So, 09. 09. 2017, 13:21

Jak jsem minimalizovala svou kuchyň

minimalize kuchyně

Je to hruba třičtvrtě roku, co jsem se začala víc zajímat o životní prostředí a co se snažím omezovat množství plastu a jiných odpadů, které vyprodukuju. V některých oblastech to jde jednoduše. Sáčky, tašky, kelímky na kafe, plastové kartáčky nebo třeba klasické houby na umývání nádobí už vůbec nepotřebuju, ale koření, těstoviny, občas luštěniny, nějaké konzervy... to všechno je v obalu, který pak vyhazuju. Teda zatím... Za těch několik měsíců jsem se ale naučila (většinou) nebýt úzkostlivá, když holt přinesu něco v plastu, i když by to teoreticky šlo jinak, ale zrovna mě tlačí čas nebo tak něco. Vždycky si uvědomím, že to dělám hlavně pro sebe, pro naše "doma" s Radanem a že nemusím nikomu nic dokazovat. Takovéto "Co by na to řekli ostatní?" nebo "Tohle neděláš dostatečně dobře." jsou koneckonců jen moje myšlenky a tudíž je zase jen na mě, jak k nim přistoupím. Jestli se na ně namotám a paradoxně bude moje "snaha" daleko méně účinná, protože tím svou energii věnuju neužitečným směrem, a nebo je prostě jen zaznamenám a vrátím se zpátky k tomu nejlepšímu, co v ten moment můžu udělat/změnit.

Každopádně, kromě "obecných řečí" jsem se rozhodla, že vám dneska ukážu, jak to vypadá v naší kuchyni. Poslední dvě soboty jsem se pustila do takového menšího minimalizování, protože jsem měla pocit, že tam na mě všechno padá a ve výsledku nemůžu najít, co potřebuju a vlastně často ani nevím, co v těch poličkách mám. Chci to s vámi sdílet, protože mi přijde, že na sociálních sítích je často vidět jenom ta "pěkná" část. Ten hezký Keep Cup na kafe, nádherné stejné dózy, které jsou pořád plné, zrovna ten jeden hezký úplně bezobalový kout, krásně srovnané nádobí, bezobalový nákup... Možná, že tak některé domácnosti opravdu vypadají a já před nimi smekám klobouk! Moje kuchyň je ale dost reálná, stále plná obalů, "nepotřebných" věcí a určitě ne minimalistická. Minimálně ne tak, co si pod "minimalismem" představuju. 

Tak ať se vám "tour de moje kuchyň"  líbí, i když občas nebude zrovna líbivá :).

 

POLIČKY S KOŘENÍM 

Kořenková polička je jedna z těch, co potřebovala probrat jako sůl. S Radanem používáme v podstatě pořád to stejné koření. Kari, papriku, kmín, kurkumu, chili, občas bazalku a majoránku. Jednou za čas bobkový list, pepř nebo sušený česnekový prášek. Všechno to doma máme a to je fajn. Co už je míň super je to, že jsem většinu toho koření našla dvakrát, což značí, že nakupujeme koření, i když si nejsme jistí, jestli ho už doma máme nebo ne. Další "ne-tak-super" položkou v těchto poličkách je pět balení taco koření na maso. Což o to, taco si občas děláme, ale už rok bez masa. A pět balení? To ani nevím, jak vzniklo! 

Každopádně, to co nebylo prošlé, jsem nevyhazovala. Vyřadila jsem dvě prázdné lahvičky od sojovky, nějaké asijské omáčky, co u nás kdysi nechal kamarád, co se stěhoval z Osla, a už rok jsou prošlé... a zbytek přehledně seřadila. Na fotce to vypadá skoro stejně, ale já v tom konečně našla systém :). Pro příště se jen pokusím nekupovat další malá balení, ale koupené skleničky budu doplňovat z většího, v nejlepším případě bezobalového.

kuchyň před

minimalizace kuchyně

kuchyň po

 

POLIČKY S CUKRÁŘSKÝMI POTRAVINAMI A OŘECHY

Tohle byla jedna z poliček, ze které na mě často něco spadlo, když jsem ji otevřela. Vždycky jsem musela něco přesunout, když jsem chtěla něco najít. Při minimalizování jsem se snažila, aby nic nebylo položené na něčem jiném a o všem jsem měla přehled. V mojí krabičce s vanilkovými cukry, citronovou kúrou a jinými dochucovadly jsem našla tři čtyři roky prošlé balíčky. Ostuda! Tady je alespoň vidět, jak moc to používám. Nahradila jsem je kořením od Antonína, které nám dala Anička jako svatební dar a já ho až teď vytáhla z krabice. Ostuda!! Ale od té doby ho pořád používám a je skvělé! 

