So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

Hello, I believe your web site might be having internet browser

compatibility problems. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in I.E.,

it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up!

Apart from that, wonderful site!



Se você quiser saber um pouco mais de fatos, recomendo que encontre este homepage: Click Through The Next Webpage [Https://Boysenlindgreen7756.Page.Tl]

Its such as you learn my thoughts! You seem to understand a lot approximately this, such as you wrote the e

book in it or something. I believe that you can do with some % to pressure the message home a little bit, however other than that, this is magnificent blog.

An excellent read. I'll certainly be back.





Pare e veja meu recém descoberto web page: click here for more info

whoah this weblog is fantastic i really like

studying your posts. Stay up the great work! You realize, many people are searching around for this info,

you could help them greatly.



Se você quiser saber um pouco mais de detalhes, recomendo que veja esse homepage; news

Just wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is just

cool and i could assume you're an expert on this subject.



Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date

with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.







Here is my web-site visit this website (distrettoculturale.cultura.marche.it)

Whats up very nice web site!! Man .. Excellent ..

Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds also?



I am glad to find so many useful information here within the submit, we need work out more techniques

on this regard, thanks for sharing. . . . . .



Visit my page :: Mouse Click The Up Coming Website Page -

Thai-Viagra.Com -

I'm impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that's equally educative and

amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head.



The issue is something that too few folks are speaking intelligently about.

I'm very happy that I came across this in my hunt

for something concerning this.



Acesse sobre este meu fantástico web site - read this (bdkambon.kemenag.go.id)

This design is steller! You most certainly know how to keep a reader amused.

Between your wit and your videos, I was almost moved to start my

own blog (well, almost...HaHa!) Wonderful job.



I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

Too cool!



Check out my weblog Image source (www.Jabulanixpressions.co.za)

Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i

was just curious if you get a lot of spam feedback?

If so how do you protect against it, any plugin or

anything you can suggest? I get so much lately it's driving me crazy so any

support is very much appreciated.



Se você quiser saber um pouco mais de detalhes, recomendo que olhe este web-site: simply click the

up coming site (www.cooplareggia.it)

That is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.

Short but very precise info… Appreciate your sharing this one.

A must read article!



Recomendo que veja mais informações sobre este tema acessando ao weblog ...

more signup bonuses (www.nearyou.pk)

It's a pity you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this excellent blog!

I guess for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.

I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group.

Talk soon!



my blog; navigate to this site (k2.akademitelkom.ac.id)

Hi there! This post couldn't be written any better! Reading through this article reminds me

of my previous roommate! He always kept preaching about this.

I am going to send this post to him. Fairly certain he'll have a very good read.

Thanks for sharing!



Se você quiser saber pouco mais de dados, recomendo que visualize este blog

post - click through the Up coming Article

Very good site you have here but I was wanting to know if you knew of

any message boards that cover the same topics discussed in this article?

I'd really love to be a part of community where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same

interest. If you have any recommendations, please let me

know. Bless you!



Feel free to surf to my web page - Read More Listed here

Howdy! I understand this is kind of off-topic but I needed to ask.

Does operating a well-established blog such as yours

require a massive amount work? I am brand new to writing a

blog however I do write in my journal on a daily basis.



I'd like to start a blog so I can share my personal experience and views online.

Please let me know if you have any recommendations or tips for

new aspiring blog owners. Thankyou!



Here is my weblog ... index; facebay.Hu,

Have you ever considered about adding a little bit more

than just your articles? I mean, what you say is important and all.



However just imagine if you added some great visuals or videos to give your posts more, "pop"!

Your content is excellent but with images and clips, this blog could certainly be one of the

greatest in its niche. Very good blog!



Se você quiser saber pouco mais de dados, recomendo que visualize este website find more info - http://facebay.hu -

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets

I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.



I've been looking for a plug-in like this for quite some time

and was hoping maybe you would have some experience with something

like this. Please let me know if you run into anything.

I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.







Recomendo que leia mais dicas sobre isso esse questão acessando

ao web site - look at this website (https://globalmarket.city/User/Profile/72541)

Hello very cool blog!! Man .. Excellent .. Superb ..



I'll bookmark your site and take the feeds also?

I'm happy to search out numerous useful info right here in the post,

we want work out more techniques on this regard,

thank you for sharing. . . . . .



Recomendo que veja mais dicas sobre esse questão acessando ao web blog ...

Visit Here, compraja.ideiasquetocam.pt,

certainly like your website however you need to take

a look at the spelling on quite a few of your posts.

Many of them are rife with spelling issues and I

in finding it very troublesome to inform the truth however I will

surely come again again.



Se você quiser saber pouco mais de dados, recomendo que encontre esse web page ::

helpful resources

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.