St, 16. 07. 2014, 22:58

Kokosové cupcakes se Swiss Meringue Buttercream

Kdyby se mě někdo zeptal, jaká jsou moje nejoblíbenější cupcaky, asi bych bez zaváhání řekla, že vanilkovo-vanilkové. Prostě klasika. Klasika, která vždycky vyjde, není těžká na přípravu a chutná všem. Kdybych se nad tím ale opravdu zamyslela, pravděpodobně bych se rozhodovala ještě mezi limetkovými a kokosovými. A právě o těch druhých je dnešní článek/recept.

Když jsem si vymýšlela cupcakové příchutě pro náš Candy Bar, napadlo mě spojit kokosové cupcaky s frostingem z mascarpone. To je moc fajn kombinace. Mascarpone zjemníte trochou smetany na šlehání, přidáte cukr a vanilku a máte úžasný frosting. Když jsem je ale pekla dnes, chtěla jsem je zkusit zkombinovat s něčím jiným. Nakonec padla volba na Swiss Meringue, což je frosting z bílků, cukru a másla a má lahodnou chuť a skvělou konzistenci. Většinou ho používám k limetkovým cupcakům, kdy přidám ještě trochu citronové šťávy a extraktu, ale kombinace s kokosem je snad ještě vyváženější.

Vždycky mi přijde ošemetné mluvit o tom, kdo je autorem receptu, protože i když si drtivou většinu receptů, co jsou tady na blogu, vymýšlím sama (třeba tento vznikal opravdu tak, že jsem si na papír nadepsala "Kokosové cupcaky" a pak si postupně zapisovala kolik do toho dávám toho a toho), tak mi vždycky přijde, že ve své podstatě nevymýšlím nic nového, jsou to stále ty stejné ingredience, které se možná liší jen poměrama nebo třeba jednou jedinou položkou. I když, čímdál víc zjišťuju jak je opravdu důležité mít správné poměry, aby to celé mělo tu "perfektní" konzistenci a to je právě to, co dělá z receptu "dobrý" recept.

Stále častěji mi píšete, že se vám podle mého receptu podařilo něco upéct a já z toho mám vždycky hrozně velkou radost. A o to větší v momentě, když se jednou za čas snažím podle nějakého receptu něco upéct já a zjistím, že "nefunguje". Takže pokud moje recepty "funkční" jsou, je to paráda a klidně mi o tom napište, moc mě to potěší.

Tyto kokosové cupcaky v sobě mají hodně kokosu. Voní po něm a cítíte ho v každém soustu. I tak by se do frostingu hodila ještě kapka limetkové šťávy nebo kokosového extraktu. Ten nemám, ale až příště pojedu do ČR a pak zase zpátky, v duty free si koupím vodku a (skoro) celou ji spotřebuju na extrakty. Domácí vanilkový, citornový, levandulový, mandlový a kokosový. To by pro začátek mohlo stačit.

Mezitím ale spolu můžeme zkusit tyto cupcaky. Kokosové až až. :)
 

 

Recept

12 cupcaků
doba přípravy: 15min + 20min frosting
doba pečení: 18-20min

cupcaky

100g másla, v pokojové teplotě
100g cukru
150g hladké mouky
1 vajíčko
1 lžička prášku do pečiva
130g kokosu
3/4 hrnku kokosového mléka (cca 200ml)

swiss meringue

100g cukru
2 bílky
180g másla, nakrájeného na kousky
1 lžička vanilkového extraktu

postup:

1. Předehřejte si troubu na 175 C. V míse rozmixujte na kousky nakrájené máslo s cukrem. V momentě, kdy se tyto dvě ingredience spojí (asi po 2 minutách), přidejte vajíčko. Potom přimíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a rovnou do mísy nalijte i kokosové mléko a znovu všechno spojte dohromady. Kokos už pak jen přimíchejte vařečkou/lžící, jen do té doby, než se dostane do všech částí těsta.

2. Cupcakovou formu vyplňte košíčky a každý z nich naplňte skoro až po okraj (nebo řekněme radši tak do 3/4 :)) ... Těsto ještě trochu nabyde a bude malinko přesahovat okraj (vidíte na fotkách), ale to vůbec není na škodu. Dejte do trouby a pečte asi 18-20min. Pak vytáhněte z trouby a cupcaky ještě nechte tak 10min odležet ve formě. Pak je vytíhněte a nechte úplně vychládnout.

 

3. Frosting připravíte následovně: Nejdřív si nakrájejte máslo, čerstvě vytažené z lednice, na kousky. Ve vodní lázni za stálého míchání sehřejte cukr se dvěma bílky. Asi po 4-5ti minutách už bude cukr úplně rozpuštěný (to poznáte tak, že si kousíček hmoty promnete mezi čistými prsty a pokud necítíte žádné kousky cukru, je hotovo) a tak směs přelijte do čisté a suché mísy a mixujte na vysoké otáčky. Tahle část bude trvat asi 8-10min. Potřebujete, aby meringue byl pevný, lesklý a hlavně kompletně studený (pozn. takto vyšlehané bílky se dají použít i na klasické sněhové pusinky). Když se do této fáze dostanete, začněte postupně, za stálého míchání, přidávat kousky másla. V určitém momentu vám pravděpodobně bude připadat, že frosting přestává mít tvar, ale nevzdávejte to a mixujte dál. Někdy mezi přidáváním másla přidejte i extrakt. Ve výsledku by vám měl vzniknout pevný frosting, se kterým se velmi dobře pracuje. Pokud se tak nestalo, možná ještě bílky nebyly úplně studené.

4. Frostingem naplňte zdobící sáček s libovolnou špičkou a odzobte jím cupcake. Ty pak můžete ještě lehce posypat kokosem.
 

 
 
 
 

Komentáře

Napsal(a) Jeawaycle (neověřeno), Pá, 18. 01. 2019, 01:47*

Buy Tuf 20 Softabs Cheap Cialis Generique Existe T Il Amoxicillin Mycoplasma cialis cheapest online prices Cialis Tablets For Sale Propecia Lakare Acheter Baclofen Des Para Que Sirve La Propecia Zithromax Good For Uti cheap cialis online Fluconazole Buy Uk Cialis En Vente Libre Finasteride 1mg Generico Comprar Propecia Az online pharmacy Kamagra En Ligne Saint Cialis Opiniones extra super levitra frumforum.co Viagra Sur Ebay buy cheap accutane online Buy Dutasteride Uk Cialis Su Precio Reliable Source For Dapoxetine Direct Pyridium On Line Amex Accepted Pharmacy With Free Shipping cialis Como Conseguir Viagra Cialis Quick Deliverycanada Drugs No Prescription Needed Canadian Levitra On Line Acquistare Canadian Pharmasuticals Viagra viagra Discount Cheap Amoxicilina Keflex Low Glucose

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.