Jinak mám v této poličce datle, různé druhy cukru a mouky, nějaké oříšky, co jsem si přivezla z ČR, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a tak. 

kuchyň před a po

minimalizace kuchyně

minimalizace kuchyně

 

ŠUPLÍK S NÁHODNÝMI VĚCMI

Tento šuplík patří mezi ty, kam se odkládají náhodné věci, které člověk najde různě po kuchyni, v jiných poličkách a je líný je dát na své místo nebo zatím žádné nemají. Košíčky na cupcaky, šňůra od rádia, povalující se gumičky, otvíráky, dvacet nepoužitých jednorázových hůlek na sushi, i když máme doma 8, slovy osm! znovupoužitelných z různých koutů světa, ubrousky, brčka, které už dávno nepoužíváme, halloweenské strašidelné oči a tak. 

Z "přeměny" tohoto šuplíku mám asi největší radost, protože se v něm konečně vyznám. To, co má pro mě nějaký užitek jsem tam nechala, některé věci dala na své místo, a těch brček a jednorázových hůlek jsem se konečně zbavila, protože jednoduše nemá význam, abychom je doma měli, když je nepotřebujeme a nepoužíváme. 

Ale je to docela těžký, zbavovat se věcí, kterým teoreticky nic není, protože taková ta dráha "a co když se to někdy bude hodit" vždycky vyvstane na povrch. Je ale příjemné a svým způsobem osvobozující ji nenásledovat. 

kuchyň před

minimalizace kuchyně

minimalizace kuchyně
co jsem mimo jiné vyřadila

kuchyň po

 

ŠUPLÍK S VAŘEČKAMA, SÍTKAMA, ŠUFÁNKAMA...

A tady ten šuplík mi po protřídění šetří několik sekund až minut mého času pokaždé, když vařím nebo peču. Tolik rozbitých věcí, tolik zbytečných věcí, tolik náhodných věcí, které do toho šuplíku vůbec nepatří... Pořád jsem si nechala hodně vařeček, protože je používám, a zatím vlastním plastové naběračky atd... Ale až jednou doslouží, nahradím je dřevěnými nebo kovovými. 

kuchyň před

kuchyň po

 

HRNKY, SKLENIČKY A TAK

Na minimalizování hrnků a skleniček jsem se hodně těšila, protože jsem si byla vědomá toho, že tam máme minimálně osm kusů, které prostě nepoužíváme a to ani v případě, že máme doma hodně hostů. Věci, které používám (malé talířky) jsem přesunula na logičtější místo, ikeácké hrnky za 4nok, které jsme si kdysi před lety koupili, "abychom nějaké hrnky měli" a colové skleničky z McDonalda jsem vyřadila úplně a zbyl mi prostor na to nádobí, ke kterému mám nějaký vztah a které pravidelně používáme. 

Skleniček máme pořád hodně a to i těch na víno, ale ty nechávám, protože mi reálně nijak nepřekáží a navíc je často používáme, když přijdou kamarádi na večeři nebo na párty.

kuchyň před a po

minimalizace kuchyně

 

SPÍŽ

A pak tu mám svou oblíbenou "pantry", která moc minimalizování nepotřebovala, protože se o ni starám :). Mám v ní všechna svoje semínka, oříšky, sušené ovoce a další věci na přípravu ranních kaší a salátů a tak. Momentálně tam mám i rostlinná mléka, která jsem si koupila ve Švédsku, kde jsou výrazně levnější. Často používám sezamová, slunečnicová, dýňová, lněná a chia semínka, mák, para ořechy, vlašské a pekanové ořechy, mandle, sušené brusinky a fíky. V další poličce mám ovesné vločky, kukuřici na popcorn, kávová zrna, velkou sojovku, french press a V60 (ta se zrovna sušila) a v té dolní máme pytlíčky a tašky na nákupy, celozrnnou rýži a nějaké skleničky, do kterých zatím nemám co dát, ale často se mi hodí. Na zemi pak máme desetikilové balení basmati rýže a papírovou tašku na papíry a krabici na občasnou pet láhev od coly nebo konzervu.

minimalizace kuchyně

minimalizace kuchyně

minimalizace kuchyně

minimalizace kuchyně

 

JINÉ

A nakonec vám ukážu ještě poličky, kde máme čaje, mlýnek na kávu a další kávu, žvýkačky, šumáky... V té jsem nic moc neměnila, protože všechno, co v ní je používáme (i když ty dvě granka jsou dost zbytečná :)) a mám v ní celkem přehled. Snažím se pít sypané čaje, ale máme i nějaké sáčkové. Žvýkačky z "ekologického hlediska" nejsou ideální, no... ale toho se zatím vzdát nechceme.

