So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

Thanks for your personal marvelous posting!



I genuinely enjoyed reading it, you happen to be a

great author. I will ensure that I bookmark your blog and may come back at some point.

I want to encourage you continue your great job, have a nice afternoon!



Here is my blog - her latest blog (Krkray.ru)

Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis.



It will always be interesting to read articles from other writers and use a

little something from other sites.



Se você quiser saber um pouco mais de detalhes, recomendo que veja

este webpage; visit the following internet site

Hi there superb website! Does running a blog like this take a massive amount work?

I've absolutely no knowledge of computer programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any ideas or techniques for new

blog owners please share. I understand this is off subject but

I just needed to ask. Cheers!



Here is my web blog: see this website (sklypas.lt)

This design is wicked! You certainly know how to keep a reader entertained.

Between your wit and your videos, I was almost moved to start

my own blog (well, almost...HaHa!) Wonderful job. I really

loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

Too cool!



Also visit my homepage - Mouse Click The Up Coming Website Page

Usually I do not read article on blogs, however I would

like to say that this write-up very forced me to try and do

it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, very nice post.





Here is my homepage; Just Click The Following Internet Site (Facebay.Hu)

It's a pity you don't have a donate button! I'd certainly donate

to this fantastic blog! I guess for now i'll settle for

bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

I look forward to new updates and will share this blog with my Facebook group.

Chat soon!



Also visit my web page ... Resources

May I simply say what a relief to uncover a person that genuinely

understands what they are talking about on the net.

You actually realize how to bring an issue to light and make

it important. More people ought to look at this and understand this side

of your story. I was surprised you are not more popular given that you surely have the gift.





my page Click In this article (kazvodstroy.ru)

What i don't realize is actually how you are now not actually much more well-favored than you may be right now.

You're so intelligent. You know therefore considerably in terms of

this matter, made me in my opinion imagine it from so many various angles.

Its like men and women don't seem to be fascinated unless it's one

thing to do with Lady gaga! Your own stuffs great. At

all times take care of it up!



Espere, acesse meu incrível web-site - related website

Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few

of the images aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a

linking issue. I've tried it in two different internet browsers and

both show the same results.



Se você quiser saber pouco mais de fatos, recomendo que olhe este webpage: Related Internet page

Hi! Quick question that's totally off topic. Do you

know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from

my apple iphone. I'm trying to find a template or plugin that

might be able to resolve this problem. If you

have any recommendations, please share. Cheers!







My page :: review [www.pcmadd.com]

Greetings from Idaho! I'm bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch

break. I love the information you provide

here and can't wait to take a look when I get home.



I'm surprised at how fast your blog loaded on my phone ..



I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, amazing blog!







Se você quiser saber um pouco mais de detalhes, recomendo que acesse

este web site: this link

This design is steller! You definitely know how

to keep a reader amused. Between your wit and your

videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Excellent job.

I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

Too cool!



Also visit my site ... Click the next Webpage

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.