Pá, 21. 11. 2014, 17:04

Vánoce 2014 a recept číslo dva: Variace na Sugar Cookies

Je čtvrt na pět a venku je tma jak v pytli. Cítím se vyčerpaně, už zase jsme vstávala hodně brzo ráno, abych v 6:30 byla v práci a abychom v 7:30 mohli otevřít. Dneska jsme se Selmou, mou norskou kolegyní, trochu "zápasili" s kávou, potřebovaly jsme rozeznat tři různé "dagens kaffe" (černá filtrovaná káva), a já si poprvé uvědomila, že každá káva má fakt jinou chuť. Abych to vysvětlila, černou kávu vpodstatě nepiju. Vždycky si ale pročítám ty popisky, které ke každé jedné kávě dostáváme. Jedna má mít nádech karamelu a mléčné čokolády, po druhé vám má zůstat na jazyku sladkokyselá chuť a ta další má prý příchuť borůvek. Upřímně, já tam nikdy nic takového necítím. Cítím, jestli ta káva chutná nahořkle a nebo je třeba spíš jemná, ale tam by můj osobní výklad skončil. A tak se nehádám s popiskama, protože ty znějí víc vznešeně, a hezky je s úsměvem na tváři těm zákazníkům přednesu. Já se tím učím på norsk a zákazníci jsou spokojení.

Norové jsou posedlí "pepperkake", tedy obyčejnýma perníčkama. V kavárně je teď prodáváme v malých sáčcích, ve tvaru srdce, jako perníkovou chaloupku a kdyby se vám některý z těch vzorů náhodou nelíbil, můžete si koupit "pepperkakedeig", tedy připravené těsto, které jen vyválíte, vykrojíte a dáte do trouby. Co vy, perníčkujete doma?

Pokud ne, ale zároveň chcete na vánočním stole něco v takové nějaké sušenkové podobě, zkuste třeba tuto variaci na sugar cookies. Barevně se můžete vyhrát jak chcete (červená a zelená by mohla působit super vánočně), je to jednoduché a docela efektní.
 

Recept

na cca 20 cookies + několik dalších sušenek z odřezků
doba přípravy: 15min + 30min chlazení + cca 20min příprava a válení cookies
doba pečení: cca 10-12min

200g másla
400g hladké mouky
200g cukru
1 vejce
kapka vanilkového extraktu
1 vanilkový lusk
+ 1/3 lžičky mletého sušeného zázvoru
+ 1/4 lžičky mletého kardamonu

postup

1. V míse rukama hněťte lehce povolené máslo nakrájené na malé kousky s cukrem. Pokud máte food processor, můžete použít ten. Po pár minutách přidejte vejce a znovu hneťte/mixujte, dokud se těsto nezačne pojit dohromady. Nakonec přidejte mouku a vanilku (extrakt i semínka z lusků) a hněťte dokud nevznikne "celistvé" těsto. Přesuňte těsto z mísy na pracovní plochu a hrajte si s ním dokud nebude podobné tomu lineckému. Rozdělte si ho na dvě části. Do jedné z částí přidejte požadovanou barvu a znovu hněťte až dokud se neobarví celé těsto. Pokud chcete barvy dvě, opakujte to samé i s druhou půlkou těsta. Zabalte obě části do fólie a dejte do lednice na cca půl hodiny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Předehřejte si troubu na 180 C. Na pomoučené ploše vyválejte obě těsta do asi 4milimetrové šířky, tak aby měly podobný tvar. Jednu část pomažte vodou a opatrně na ni položte druhou část těsta. Po okrajích těsto odřežte. (Odřezky pak můžete použít na vykrojení dalších sušenek.) Strolujte těsta do rolády. Zvenku znovu pomažte těsto vodou a vyválejte ho v barevných cukrových "sprinkles". Pak sušenkovou roládu nakrájejte ostrým nožem na asi půl centimetrové ovály, a naskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby a pečte asi 10-12min, dokud sušenky nezačnou zlátnout. Vytáhněte z trouby a nechte vychládnout .. Já je ráda jím ješte teplé, ale měly by vydržet jedlé minimálně týden, asi déle, ale tam jsem se nikdy nedostala :). Dobrou chuť.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.