So, 24. 01. 2015, 09:08

Kvalita nebo kvantita?

Asi před dvěma lety jsem pekla menší čokoládovo-kokosový cheesecake tetě k narozeninám. Objednal si ho u mě strejda. Když jsem mu ho pak předávala, strejda se mě zeptal: "Terezko, a za kolik by ses ohodnotila?" Dost mě tou otázkou překvapil, vůbec jsem nad ní totiž nepřemýšlela. Řekla jsem mu, že  "nevím, tak třeba stovkou?"Strejda mi dal dvě. Až potom jsem se nad tím zamyslela, a zjistla, že jen za ingredience jsem zaplatila stovky čtyři. Že jsem nad tím strávila pár hodin času a spotřebovala energii a tudíž i to něco stojí .. to šlo do té doby mimo mě.
 

Ten dort tehdy vypadal nějak takto. Škoda, že jsem neměla rovnější svíčku, co? :)

Každý, kdo si alespoň čas od času zajde do kavárny nebo cukrárny na kousek dortu, se s tím určitě setkal. Někdy je dort nebo zákusek dost levný, ale cítíte z něj samé náhražky (polevy, margaríny atd.) a želatinu (tedy žádnou chuť) a někdy zase platíte "majlant", ale ten kousek toho lahodného dortu naprosto uspokojí vaše chuťové buňky a tím pádem vám těch utracených peněz ani není (a nebo nemusí být) líto. Samozřejmě, nedá se to úplně zobecňovat, nic není černobílé. Ale fakt je ten, že jen těžko narazíte na opravdu poctivý dort, který bude stát pár korun. Buď jdou autoři těchto dortů "pod svoji cenu" a nebo prostě až tak moc poctivé nejsou.

Myslím, že jen málokdo z nás si uvědomuje, co všechno je z takových dortů na prodej nebo na zakázku potřeba zaplatit. Jedna věc jsou ingredience, jejichž cena se různí podle toho, jestli máte dodavatele a nebo kupujete suroviny v maloobchodě. Ale pravda je taková, že pravé máslo, šlehačka, čokoláda, vanilka, kvalitní marcipán nebo třeba krémový sýr stojí poměrně dost tak jako tak.

Pak nastupuje na řadu spotřebovaná energie. Světla, voda, zapnutá trouba... to jsou položky, které je taky třeba započítat do celkové kalkulace, ale jako zákazníka nás málokdy napadnou... Nebo nájem, ten taky musíme platit každý měsíc, ale jako takový není moc vidět.

Třetí a možná nejpodstatnější "položkou" je čas. Čas, který pekař/cukrář stráví pečením dortů, které nám pak zpříjemňují den. Většinou jsou to hodiny, někdy trvá celý proces dokonce dny. Záleží, jestli je zrovna třeba vymodelovat desítky marcipánových růžiček nebo například upéct a nazdobit stovky sušenek. I takových 200ks makronek zabere minimálně část odpoledne. Samozřejmě existují určité rozdíly, pokud pečete a podnikáte sám a nebo potřebujete zaplatit zaměstnance, ale asi už dostáváte představu :).

V Norsku jsou dvě docela populární cukrárny s "luxusními cukrovinkami". Sebastien Bruno a Pascal. Oba jsou Francouzi
a například makronky prodávají za 16-18 nok (57Kč)
Naposledy jsem si od Sebastiena Bruno koupila na ochutnání příchutě "borůvka", "káva" a "yozu". Borůvka byla poměrně bez chuti, zatímco citrusová yozu nebo smetanová káva stály za to. A hlavně jde o provedení :)
 

No, a pak ještě často platíme za značku. Makronky v proslulých podnicích prostě stojí víc, než makronky z "obyčejné" kavárny a někdy nemusí být ani o nic moc lepší. I když většinou jsou :). Navíc, "vybudovat si jméno" trvá většinou pěknou řádku let a tyto podniky pak mívají lukrativní adresy (tedy mnohem větší náklady ..), tudíž jsou vyšší ceny většinou na místě.
 