minimalizace kuchyně

A poslední poličky, co tu dnes mám, je tato další "spíž", kde mám oleje, nějaké luštěniny (ty v dózách byly koupené bez obalu), kuskus, kroupy..., v horní poličce jsou sladkosti, kterých Radan dřív vozíval hrozně moc, ale v posledních měsících nám z nich vůbec neubývá. A bonboniéru jsme dostali... Možná bude darovaná dál, to není neuctivé, že ne?

minimalizace kuchyně

 

Na závěr bych ještě ráda napsala pár svých tipů

- Na to, abyste mohli mít potraviny v dózách, si nemusíte kupovat nové. Já mám většinu skleniček od jogurtů, do kterých teta uvařila marmeládu a teď je používám na semínka a oříšky. Další skleničky jsou od rajčatových omáček, arašídového másla, pesta atd. Možná to nevypadá tak dobře na fotkách, ale slouží to skvěle.

- Najděte svým plátěným taškám a pytlíčkům nějaké místo, kam je budete vždycky odkládat. Ušetří vám to čas hledání a navíc na ně nezapomenete, když půjdete nakupovat. Já pak jednu nákupní tašku a jeden dva pytlíčky na ovoce/zeleninu nosím pokaždé v tašce.

- Bezobalové luštěniny nemusíte kupovat rovnou do sklenic. Pokud se vám nechtějí tahat do obchodu, můžete si luštěniny nasypat do látkových pytlíčků a až doma přesypat do sklenic. 

- Místo plastových brček se dají jednoduše používat ty z nerezové ocele nebo bambusu.

- Pro inspiraci si doporučuju pořídit knížku "Domácnost bez odpadu" od Bei Johnson. Mně to například přimělo se do té svojí "minimalizace kuchyně" pustit. Blogy Czech Zero Waste a Love Your Home jsou taky super :).

- A poslední tip je se z toho nepo...! Každý ušetřený obal se počítá a je to dost! A je lepší postupovat pomalými kroky, než to na začátku přepálit a pak to po chvilce vzdát, když zjistíte, že to není tak jednoduché. Každý máme svoje tempo, svoje potřeby a priority a vždycky bychom měli každou změnu dělat hlavně pro sebe! A zevnitř ven. Ne naopak. 

Co vy a vaše kuchyň? Máte v ní přehled? Snažíte se limitovat obaly a plasty? 

 

P.S.: Když se bude článek líbit, ráda udělám i pokračování. Vůbec jsem se nedotkla dóz a krabiček na převážení, mycích prostředků a tak podobně :).



Můžete mě sledovat na Facebooku nebo Instagramu. A pokud se vám článek líbil, budu ráda za lajk, komentář, sdílení nebo tak něco :). Mějte se krásně a díky moc! Tereza

Komentáře

Napsal(a) Jarka (neověřeno), So, 09. 09. 2017, 21:24*

Terezko, nechceš přijít i ke mně probrat věci? Už se na to taky připravuji delší dobu a nějak se k tomu nedostávám - hihi. Vidím u tebe koření od Antoníčka, tam občas pro koření dojdu, naposled pro kardamon - mám ráda čaj Earl Grey, pomeranč, med a kardamon. Co se týče plastů a obalů - tak mám velké rezervy.

Měj se krásně.

Ahoj Jarko,

klidně :)). Né, že bych uklízení nějak milovala, ale když už, tak mě určitě víc baví v "cizích" domovech :). To koření je skvělý, používám hlavně skořici a mletou citronovou kůru, ale už jsem zkoušela i nějako směs do pečení s vanilkou a všechno tak krásně voní a má to skvělou konzistenci :).Ten čaj s kardamonem zní božsky! To zkusím! :) Celkově se teď ale snažím zase pít hodně bylinkové čaje, i když jen z obchodu - kontryhel, heřmánek, fenykl :).

No a s těmi obaly... ono to chce čas a zvyk... myslím ale, že už ten tím, že si třeba člověk uvědomí, že ji spotřebovává zbytečně moc, je to dobrý první krok :). 

Měj se krásně! Tereza

Napsal(a) Leni Králíčková (neověřeno), Po, 11. 09. 2017, 11:26*

Terko, super článek. Hezky sis to uklidila a probrala ty věci. Já se snažím mít vše ve spíži hezky přehledně uspořádané, ale ne vždy mi to jde. Do čeho bych se ale měla pustit je minimalizace nádobí, protože mám jednu (fakt jednu) plnou skříňku nádobí, které vůbec nepoužívám. Je ale krásné, po babičce a je mi líto ho vyhodit. Asi poputuje v krabici na půdu a pak až do nové, větší kuchyně. Líbí se mi tvůj přístup, že každý ušetřený obal se počítá, mám to tak taky a malými krůčky se snažím minimalizovat odpad jak to jen jde. Pěkný den! L

Leni,

díky moc za komentář a milá slova :). My toho nádobí máme taky celkem dost, i když, záleží... Všechno to používáme, tak zatím nejsem v takové fázi, kdy bych se zbavovala i věcí, co používáme jenom proto, že jich je podle nějakých měřítek moc :). 

