So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

whoah this weblog is fantastic i really like

studying your posts. Stay up the great work! You realize, many people are searching around for this info,

you could help them greatly.



Se você quiser saber um pouco mais de detalhes, recomendo que veja esse homepage; news

Just wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is just

cool and i could assume you're an expert on this subject.



Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date

with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.







Here is my web-site visit this website (distrettoculturale.cultura.marche.it)

Whats up very nice web site!! Man .. Excellent ..

Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds also?



I am glad to find so many useful information here within the submit, we need work out more techniques

on this regard, thanks for sharing. . . . . .



Visit my page :: Mouse Click The Up Coming Website Page -

Thai-Viagra.Com -

Hi outstanding blog! Does running a blog similar to this

require a lot of work? I have absolutely no knowledge of programming however I

was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, should you have

any recommendations or techniques for new blog owners please share.

I understand this is off subject nevertheless I simply needed

to ask. Kudos!



my web page :: please click the following web site (https://Forum.cryptorescue.org/member.php?action=viewpro&member=QuinnGrull)

Simply want to say your article is as surprising.

The clarity in your post is simply cool and i

could think you're an expert in this subject.



Fine with your permission let me to take hold of

your RSS feed to stay up to date with drawing close post.

Thank you 1,000,000 and please keep up the enjoyable

work.



my web blog ... try what he says

It's a shame you don't have a donate button! I'd certainly donate to

this excellent blog! I guess for now i'll settle for book-marking and adding your

RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook group.



Talk soon!



my web blog :: your input here

Superb blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?

I'm planning to start my own site soon but I'm a little lost on everything.



Would you advise starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many options

out there that I'm totally confused .. Any ideas?

Thank you!



my blog post :: Our Webpage

Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew

where I could find a captcha plugin for my comment form?



I'm using the same blog platform as yours and I'm having trouble

finding one? Thanks a lot!



Also visit my site; navigate to this site (88poker.co)

Hello there, I believe your website may be having internet browser compatibility problems.

Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it's got some overlapping issues.

I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, fantastic blog!







Also visit my web page; Mouse Click The Following Post (Vkadella2889125717.Wikidot.Com)

I'm impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that's equally educative and

amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head.



The issue is something that too few folks are speaking intelligently about.

I'm very happy that I came across this in my hunt

for something concerning this.



Acesse sobre este meu fantástico web site - read this (bdkambon.kemenag.go.id)

This design is steller! You most certainly know how to keep a reader amused.

Between your wit and your videos, I was almost moved to start my

own blog (well, almost...HaHa!) Wonderful job.



I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

Too cool!



Check out my weblog Image source (www.Jabulanixpressions.co.za)

Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i

was just curious if you get a lot of spam feedback?

If so how do you protect against it, any plugin or

anything you can suggest? I get so much lately it's driving me crazy so any

support is very much appreciated.



Se você quiser saber um pouco mais de detalhes, recomendo que olhe este web-site: simply click the

up coming site (www.cooplareggia.it)

That is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.

Short but very precise info… Appreciate your sharing this one.

A must read article!



Recomendo que veja mais informações sobre este tema acessando ao weblog ...

more signup bonuses (www.nearyou.pk)

It's a pity you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this excellent blog!

I guess for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.

I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group.

Talk soon!



my blog; navigate to this site (k2.akademitelkom.ac.id)

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.