Tyto mé čokoládovo-mentolové makronky jsme u kamarádky v její kavárně v Olomouci prodávaly za 25kč

Mně osobně se občas stále stává, když někomu peču na zakázku, že mám tendence jít pod cenu. Nechat si proplatit ingredience a všechny ostatní aspekty nechat plavat. Občas mi ještě nedochází, že pečení dortů, zákusků a jiných cukrovinek je práce. Příjemná, zábavná, naplňující, někdy stresující - záleží, jak k ní kdo přistupuje - ale práce. A práci je třeba (o)hodnotit. Peníze jsou energie. Součást života. Jsme hodnoceni za práci v kanceláři, za lekce tance, za řízení podniku a v cukrářském světě to funguje podobně.
 

A tento dort je zase taková ukázka, když se to moc nepovede. Naši mi ho nechali upéct před skoro šesti lety, když jsem se
vracela z Ameriky, kde jsem strávila rok. Dort byl přeslazený, takže vlastně nešlo cítit vůbec nic a když se dnes dívám
na potah, není to taky úplně "pravé ořechové" .. na druhou stranu, někdo si s tím dal práci a někdo jiný si to zase objednal,
takže to "ohodnocení" je i tady na místě...
A například makronky od Paula jsou pro mě typický příklad toho, kde platíte spíš za značku, než za kvalitu.
Samozřejmě, jedná se o řetězec, tak je těžké mít ty produkty čerstvé, ale makronku za víc než 60kč z polozmrazeného
polotovaru jsem si dala opravdu jen jednou. (fotka z ledna 2012)

Jíst kvalitně něco stojí. A u dortů/cukrovinek to platí stejně tak. Máme tu obrovskou výhodu/nevýhodu v tom, že máme neuvěřitelnou možnost výběru. Stále si můžeme koupit tucet větrníků vyrobených ze ztuženého tuku ve velkovýrobně, dát si tři najednou a stejně mít pořád "na něco chuť". A nebo si můžeme koupit větrník jeden, z poctivých ingrediencí a tím svoji chuť na sladké uspokojit. Méně je někdy více. I když to méně někdy stojí více.
 

A co vy? Preferujete levnější cukrovinky a třeba častěji a nebo si radši zajdete jednou za čas na něco lahodného, s plnou chutí a s "plnější" cenou? Nebo máte úplně jiný názor?

 

 

 

Komentáře

Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 25. 01. 2015, 17:06*

Ahoj Klári, díky za komentář :). Máš pravdu, většina lidí, kteří si ten dort objednávají, opravdu až takový problém se zaplacením nemá. Jen myslím, že častokrát prostě nemají úplně představu, za co vlastně "tolik" platí a proto je možná fajn jim o tom říct (pokud je to zajímá) .. :) Držím palce, abys nikoho, kdo se bude pohoršovat nepotkala, ale pokud přecejen potkáš, tak to prostě přijmi a mile jim vysvětli, proč to tolik stojí .. :)

Měj se moc hezky, Terez

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Ne, 23. 09. 2018, 12:14*

In reply to by Terez sweet melange

You have made some decent points there. I looked on the net for more information about the issue and found most people will

go along with your views on this site.



Here is my webpage - My Home Page

Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.



When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,

awesome blog!



Acesse sobre meu querido webpage official Source - Lapenavigevano.it -

Wonderful goods from you, man. I have bear in mind your stuff previous to and you're simply extremely fantastic.

I actually like what you have got here, certainly like what you are

stating and the way through which you assert it.

You are making it entertaining and you still care for to stay

it wise. I cant wait to learn far more from you.

That is really a wonderful site.



Feel free to visit my web page ... just click the next post
Napsal(a) Anonym (neověřeno), St, 26. 09. 2018, 08:38*

In reply to by Terez sweet melange

It is appropriate time to make some plans for the future

and it's time to be happy. I have read this put

up and if I could I wish to suggest you few fascinating things or advice.



Perhaps you can write next articles referring

to this article. I desire to learn more issues approximately it!





