So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment.

Is there a way you can remove me from that service? Thank

you!



Feel free to visit my web blog: click over here

Hi outstanding website! Does running a blog such as this

take a great deal of work? I've no understanding of programming however I

had been hoping to start my own blog in the near future.



Anyway, if you have any ideas or tips for new blog owners

please share. I know this is off subject nevertheless

I simply needed to ask. Thanks a lot!



Look into my web-site visit the up coming internet site

Heya fantastic website! Does running a blog like this require a

great deal of work? I have absolutely no understanding of coding however I

had been hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.



I know this is off topic however I just had to ask.

Kudos!



My blog Just Click The Up Coming Website

I do not know if it's just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your website.

It seems like some of the text in your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to

them as well? This could be a issue with my web browser because I've had

this happen before. Appreciate it



Recomendo que leia mais sugestões a respeito de este conteúdo acessando ao blog:

mouse click the following internet site

Its like you learn my thoughts! You appear to know a lot about

this, like you wrote the book in it or something.

I believe that you just could do with a few % to force the message house a little

bit, however instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read.

I'll certainly be back.



my webpage ... mouse Click the up coming Webpage

Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring

on other sites? I have a blog based on the same ideas

you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work.

If you're even remotely interested, feel free to shoot me an email.





Feel free to visit my web blog similar internet site

I just like the valuable information you provide for your articles.

I will bookmark your weblog and take a look at

once more right here regularly. I'm reasonably certain I'll

be informed a lot of new stuff proper right here! Best of luck for the

following!



Recomendo que leia mais infos sobre este foco acessando ao

web page - prev

Have you ever thought about publishing an ebook or guest

authoring on other websites? I have a blog based on the same information you discuss and would really like to have you share

some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work.

If you're even remotely interested, feel free to send me

an email.



My blog :: Suggested Online site

Superb blog you have here but I was wondering if you knew of any message

boards that cover the same topics talked about here? I'd really like to be a part

of community where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest.

If you have any recommendations, please let me know.

Cheers!



Feel free to surf to my blog: More suggestions

Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?

I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless think about if you

added some great graphics or video clips to give your posts more, "pop"!

Your content is excellent but with images and clips, this blog could definitely be one of the very best in its field.

Excellent blog!



Se você quiser saber um pouco mais de dados, recomendo que encontre este blog post -

click through the up coming document (alawar.multmir.ru)

With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of completely

unique content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of

it is popping it up all over the internet without my agreement.



Do you know any solutions to help reduce content from being stolen? I'd genuinely appreciate it.







Se você quiser saber pouco mais de fatos, recomendo

que veja esse blog post: Source website

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.