A je super, že se na to taky takto díváš, podle mě je úžasný, že se o tom konečně víc mluví a víc a víc lidí přemýšlí o tom, jestli potřebuje tolik sáčků nebo kelímků a tak... Tak jen tak dál :)).

Měj se krásně! Tereza

Napsal(a) Anička (neověřeno), Út, 12. 09. 2017, 09:11*

Terezko, díky za tento článek, je to velká inspirace a moc ráda nakouknu do reálných kuchyní, ony ty Pinterestové jsou nádherné, ale ruku na srdce, v reálném životě to tak naklizené a organizované podle mě nemůže dlouhodobě fungovat. :) Už se ale těším na vlastní kuchyň a její uspořádání, zatím střádám různé krásné sklenice a dózy, nějaké jsem i dostala, tak toho mám už pěknou řádku a hrozně se těším, až to všechno naplním! Rozhodně souhlasím s tím, že využít staré sklenice je nejlepší způsob, v té od vašeho svatebního medu mám aktuálně dýňový sirup na "pumpkin spice latte" a pořád ji točím na něco, má skvělý tvar a moc mě baví. :) A stejně tak i ostatní "zavařovačky", máme jich doma milion, tak proč je nevyužít! Navíc, když se trochu přikrášlí (barvy ve spreji na víčka, navrtaná úchytka, zavázaná mašla, krajka, pytlovina, popisky psacím písmem bílou fixou přímo na sklo..), je to skoro jako z Pinterestu. :))
Taky jsem moc ráda, že ti koření od Antonína vyhovuje, které je tvoje nej? :) Já se vyloženě nemůžu dočkat, až si ho nakoupím do své kuchyně a vše si uspořádám, pomalu sepisuji seznamy, co vlastně všechno potřebuju a pravidelně používám a zjišťuji, že je toho vlastně docela dost, navíc mě baví zkoušet i nové druhy koření a směsi (teď jsem si hodně oblíbila i Sonnentor, moc doporučuji jejich koření a čaje, jsem zamilovaná! :) Hlavně Koření na tofu paní Yoko, směs Anděl strážný, Štěstí nebo Dobrá nálada a pak samozřejmě i jednodruhové koření, pomalu je víc a víc objevuji a jsem stejně nadšená jako z Antonína!), takže nevím do jaké míry bude moje kuchyně a spíž minimalistická, rozhodně o to ale budu usilovat. Uvidíme, jak se to bude dařit a co všechno vlastně budu muset koupit a skutečně budu používat, ale fakt se na to moc těším!

A přimlouvám se za další články, tahle tematika mě moc zajímá, stejně jako uspořádání kuchyně celkově, i ostatní skříňky, případně spotřebiče, které jsou tvoje "must haves", na co všechno je třeba používáš atd. Kuchyňská tematika je zkrátka moje oblíbená. :) 

 

Doufám, že se máte nádherně, máváme do Osla!!
A+Š

Ahoj Aničko,

díky moc za krásný a dlouhý komentář, úplně si mě navnadila na všechny ty druhy koření a přikrášlovaní si sklenic a zavařovaček, co už mám :). Já v sobě přirozeně takovýto druh "kreativity" nemám, ale jednou za čas mě něco nebo někdy inspiruje a pak mě to moc baví!

Moje nejoblíbenější koření od Antonína je momentálně citronová kůra a taky takovéto koření do pečení s vanilkou. No a "obyčejná" skořice, protože mi přijde mnohem lepší, než všechny, co jsem předtím měla dohromady! :) Těším se, až vyzkouším i ty další :).

A jsem ráda, že ti dózička od medu vyhovuje, já ji taky využívám, často hlavně na semínka a oříšky :). Ale dýňový sirup, mmm, to sis vyráběla sama??

Moc držím palce v zařizování si vlastní kuchyně, to je paráda! A jsem pak zvědavá na fotky! :) No a já tedy ještě někdy nějaké pokračování napíšu :).

Mějte se kráásně, Tereza

Terezko, ahoj! :)

Ano, sirup jsem si dělala sama podle tohoto receptu, přidala jsem ještě trochu kardamomu, v lednici vydrží fakt dlouho a je to dobrota! :) https://dashingdish.com/recipe/sugar-free-pumpkin-spice-syrup Jo a z toho koření mám radost, že ti sedí, to je moc dobře! :) 

 

Na články se moc těším, užívejte podzimních dní a mějte se krásně! :) 

A.

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.