So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

I was extremely pleased to discover this site. I wanted to

thank you for your time just for this fantastic read!! I definitely savored every little bit of

it and i also have you bookmarked to look at new stuff on your website.





Visit my web page simply click the next website page; http://www.cooplareggia.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1314873,
Napsal(a) Terez sweet melange, So, 24. 01. 2015, 19:29*

Ahoj Barb, děkuju moc za komentář. Jsem ráda, že ses takto rozepsala :). Vlastně nemám moc, co bych k tomu ještě dodala, děkuju za sdílení své zkušenosti!

P.S.: Až budeš přesídlená v Oslu, určitě se ozvi, jo? :)

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Pá, 21. 09. 2018, 03:52*

In reply to by Terez sweet melange

Hi! Would you mind if I share your blog with my

twitter group? There's a lot of folks that I think would really enjoy your content.

Please let me know. Thanks



Recomendo que veja mais dicas sobre isto esse tema

acessando ao site; just click the up Coming post

Ahoj Terezko! Já kdysi vyráběla na zakázku a měla obchůdek s bytovými doplňky i ostatních výrobců a upřímně? Hlavně kvůli české povaze jsem s tím sekla. Málokdo dokázal ohodnotit práci a materiály a také to, že se jedná o originál a všechno lidem přišlo drahé. Já také ráda nakupuji v IKEA, což o to, ale když chci někomu udělat radost a koupit mu něco speciálního, ať se jedná o dárek nebo dort, radši sáhnu po něčem originálním, kvalitním, z čeho je vidět práce a ta láska do toho daná. Ale naprosto s tebou souhlasím, lidé si neuvědomují, co všechno je okolo té ceny, vidí jen kousek dřeva za pět stovek ;) Myslím, že každý, kdo si to zkusil, to už potom vidí jinak. Takže já nemám problém utratit více, když vidím, že je něco za tím a co (tedy kvalita, práce, složitost receptu, speciální ingredience atd.) Jsem se rozepsala sakra :D Pěknou sobotu!

Hey there! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask.

Does building a well-established website like

yours require a lot of work? I am brand new to blogging but

I do write in my diary everyday. I'd like to start a blog

so I can easily share my personal experience and views online.

Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new

aspiring bloggers. Thankyou!



Entre e veja sobre meu fantástico web site :: Read More Listed

here (usguide101.com)

I am really loving the theme/design of your weblog.

Do you ever run into any internet browser compatibility issues?



A small number of my blog audience have complained about my

blog not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.

Do you have any recommendations to help fix this problem?







Review my web page: His Response - Adopt10Plus.Com -

I don't know if it's just me or if perhaps everyone else

experiencing issues with your site. It appears as though some of the

written text on your content are running off the screen. Can someone else please

comment and let me know if this is happening to them as well?

This may be a issue with my browser because I've had this happen previously.

Many thanks



Recomendo que veja mais dicas sobre o assunto esse cenário acessando ao blog post;

Read Full Report

I don't know if it's just me or if perhaps everyone else

experiencing issues with your site. It appears as though some of the

written text on your content are running off the screen. Can someone else please

comment and let me know if this is happening to them as well?

This may be a issue with my browser because I've had this happen previously.

Many thanks



Recomendo que veja mais dicas sobre o assunto esse cenário acessando ao blog post;

Read Full Report

you are really a just right webmaster. The site loading speed is

incredible. It kind of feels that you are

doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece.

you've done a fantastic task in this matter!



Se você quiser saber um pouco mais de dados, recomendo que veja este weblog ...

Click through the up coming website page

Excellent blog! Do you have any hints for aspiring writers?



I'm planning to start my own site soon but I'm a little lost on everything.

Would you propose starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there that I'm completely confused ..

Any recommendations? Thanks a lot!



Also visit my blog post - Read Home

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.