So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

Having read this I thought it was very informative.



I appreciate you spending some time and effort to put this short article

together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting.

But so what, it was still worthwhile!



Recomendo que leia mais informações sobre o assunto esse conteúdo acessando ao web-site

homepage
Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 25. 01. 2015, 16:47*

Ahoj Marti, děkuju za hezký komentář. Souhlasím s tebou, jen je fakt, že možná si spoustu lidí opravdu neuvědomuje, co všechno za tím stojí. Otázka peněz je vždycky ošemetná, ale je asi fakt třeba "znát (svou) cenu" a pokud ty vnitřně víš, že si odvedla dobrou a kvalitní práci, tak to ti lidi většinou vycítí. Vždycky, když se nad tím zamyslím, tak když mám tendence říkat si o nižší cenu (nebo si jen nechat proplatit ingredience), většinou prostě pochybuju sama o sobě a těch lidí se to zas tak netýká .. je čím dál víc těch, co jim záleží na kvalitě a jsou za ni ochotní zaplatit :) ... tak jako tak ti rozumím a děkuju, žes mi napsala! :) I ty se měj krásně! Tereza

Napsal(a) Anonym (neověřeno), So, 22. 09. 2018, 13:13*

In reply to by Terez sweet melange

Whoa! This blog looks just like my old one! It's on a entirely different topic but it has

pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!





my webpage made A Post
Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 25. 01. 2015, 16:37*

Kristýno, děkuju za komentář, za odpověď i za kompliment :). Měj se hezky! :)

Napsal(a) Anonymous (neověřeno), Ne, 25. 01. 2015, 14:00*

já myslím, že umět si nacenit svoji práci souvisí hodně se sebevědomím... Je to o sebevědomí. Zavděčit se všem nelze nikdy...jde o to, aby to pro společnost bylo hlavně splatné se vším všudy a nikoliv likvidační...
Liby

Naprostý souhlas Terezko...sama peču i na objednávky (což víš, protože se sledujeme :D) a často se mi stane, že mi je i blbé říct lidem 600 za dort...jenže ono když fakt započítáš suroviny, energie, čas a to všechno kolem, ta cena se vyšplhá...proto už lidem předem říkám, kolik cca bude dort stát, ať s tím počítatjí.....naštěstí jsem zatím nenarazila na někoho, kdo by se pohoršoval, že je to drahé, ale věřím, že jednou se někdo takový určitě najde...doufám, že se lidé časem naučí oceňovat kvalitu... :)

klarapece.blogspot.cz

I feel this is among the such a lot vital info for me. And i'm satisfied reading your article.



However should statement on some basic issues, The website taste

is great, the articles is actually great : D. Good task, cheers



Recomendo que leia mais sugestões sobre isso este foco acessando ao blog post ...

view

Ahoj Terezka.

Úplne súhlasím. Moja osobná skúsenosť je podobná.
Rada pečiem pre druhých a kladiem dôraz na kvalitu, ktorá čo to stojí. Moje začiatky s cenou boli plné rozpakov a samozrejme som išla pod cenu. Časom som pochopila, že keď sama neverím, že to má tu hodnotu ani druhá strana to neverí. Dnes každému dopredu poviem cenu a tak pri odovzdaní výsledku vládna príjemna atmosféra bez rozpakov a nepríjemných pocitov.

Prajem ti všetko dobré a už som zvedavá na ďalší článok.

Lucka ( Dortíkovo )

Myslím, že tohle dokáže pochopit jen někdo, kdo se tvorbě věnuje (a myslím tvorbě naprosto jakékoli...). Je to můj ustavičný boj s mojí maminkou, která často přijde domů a přinese "nám" 6 větrníků nebo čokoládový dort ze supermarketu. A prostě jí nevysvětlím, že když celý dort stál 70 korun, že v něm nemůže být nic dobrého. Moje dorty ale nejí, protože "nechce být tlustá". Je mi z toho občas smutno, ale věřím, že ten boj o kvalitní stravu vyhraju. :)
Co se týče ohodnocení, pekla jsem na podzim dort pro kamaráda mého přítele. Když jsme se tak bavili o ceně, řekala jsem si něco kolem 200 - nechala jsem si proplatit jen pár vaniček tvarohů, bebe a Orea. Cukr, mouka, plyn, čas... to všechno šlo stranou a vůbec mě nenapadlo to započítat.
.
Jenom k těm makronkám. Svojí jedinou jsem měla v Paulovi a strašně mě to zklamalo... Od té doby jsem pohlížela i na tvoje výtvory strašně skepticky a nechápala jsem, proč pečeš tak hnusně sladký nic. Jenže pak mi jednu maličkou přinesl kamarád (vlastnoručně upečnou) a já pochopila :)
.
Děkuji za krásný článek a přeju dobré ráno :)

This is the perfect blog for everyone who wishes to find out about this topic.

