So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote

the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message

home a bit, but other than that, this is great blog. A great

read. I will certainly be back.



Se você quiser saber pouco mais de dados, recomendo que acesse esse blog post - click the following website

This design is steller! You most certainly know how to keep a reader entertained.



Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Fantastic job.

I really loved what you had to say, and more than that,

how you presented it. Too cool!



Se você quiser saber pouco mais de fatos, recomendo que acesse esse web-site - visite site

Appreciating the dedication you put into your site and in depth information you

provide. It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed material.

Great read! I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to my Google

account.



Recomendo que leia mais infos sobre isso esse conteúdo acessando ao web site: full report

It's the best time to make a few plans for the longer term and it's time to be happy.

I've learn this put up and if I may just I wish to

suggest you some fascinating issues or advice. Perhaps

you could write subsequent articles relating to this article.

I wish to read more things approximately it!



Se você quiser saber um pouco mais de detalhes, recomendo que visualize

esse webpage: why not try here (vw88yes.com)

I'm extremely inspired with your writing skills and also

with the structure to your weblog. Is that this a paid topic or did you customize it your self?

Either way stay up the excellent high quality writing, it

is rare to look a great weblog like this one today..





Se você quiser saber um pouco mais de dados,

recomendo que veja esse blog post :: Visit the up Coming Document

Thank you a lot for sharing this with all folks you actually

recognise what you are speaking about! Bookmarked. Kindly also

seek advice from my web site =). We can have a link

alternate contract among us



Se você quiser saber pouco mais de detalhes, recomendo que veja este web blog

... click the Following web page (https://Vw88wap.com/)

With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of

exclusive content I've either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping

it up all over the internet without my authorization. Do you know any solutions to help prevent content from being stolen?

I'd genuinely appreciate it.



Pare e veja meu preferido web page :: simply click the next document [https://Busesofbritain.Co.uk/forums/index.php?action=profile;u=13281]

Can I simply just say what a comfort to discover someone that really understands

what they're talking about on the internet. You

certainly understand how to bring an issue to light and make

it important. More people need to look at this and understand this

side of the story. I can't believe you are not more popular

because you surely possess the gift.



Feel free to surf to my web site: click through the next web site

I was wondering if you ever considered changing the layout of

your blog? Its very well written; I love what youve got to say.

But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.



Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.

Maybe you could space it out better?



Here is my homepage mouse click the following internet site

I think this is one of the most important information for me.

And i'm glad reading your article. But want to remark on few general things,

The site style is great, the articles is really great : D.

Good job, cheers



Recomendo que leia mais sugestões a respeito esse questão

acessando ao site: Resource

Hey would you mind stating which blog platform you're using?



I'm looking to start my own blog soon but I'm having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking

for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but

I had to ask!



Recomendo que leia mais dicas sobre esse conteúdo acessando

ao web blog: Read More Listed here, Www.Jovidad.nl,

I feel this is one of the so much vital info for me.

And i'm glad studying your article. However want to observation on some common issues, The website

taste is wonderful, the articles is truly great : D.

Excellent process, cheers



Recomendo que veja mais informações sobre isso este tópico

acessando ao webpage; read on (game-offline.info)

Hi there I am so thrilled I found your web site, I really found you

by error, while I was researching on Google

for something else, Anyhow I am here now and would

just like to say thank you for a tremendous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it

all at the moment but I have bookmarked it and also included your

RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep

up the superb work.



Take a look at my blog post - visit the next website page

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.