My web blog ... Read the article
Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 25. 01. 2015, 17:01*

Ahoj Lucko, díky za komentář i za sdílení své zkušenosti! :) Souhlasím, že domluvit se na ceně předem je velká výhoda, protože pak obě strany vědí, do čeho jdou. Myslím, že většina z nás, když jde pod cenu, "bojuje" spíš sama se sebou, takové ty hlasy v hlavě, že tohle je přece moc drahé a co si kdo bude myslet ... :)

Děkuju, i ty se měj krásně! Doufám, že tvá zvědavost na příští článek bude pozitivně naplněná :))

Terez

Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 25. 01. 2015, 16:53*

Ahoj Magdi, díky za komentář. Mám tvé komentáře hrozně ráda, protože se vždycky rozepíšeš a i když bys třeba nesouhlasila s tím, o čem píšu (třeba v makronkách a v cupcacích se moc neshodnem .. nebo už jo?:)), tak jsou tvé komentáře trefné a milé. :)

Držím palce, abys "boj o kvalitní stravu" s maminkou vyhrála! I já věřím, že se ti to podaří! :)

Měj se krásně! Terez

Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 25. 01. 2015, 16:50*

Ahoj Domčo, děkuju! :) Já teď na tvůj blog koukla poprvé, přiznám se. Ale sleduju tě na instagramu a působíš moc mile! :) Tak zas zavítej a snad se ti tu bude stále líbit :). Měj se hezky, Tereza

Napsal(a) Anonym (neověřeno), So, 15. 09. 2018, 19:00*

In reply to by Terez sweet melange

hello there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here.

I did however expertise a few technical issues using this

web site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly.

I had been wondering if your web hosting is OK?

Not that I'm complaining, but slow loading instances times will

often affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.

Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content.



Make sure you update this again very soon.



Recomendo que leia mais dicas sobre isso esse foco acessando ao

web-site: look these up
Napsal(a) Anonym (neověřeno), Út, 18. 09. 2018, 15:29*

In reply to by Terez sweet melange

I truly love your blog.. Excellent colors & theme. Did you build

this site yourself? Please reply back as I'm wanting to

create my own blog and would like to find out where you

got this from or exactly what the theme is called. Kudos!





Also visit my page ... from This Source

Awesome blog! Is your theme custom made or

did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine.



Please let me know where you got your theme. Kudos



Recomendo que leia mais infos sobre isto esse tópico

acessando ao weblog - click the up coming website

page (http://top-clans.gameracesclub.de/)

Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?

you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent,

let alone the content!



Recomendo que leia mais sugestões sobre esse tema

acessando ao website :: His comment Is here - http://hostuniversal.com.br/ats/index.php?a=stats&u=beniciovieira -

Today, I went to the beach with my children. I found a

sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear."

She put the shell to her ear and screamed. There was a

hermit crab inside and it pinched her ear. She never

wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!





Recomendo que leia mais infos a respeito de este tópico acessando ao blog post; click the next web

site (gmtservicecorp.com)

Having read this I thought it was very informative.



I appreciate you spending some time and effort to put this short article

together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting.

But so what, it was still worthwhile!



Recomendo que leia mais informações sobre o assunto esse conteúdo acessando ao web-site

homepage
Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 25. 01. 2015, 16:47*

Ahoj Marti, děkuju za hezký komentář. Souhlasím s tebou, jen je fakt, že možná si spoustu lidí opravdu neuvědomuje, co všechno za tím stojí. Otázka peněz je vždycky ošemetná, ale je asi fakt třeba "znát (svou) cenu" a pokud ty vnitřně víš, že si odvedla dobrou a kvalitní práci, tak to ti lidi většinou vycítí. Vždycky, když se nad tím zamyslím, tak když mám tendence říkat si o nižší cenu (nebo si jen nechat proplatit ingredience), většinou prostě pochybuju sama o sobě a těch lidí se to zas tak netýká .. je čím dál víc těch, co jim záleží na kvalitě a jsou za ni ochotní zaplatit :) ... tak jako tak ti rozumím a děkuju, žes mi napsala! :) I ty se měj krásně! Tereza

Napsal(a) Anonym (neověřeno), So, 22. 09. 2018, 13:13*

In reply to by Terez sweet melange

Whoa! This blog looks just like my old one! It's on a entirely different topic but it has

pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!





