Pá, 03. 10. 2014, 18:51

Rybičková pomazánka

 
Ti z vás, se kterými se potkávám na facebookové stránce blogu, si možná pamatujete, jak jsem koncem léta přišla s tím, že mám pocit "zkaženého žaludku" a že začínám jíst zdravěji a že vám o tom budu psát. No. Ti, co mě sledujete pravidelně, tak asi už víte i to, že se mnou je to někdy hroooozně těžké :) .. a co se týče článků a témat na blog obzvlášť. 
 
Tohle mi ale přecejenom utkvělo v hlavě. Mám za sebou docela dlouhé období, kdy byla zdravá výživa skoro "středobodem mého vesmíru". Je to takový paradox, že si tu dobu už skoro nepamatuju, nedokážu si už vybavit, jak jsem tehdy myslela, ani "jak jsem to dělala", že pro mě nebyl problém jíst takové kvantum zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků a kvalitních bílkovin. A žádné sladkosti. 
 
Myslím ale, že žádný extrém není "dobrý" a že nějaká vyváženost je potřebná ve všem a v jídle obzvlášť. Sladkého se úplně vzdát neumím, už proto, že ho tak ráda peču, ale zařadit do jídelníčků i něco s nutriční hodnotou není úplně od věci. 
 
Co se týče mě, moje "zkaženost žaludku" určitě souvisela právě s přemírou sladkého v mém jídleníčku. A nemusí se rovnou jednat jen o cukr jako takový. Měla jsem několikatýdenní období, kdy jsem neměla chuť na nic jiného, než na sladké, na těstoviny, na rýži a další sacharidy. Cokoliv jiného mi dělalo zle, zmenšil se mi žaludek a přestože jsem cítila hlad, nemohla jsem nic sníst. Kromě sladkého. Myslím, že částečně to souviselo s psychikou (jako podle mě souvisí téměř všechny "stavy" a "nemoci", netvrdím, že úplně, ale podíl to na tom má) a částečně jsem si na cukru vytvořila "závislost". 
 
Jak se zbavuje takové závislosti? Těžko, stejně jako jakékoliv jiné. Ale začít se dá třeba tím, že ty sacharidy přijímáte v jiné (výživnější) formě a že se prostě "naučíte" jíst jinak. Cíleně. Netvrdím, ani náhodou, že najednou jím ukázkově. Ale o to stejně nikdy nešlo. 
 
A teď už recept na mojí nejoblíbenější rybičkovou pomazánku inspirovanou mojí maminkou Leničkou :)
 
 
 
RYBIČKOVÁ POMAZÁNKA
 
3-5 porcí 
 
1 konzerva tresčích jater
1 konzerva sardinek v oleji (bez oleje)
1 konzerva tuňáka (v oleji nebo ve vlastní šťávě, každopádně bez těch šťáv :))
4 lžičky tvarohu nebo krémového sýra
1 lžička hořčice (nejlépe nějaké kvalitní)
1 kyselá okurka
1/2 menší cibule
kvalitní celozrnný chléb (já ji většinou jím se 100% žitným chlebem)
zelenina podle vlastního výběru
 
postup
 
Do mísy dejte okapaná tresčí játra, sardinky i tuňáka a vidličkou všechno rozpačkejte dohromady. Přidejte tvaroh, najemno nakrájenou cibuli a okurku a hořčici. Všechno společně promíchejte. Hojně rybičkovou pomazánkou namažte chléb a nebo třeba plátky okurky (ať je to ještě zdravější) a HOTOVO! :)

Komentáře

Rybičkovou pomazánku mám moc ráda, třeba i uzené šproty na chleba s pomazánkovým máslem. A co se týče zdravé stravy, také se snažím teď jíst hodně ovoce, zeleniny, vynechat pečivo (hlavně to bílé) a sladké. Ale včera jsem dostala hroznou chuť na něco sladkého, že jsem zase snědla něco dobrého. Myslím, že není dobrý nějaký extrém, ale postupně se oprostit od čokoládových tyčinek a nezdravých sladkých věcí. Uvědomit si, že to není pro tělo nic dobrého a že si místo toho může dát třeba jablíčko.

Napsal(a) Anonymous (neověřeno), So, 04. 10. 2014, 08:16*

Ja zas delam jen tunakovou. Konzerva tunaka, jedna rodinna lucina, trochu horcice a na drobno cibulka a je to :)
Katka

Receptů a inspirací není nikdy dost :-)))) Rybičkovou pomazánku už jsem dlouho nedělala, tak asi brzo bude na pořadu dne. Já ji občas vylepším i vařeným nastrouhaným vajíčkem. Chtěla jsem se zeptat, kde v Oslo kupuješ kyselé okurky? Já co koupím, tak jsou všecky takové nasládlé a kyselé okurky si raděj vozím z ČR.

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.