You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really will need to…HaHa).



You definitely put a brand new spin on a subject which has been written about for decades.

Wonderful stuff, just wonderful!



my page ... Click Through The Next Article (Http://Petstomeet.Com/)

Usually I don't read article on blogs, however I

wish to say that this write-up very forced me to try and do it!



Your writing style has been surprised me. Thank you, very great post.







Recomendo que veja mais dicas sobre o assunto este tema acessando ao website;

Recommended Online Site (Facebay.hu)

Ahoj Terezko, moc diky za tenhle clanek! Hezky si zformulovala (moje) myslenky :-)! Ja si vetsinou pripadam jako zloduch a vydriduch, kdyz si reknu o naklady na suroviny (na vic si netroufnu)... A i tak se stane, ze nekteri lide to nechapou... Ano, muzu pect ze ztuzeneho tuku, falesne cokolady a misto mascarpone pouzivat pomazankove maslo. Jenze to nedelam a proste ty naklady jsou pak jine... Obcas mi pripada, ze nekteri lide neumi pocitat a nakoupit byli naposledy v minulem stoleti. A prijde mi to skoda. A navic si pak vzdycky pripadam jako zlodej a jsem z toho fakt smutna. Sama si radeji dam neco, o cem vim, ze je to z kvalitnich surovin a poctive...
Takze jeste jednou moc diky! Ted aspon vim, ze to tak nemam sama.
Mej se moc krasne,
Martina (www.sugartown.cz)

I was extremely pleased to discover this site. I wanted to

thank you for your time just for this fantastic read!! I definitely savored every little bit of

it and i also have you bookmarked to look at new stuff on your website.





Visit my web page simply click the next website page; http://www.cooplareggia.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1314873,
Napsal(a) Terez sweet melange, So, 24. 01. 2015, 19:29*

Ahoj Barb, děkuju moc za komentář. Jsem ráda, že ses takto rozepsala :). Vlastně nemám moc, co bych k tomu ještě dodala, děkuju za sdílení své zkušenosti!

P.S.: Až budeš přesídlená v Oslu, určitě se ozvi, jo? :)

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Pá, 21. 09. 2018, 03:52*

In reply to by Terez sweet melange

Hi! Would you mind if I share your blog with my

twitter group? There's a lot of folks that I think would really enjoy your content.

Please let me know. Thanks



Recomendo que veja mais dicas sobre isto esse tema

acessando ao site; just click the up Coming post

Ahoj Terezko! Já kdysi vyráběla na zakázku a měla obchůdek s bytovými doplňky i ostatních výrobců a upřímně? Hlavně kvůli české povaze jsem s tím sekla. Málokdo dokázal ohodnotit práci a materiály a také to, že se jedná o originál a všechno lidem přišlo drahé. Já také ráda nakupuji v IKEA, což o to, ale když chci někomu udělat radost a koupit mu něco speciálního, ať se jedná o dárek nebo dort, radši sáhnu po něčem originálním, kvalitním, z čeho je vidět práce a ta láska do toho daná. Ale naprosto s tebou souhlasím, lidé si neuvědomují, co všechno je okolo té ceny, vidí jen kousek dřeva za pět stovek ;) Myslím, že každý, kdo si to zkusil, to už potom vidí jinak. Takže já nemám problém utratit více, když vidím, že je něco za tím a co (tedy kvalita, práce, složitost receptu, speciální ingredience atd.) Jsem se rozepsala sakra :D Pěknou sobotu!

Hey there! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask.

Does building a well-established website like

yours require a lot of work? I am brand new to blogging but

I do write in my diary everyday. I'd like to start a blog

so I can easily share my personal experience and views online.

Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new

aspiring bloggers. Thankyou!



Entre e veja sobre meu fantástico web site :: Read More Listed

here (usguide101.com)

I am really loving the theme/design of your weblog.

Do you ever run into any internet browser compatibility issues?



A small number of my blog audience have complained about my

blog not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.

Do you have any recommendations to help fix this problem?







Review my web page: His Response - Adopt10Plus.Com -

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.