my webpage made A Post
Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 25. 01. 2015, 16:37*

Kristýno, děkuju za komentář, za odpověď i za kompliment :). Měj se hezky! :)

Napsal(a) Anonymous (neověřeno), Ne, 25. 01. 2015, 14:00*

já myslím, že umět si nacenit svoji práci souvisí hodně se sebevědomím... Je to o sebevědomí. Zavděčit se všem nelze nikdy...jde o to, aby to pro společnost bylo hlavně splatné se vším všudy a nikoliv likvidační...
Liby

Naprostý souhlas Terezko...sama peču i na objednávky (což víš, protože se sledujeme :D) a často se mi stane, že mi je i blbé říct lidem 600 za dort...jenže ono když fakt započítáš suroviny, energie, čas a to všechno kolem, ta cena se vyšplhá...proto už lidem předem říkám, kolik cca bude dort stát, ať s tím počítatjí.....naštěstí jsem zatím nenarazila na někoho, kdo by se pohoršoval, že je to drahé, ale věřím, že jednou se někdo takový určitě najde...doufám, že se lidé časem naučí oceňovat kvalitu... :)

klarapece.blogspot.cz

I feel this is among the such a lot vital info for me. And i'm satisfied reading your article.



However should statement on some basic issues, The website taste

is great, the articles is actually great : D. Good task, cheers



Recomendo que leia mais sugestões sobre isso este foco acessando ao blog post ...

view

Ahoj Terezka.

Úplne súhlasím. Moja osobná skúsenosť je podobná.
Rada pečiem pre druhých a kladiem dôraz na kvalitu, ktorá čo to stojí. Moje začiatky s cenou boli plné rozpakov a samozrejme som išla pod cenu. Časom som pochopila, že keď sama neverím, že to má tu hodnotu ani druhá strana to neverí. Dnes každému dopredu poviem cenu a tak pri odovzdaní výsledku vládna príjemna atmosféra bez rozpakov a nepríjemných pocitov.

Prajem ti všetko dobré a už som zvedavá na ďalší článok.

Lucka ( Dortíkovo )

Myslím, že tohle dokáže pochopit jen někdo, kdo se tvorbě věnuje (a myslím tvorbě naprosto jakékoli...). Je to můj ustavičný boj s mojí maminkou, která často přijde domů a přinese "nám" 6 větrníků nebo čokoládový dort ze supermarketu. A prostě jí nevysvětlím, že když celý dort stál 70 korun, že v něm nemůže být nic dobrého. Moje dorty ale nejí, protože "nechce být tlustá". Je mi z toho občas smutno, ale věřím, že ten boj o kvalitní stravu vyhraju. :)
Co se týče ohodnocení, pekla jsem na podzim dort pro kamaráda mého přítele. Když jsme se tak bavili o ceně, řekala jsem si něco kolem 200 - nechala jsem si proplatit jen pár vaniček tvarohů, bebe a Orea. Cukr, mouka, plyn, čas... to všechno šlo stranou a vůbec mě nenapadlo to započítat.
.
Jenom k těm makronkám. Svojí jedinou jsem měla v Paulovi a strašně mě to zklamalo... Od té doby jsem pohlížela i na tvoje výtvory strašně skepticky a nechápala jsem, proč pečeš tak hnusně sladký nic. Jenže pak mi jednu maličkou přinesl kamarád (vlastnoručně upečnou) a já pochopila :)
.
Děkuji za krásný článek a přeju dobré ráno :)

This is the perfect blog for everyone who wishes to find out about this topic.

You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really will need to…HaHa).



You definitely put a brand new spin on a subject which has been written about for decades.

Wonderful stuff, just wonderful!



my page ... Click Through The Next Article (Http://Petstomeet.Com/)

Usually I don't read article on blogs, however I

wish to say that this write-up very forced me to try and do it!



Your writing style has been surprised me. Thank you, very great post.







Recomendo que veja mais dicas sobre o assunto este tema acessando ao website;

Recommended Online Site (Facebay.hu)

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.