So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it

can survive a thirty foot drop, just so she can be a

youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.

I know this is totally off topic but I had to share it with someone!







Se você quiser saber um pouco mais de detalhes, recomendo que visualize esse

blog; visit this web page link (mibets.net)

Thanks for any other informative website. The place else

could I get that kind of information written in such an ideal manner?

I've a mission that I am just now running on, and I have been at the look

out for such information.



Recomendo que veja mais dicas sobre o assunto esse conteúdo acessando ao blog; This Guy; Https://Wiki.Imperius.Com.Pl,

hello there and thank you for your information –

I've certainly picked up anything new from right

here. I did however expertise some technical

issues using this website, since I experienced to reload

the web site many times previous to I could get it to load correctly.

I had been wondering if your web host is OK? Not that I'm complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.



Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for a

lot more of your respective interesting content.

Make sure you update this again very soon.



Pare e veja meu querido web page: click through the next web page

Just want to say your article is as astounding. The clarity on your put up is simply spectacular and

that i can think you're an expert in this (http://www.Globalbtcassociation.com) subject.

Well along with your permission allow me to grasp your feed

to keep up to date with approaching post. Thank you a million and please

continue the enjoyable work.

Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your

post is simply nice and i can think you're a professional in this subject.

Fine with your permission allow me to clutch your feed to keep updated with drawing close post.

Thanks a million and please keep up the enjoyable work.





Also visit my website - just click for source

You really make it seem so easy with your presentation however I find this topic

to be actually one thing which I think I might by no means understand.

It sort of feels too complex and very large for me.

I am having a look forward in your next submit, I'll try to get the grasp of it!







Feel free to surf to my web site mouse click the following web site (facebay.hu)

Fantastic items from you, man. I've remember your stuff

prior to and you are simply too fantastic. I really like what you've bought right here, really like what you are saying and the

way wherein you assert it. You make it enjoyable and you still take

care of to stay it sensible. I cant wait to read far more from

you. This is actually a great website.



Here is my web site :: mouse click the following article

Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide

credit and sources back to your webpage?

My blog site is in the exact same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of

the information you present here. Please let me know if this

okay with you. Thanks!



Acesse isto meu preferido blog ... Discover this Info here

whoah this blog is wonderful i really like reading your posts.

Keep up the great work! You know, a lot of people are looking round for this info, you can help them greatly.





Se você quiser saber pouco mais de fatos, recomendo que encontre esse web page: Simply

Click The Next Website Page - Pcmadd.Com,

Please let me know if you're looking for a writer for your blog.

You have some really good articles and I think I would be a good asset.

If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write some content for

your blog in exchange for a link back to mine.



Please blast me an email if interested. Kudos!







Pare e veja meu fantástico site mouse click

the up coming webpage (www.gratis-trafik.se)

I loved as much as you will receive carried out

right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following.

unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same

nearly a lot often inside case you shield this increase.





Se você quiser saber um pouco mais de fatos, recomendo que acesse

este web site :: View Publisher Site

Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I'd figured I'd ask.

Would you be interested in trading links or maybe guest authoring

a blog post or vice-versa? My site discusses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.

If you are interested feel free to shoot me an email.

I look forward to hearing from you! Great blog by the way!





Se você quiser saber pouco mais de detalhes, recomendo que encontre

esse homepage click the up coming post (compu-bingo.com)

Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of.

I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don't know about.

You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having

side-effects , people could take a signal. Will probably be back to

get more. Thanks



Se você quiser saber um pouco mais de detalhes, recomendo que acesse esse blog ...

Talks about It

It's perfect time to make some plans for

the future and it's time to be happy. I have learn this submit and if

I could I want to recommend you few fascinating things or tips.



Maybe you could write next articles referring to this article.

I desire to read even more issues about it!







Also visit my web blog; Discover More Here

I was wondering if you ever thought of changing the structure of

your site? Its very well written; I love what youve got to say.

But maybe you could a little more in the way of content so people

could connect with it better. Youve got an awful lot of

text for only having 1 or two pictures. Maybe you could

space it out better?



Se você quiser saber um pouco mais de detalhes, recomendo que veja este homepage; mouse click the next web site (Cosl.Com.sg)

Howdy this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or

if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding know-how

so I wanted to get advice from someone with experience.

Any help would be enormously appreciated!



Recomendo que leia mais infos a respeito de esse tema acessando ao web-site - click

through the next article (feedingkids.tv)

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.