Po, 04. 09. 2017, 12:33

Makový cheesecake

makový cheesecake

Nedávno nás kamarád pozval, abychom s ním jeli do Švédska na nákupy. Hodněkrát jsem slyšela o tom, jak Norové jezdí kousek za hranice nakupovat potraviny i oblečení, protože je to pro ně levnější, a vždycky jsem to chtěla alespoň jednou zažít. Tak jsem se konečně dočkala :). První zastávku jsme měli v Lidlu. Vešli jsme do obchodu a mimo to, že mi byla hrozná zima, jsem jen koukala na ty cenovky a všechno mi přišlo FAKT levný! Upřímně, ono to o tolik levnější nebylo. Švédská koruna je momentálně stejně silná jako norská a to, co v Norsku stojí 20nok, je ve Švédsku třeba za 17sek. I tak se nám plnil košík docela rychle a bylo náročný nepropadnout nákupní horečce a nekupovat všechno, "jen protože to je levné." Zkouška toho, jak moc jsme minimalističtí v praxi :). Každopádně, když jsme došli k oddělení mléčných výrobků a tam měli 200g balení Philadelphie za patnáct korun, minimalismus šel tatam a pět balení bylo v koši. Našem. Nákupním. 

Týden a něco nám ty sýry zabíraly místo v lednici, až jsem včera konečně měla příležitost upéct cheesecake. 

Radan miluje cheesecaky a jednou za čas to vždycky zkouší a ptá se, kdy mu nějaký upeču. Fakt je ten, že když už peču cheesecake, je to většinou na nějakou "větší" příležitost - večeři, oslavu narozenin nebo tak. Navíc, Radan sice miluje cheesecaky, ale to v překladu znamená, že miluje VANILKOVÉ cheesecaky. Nejlépe jen vanilkové, ale "když bude nějaké ovoce na ozdobu, tak to teda přežiju." To je ale trochu potíž pro "blogera", který chce konečně přidat nový recept na blog a vanilkový cheesecake zrovna novotou nevoní. 

V poslední době ale hodně experimentujeme s mákem a Radan tedy připustil, že bych ho mohla zkusit přidat i do jeho oblíbeného sýrového dortu. A protože jsme tu včera na večeři měli přátele, byla i příležitost ho upéct. 

makový cheesecake

A tak tady je jednoduchý recept na vynikající makový cheesecake, na který nepotřebujete ani mlýnek na mák. 

Potřebujete ale

  • 1 dortovou formu o ∅ 23cm
  • 15-20min na přípravu
  • 50min + 3 hodiny na pečení a chlazení

 

suroviny na korpus

200g sušenek (BeBe, digestivní atd.)

90g másla

suroviny na cheesecake

850g sýru Philadelphia

100g zakysané smetany (30%)

180g krystalového cukru

4 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžička sušené mleté citronové kůry (já použila tuto

40g máku 

makový cheesecake

postup

1. Předehřejte si troubu na 130°C. Vyložte si dortovou formu papírem na pečení a strany formy vymažte máslem.

2. Rozehřejte si máslo a ve food processoru rozdrťte sušenky na moučku. V misce spolu obě ingredience smíchejte. Vznikne vám "sušenková hmota", která bude sypká, ale když ji rukou zmáčknete, bude držet u sebe. Sušenky přesypte do dortové formy a rukou, lžící nebo třeba sklenicí uhlaďte na dno a po stranách tenkou vrstvu.

3. Ve větší míse rozmixujte nejdřív samotný krémový sýr dohladka. Postupně přidávejte vajíčka, potom cukr, kúru a extrakt a nakonec vmixujte ještě zakysanou smetanu. 

4. Mixér můžete odložit a teď už střerkou vmíchejte mák. Celý obsah mísy přelijte do dortové formy na sušenkové dno.

5. Dejte do trouby a pečte zhruba 50min. Potom troubu vypněte a cheesecake v ní nechte "dojít". Po hodině pootevřte dveře od trouby a po další hodině můžete cheesecake vytáhnout. Pokud pečete večer, můžete cheesecake v pootevřené troubě nechat přes noc.

6. Před podáváním vychlaďte.

Dobrou chuť!

makový cheesecake



Můžete mě sledovat na Facebooku nebo Instagramu. A pokud se vám článek líbil, budu ráda za lajk, komentář, sdílení nebo tak něco :). Mějte se krásně a díky moc! Tereza

Komentáře

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Po, 04. 09. 2017, 18:09*

Terezko,

cheesecake mám moc ráda a proč ne makový... mák miluju .. díky za typ. Teď jdu udělat dušené hokaidó... už se na něj klepu.

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.