So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

Having read this I believed it was extremely enlightening.



I appreciate you spending some time and effort to

put this short article together. I once again find myself personally

spending a lot of time both reading and posting comments.

But so what, it was still worthwhile!



Acesse sobre meu alucinante site :: web

I'm not sure the place you're getting your info, but good topic.

I must spend some time studying more or figuring

out more. Thanks for fantastic information I was in search of this information for my mission.



Se você quiser saber um pouco mais de dados, recomendo que acesse

esse site ... click through the up coming page

Hmm it appears like your site ate my first comment (it was super long) so

I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog.

I too am an aspiring blog writer but I'm still new to the whole thing.

Do you have any helpful hints for novice blog writers?

I'd certainly appreciate it.



Se você quiser saber pouco mais de fatos, recomendo que visualize esse webpage The advantage

Hi would you mind stating which blog platform you're using?

I'm going to start my own blog in the near future but I'm having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking for something unique.



P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!



Check out my web page :: get Redirected here

Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it ;) I may revisit once again since I saved as a favorite it.

Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue

to help others.



Se você quiser saber um pouco mais de fatos, recomendo que encontre este webpage; secret Info

You actually make it seem so easy with your presentation however I in finding this topic

to be really one thing that I believe I would never understand.

It seems too complex and extremely wide for me.



I am having a look ahead in your subsequent post, I'll attempt

to get the grasp of it!



my homepage - find out here

Hi, There's no doubt that your site may be having internet browser compatibility

problems. When I look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues.



I simply wanted to give you a quick heads

up! Aside from that, excellent site!



my web-site: click the Following page (Cmd-368.net)

I'm extremely impressed together with your writing skills and also with the layout in your

weblog. Is that this a paid subject matter or did you customize it your self?

Anyway keep up the excellent high quality writing, it's uncommon to see a nice blog like this one these

days..



Feel free to visit my website ... Please Click The Following Internet Site

This is the right site for everyone who would

like to understand this topic. You realize a whole lot its almost tough

to argue with you (not that I really would want to…HaHa).

You definitely put a new spin on a topic that has been discussed for decades.

Great stuff, just excellent!



My web page: you could try this out

Hey I am so delighted I found your blog page, I really found you by error, while I

was researching on Google for something else,

Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I

also love the theme/design), I don't have time to read it all at the minute but

I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time

I will be back to read a great deal more, Please do keep up the great job.





My web blog ... More Tips (markable.in)

Hello there! This is my first visit to your blog! We are a

group of volunteers and starting a new project

in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done

a extraordinary job!



Feel free to surf to my weblog :: try here

I'm impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that's equally educative and

amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head.



The issue is something that too few folks are speaking intelligently about.

I'm very happy that I came across this in my hunt

for something concerning this.



Acesse sobre este meu fantástico web site - read this (bdkambon.kemenag.go.id)

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.