making it enjoyable and you still take

care of to stay it wise. I can't wait to learn much more from you.

That is really a terrific site.



Recomendo que veja mais sugestões a respeito de

este cenário acessando ao blog Recommended Internet site

You're so cool! I do not think I've truly read through anything

like that before. So nice to find someone with original

thoughts on this issue. Really.. thank you for starting this up.



This site is one thing that is required on the internet, someone with a bit of originality!





Here is my blog post :: Resource

I am no longer sure the place you are getting your information, but

great topic. I must spend a while learning much

more or working out more. Thank you for great information I used to be in search of this information for my mission.



Se você quiser saber pouco mais de dados, recomendo que visualize

este blog my web page (http://Hipokrizija.info/forum/Profile.php?id=162497)

Hey would you mind letting me know which webhost you're working with?

I've loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.

Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price?

Many thanks, I appreciate it!



Feel free to visit my site: Recommended Online site

You actually make it appear so easy together with

your presentation but I in finding this matter to be really one thing that I believe I might never

understand. It seems too complex and very wide

for me. I'm looking ahead to your next submit, I'll try to get the hold of it!





Feel free to surf to my webpage; home - Liveinternet.ru,

Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book

in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home

a little bit, but instead of that, this is fantastic

blog. A fantastic read. I will definitely

be back.



My web-site; link Web Page

Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your

post is simply nice and i can think you're a professional in this subject.

Fine with your permission allow me to clutch your feed to keep updated with drawing close post.

Thanks a million and please keep up the enjoyable work.





Also visit my website - just click for source

You really make it seem so easy with your presentation however I find this topic

to be actually one thing which I think I might by no means understand.

It sort of feels too complex and very large for me.

I am having a look forward in your next submit, I'll try to get the grasp of it!







Feel free to surf to my web site mouse click the following web site (facebay.hu)

Fantastic items from you, man. I've remember your stuff

prior to and you are simply too fantastic. I really like what you've bought right here, really like what you are saying and the

way wherein you assert it. You make it enjoyable and you still take

care of to stay it sensible. I cant wait to read far more from

you. This is actually a great website.



Here is my web site :: mouse click the following article

Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide

credit and sources back to your webpage?

My blog site is in the exact same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of

the information you present here. Please let me know if this

okay with you. Thanks!



Acesse isto meu preferido blog ... Discover this Info here

whoah this blog is wonderful i really like reading your posts.

Keep up the great work! You know, a lot of people are looking round for this info, you can help them greatly.





Se você quiser saber pouco mais de fatos, recomendo que encontre esse web page: Simply

Click The Next Website Page - Pcmadd.Com,

Please let me know if you're looking for a writer for your blog.

You have some really good articles and I think I would be a good asset.

If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write some content for

your blog in exchange for a link back to mine.



Please blast me an email if interested. Kudos!







Pare e veja meu fantástico site mouse click

the up coming webpage (www.gratis-trafik.se)

I loved as much as you will receive carried out

right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following.

unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same

nearly a lot often inside case you shield this increase.





Se você quiser saber um pouco mais de fatos, recomendo que acesse

este web site :: View Publisher Site

Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I'd figured I'd ask.

Would you be interested in trading links or maybe guest authoring

a blog post or vice-versa? My site discusses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.

If you are interested feel free to shoot me an email.

I look forward to hearing from you! Great blog by the way!





Se você quiser saber pouco mais de detalhes, recomendo que encontre

esse homepage click the up coming post (compu-bingo.com)

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.