So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to

be actually something which I think I would never understand.

It seems too complex and extremely broad for me. I'm looking forward for your next post, I'll

try to get the hang of it!



Recomendo que veja mais informações sobre isto esse

tópico acessando ao blog click the up coming web

site; hoccchipchip.com,

Hello there! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask.

Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?

My blog covers a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.

If you're interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you!

Great blog by the way!



My homepage :: click here to investigate - http://hostuniversal.Com.br/ -

Greetings from Florida! I'm bored to tears at work so I decided

to check out your blog on my iphone during lunch break.

I enjoy the info you provide here and can't wait to take a look when I get home.

I'm surprised at how quick your blog loaded on my mobile

.. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful blog!





Feel free to visit my homepage look at this

Heya! I just wanted to ask if you ever have any issues with

hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up

losing many months of hard work due to no data backup.

Do you have any methods to prevent hackers?



Also visit my weblog ... visit the following internet page (dohairbiz.com)

Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 25

foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad

is now destroyed and she has 83 views. I know this is

completely off topic but I had to share it with someone!



Here is my site ... helpful site, http://hostuniversal.com.br/,

I've been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.

It is pretty worth enough for me. In my view, if

all site owners and bloggers made good content as you did, the

web will be much more useful than ever before.



Here is my blog - What Is It Worth

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any

widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.



I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping

maybe you would have some experience with

something like this. Please let me know if you run into anything.



I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new

updates.



Here is my website :: my webpage

Does your website have a contact page? I'm having a tough time locating it but,

I'd like to send you an e-mail. I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.



Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.





Recomendo que leia mais informações sobre o assunto esse tema acessando ao web site; Look these up

Howdy this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you

have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience.

Any help would be enormously appreciated!



Olha só meu incrível blog - please click the following internet page

You actually make it appear so easy along with your presentation however I find this matter to be really one thing that

I think I'd never understand. It sort of feels too complex and very broad for me.



I am having a look forward in your next put up,

I'll try to get the cling of it!



Here is my website ... Mouse Click The Up Coming Website

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I

could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with

something like this. Please let me know if you run into anything.



I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.





Recomendo que leia mais infos sobre isto este assunto acessando ao

webpage :: what google did To me

Simply desire to say your article is as amazing.

The clarity in your post is just spectacular and i can assume you are an expert on this subject.

Fine with your permission let me to grab your feed to keep

up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.





my web site; Click this (http://facebay.hu)

I have to thank you for the efforts you have put in penning this website.

I'm hoping to check out the same high-grade blog posts from you

later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website now ;)



Se você quiser saber pouco mais de detalhes, recomendo que visualize esse web blog ...



Suggested Internet page

I have been surfing online more than three hours

these days, yet I by no means discovered any fascinating article like yours.

It's beautiful worth sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you probably did,

the web can be a lot more helpful than ever before.





my web-site - click through the up coming webpage (http://facebay.hu/user/profile/2177285)

Hey I know this is off topic but I was wondering if you

knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

I've been looking for a plug-in like this for quite

some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

Please let me know if you run into anything.

I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.





Also visit my web page please click the Following website

Moc díky za odpověď a vlastně i podporu. Ano, jakmile se jedná o peníze, tak je to vždycky složitější. Je fakt, že se najdou samozřejmě i opačné případy, abych nebyla pořád negativní. Takoví lidé, kteří tvoji tvrdou práci ocení :-). Z těch mám naopak hroznou radost! Ještě se musím otrkat, protože se vždycky nechám rozhodit, ale máš pravdu - za svou prací si 100% stojím, takže není důvod se nechat znejistět... To se ještě musím naučit :-D!
Děkuju a posílám pozdrav do Osla ;-)!
M.

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.