So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

It's the best time to make some plans for the future and it is time to be

happy. I've read this post and if I could I want

to suggest you few interesting things or suggestions.

Maybe you can write next articles referring to this article.



I want to read more things about it!



Have a look at my site :: Just Click The

Next Web Page (Noseglue3.Bloglove.Cc)

Wonderful article! This is the kind of information that should

be shared around the internet. Shame on the seek engines for no longer

positioning this publish higher! Come on over and talk over

with my web site . Thank you =)



Comprove isto meu alucinante homepage related

What i do not understood is if truth be told how you're no longer actually a lot more well-favored

than you may be right now. You are so intelligent. You recognize therefore significantly when it comes to this topic, produced me

personally imagine it from numerous various angles.



Its like women and men aren't fascinated except it's something

to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs outstanding.

Always take care of it up!



Se você quiser saber pouco mais de detalhes, recomendo que olhe este webpage Just click the up Coming post

Howdy! I know this is somewhat off-topic however I

had to ask. Does operating a well-established

blog such as yours take a large amount of work?

I am brand new to writing a blog but I do write in my diary on a daily basis.

I'd like to start a blog so I can share my personal experience and views online.

Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring blog

owners. Appreciate it!



Here is my site click here to find out more (social.biword.com)

Heya i am for the primary time here. I found this board and I in finding

It truly helpful & it helped me out a lot. I'm hoping to present one thing again and aid others like you

helped me.



Se você quiser saber pouco mais de fatos, recomendo que olhe esse web site: Highly

recommended Online site (gay-fetish.com)

Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I

clicked submit my comment didn't appear. Grrrr...

well I'm not writing all that over again. Regardless, just wanted to say superb blog!







Se você quiser saber um pouco mais de dados, recomendo que acesse esse web page - just click the next web site [Tomsdiner.net]

First off I would like to say wonderful blog!

I had a quick question that I'd like to ask if you do not mind.

I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts before writing.

I've had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts

out there. I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are

generally lost just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips?

Cheers!



Se você quiser saber pouco mais de fatos, recomendo que acesse este blog

post; visit this web-site

Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Firefox.

I'm not sure if this is a format issue or something to

do with browser compatibility but I thought I'd post to let

you know. The style and design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Cheers



Also visit my blog: click through the up coming document

(http://rubprison6.host-sc.com/)

Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it ;) I may revisit once

again since i have book-marked it. Money and freedom is

the greatest way to change, may you be rich and continue

to guide other people.



my weblog - visit the up coming website (http://yogurtteam25.macvoip.Com/Post/techniques-for-becoming-queen-or-princess-of-the-kitchen-area)

Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other websites?

I have a blog centered on the same topics you discuss

and would love to have you share some stories/information. I know my

subscribers would enjoy your work. If you're even remotely interested,

feel free to send me an e-mail.



my page - find more info

Today, I went to the beach with my children. I found a

sea shell and gave it to my 4 year old daughter

and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She

put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and

it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know

this is entirely off topic but I had to tell someone!



My web blog ... Click Home Page

With havin so much written content do you ever run into

any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I've either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping

it up all over the internet without my agreement.

Do you know any ways to help protect against content from being

stolen? I'd really appreciate it.



Take a look at my weblog; Visit Webpage

Its like you read my mind! You appear to know a lot about

this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do

with a few pics to drive the message home a bit,

but instead of that, this is great blog. A fantastic read.

I'll certainly be back.



Here is my webpage :: click the up coming website page

Its like you learn my thoughts! You seem to grasp so much about this, like you wrote

the e-book in it or something. I think that you just could do with some

percent to force the message house a little bit, however instead of that,

that is fantastic blog. An excellent read. I will certainly be back.





Feel free to visit my webpage ... click through the next document (Www.hidroponiachile1.org)

Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your

post is simply nice and i can think you're a professional in this subject.

Fine with your permission allow me to clutch your feed to keep updated with drawing close post.

Thanks a million and please keep up the enjoyable work.





Also visit my website - just click for source

You really make it seem so easy with your presentation however I find this topic

to be actually one thing which I think I might by no means understand.

It sort of feels too complex and very large for me.

I am having a look forward in your next submit, I'll try to get the grasp of it!







Feel free to surf to my web site mouse click the following web site (facebay.hu)

Fantastic items from you, man. I've remember your stuff

prior to and you are simply too fantastic. I really like what you've bought right here, really like what you are saying and the

way wherein you assert it. You make it enjoyable and you still take

care of to stay it sensible. I cant wait to read far more from

you. This is actually a great website.



Here is my web site :: mouse click the following article

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.