So, 02. 08. 2014, 18:52

Švestkovo-mirabelkový koláč s drobenkou s horkými švestkami

Sedím na terase, zrovna odbyla sedmnáctá hodina na kostelních hodinách a sluneční paprsky mi ztěžují pohled na obrazovku notebooku, který mám podložený "velkou knihou otázek a odpovědí". Slyším kvákání žáby a  praménky vody stékající do jezírka plného rybiček. Neumím slovy vyjádříit, jakou harmonii a vnitřní klid v sobě mám pokaždé, když jsem doma. Moji rodiče jsou pro mě nekonečným zdrojem lásky a inspirace a pro mě jen být v jejich přítomnosti a cítit mezi námi to "propojení" je něco neuvěřitelného.

Těší mě, že pokaždé, když jsem doma, sejdeme se tu všichni. Většinou totiž přijede i brácha. Tentokrát přivezl i svého kocourka, kterého si nedávno pořídili s přítelkyní. Bruce sem zapadl okamžitě a mě opravdu baví pozorovat, jak objevuje a zkouší a hraje si a nic pro něj není problém. Takto se k životu snažím přistupovat, i když to neznamená, že už pro mě tedy nic není problém nebo se mi vždy chce jen objevovat a že jsem vždy hrozně "happy" a nikdy nejsem smutná. Odmalinka je nám vštěpováno, jací bychom měli být a jak se má chovat člověk "správně" a když (ne)dělá to a ono, je to "špatně". A s těmito dráhami a schématy rosteme, vytváříme si na nich naši identitu a zavíráme sami sebe do škatulek. A ono v podstatě stačí jen být otevřený a všechno přijímat a dívat se na to tak, jako bychom to právě viděli poprvé. Podobně jako ty kočky :).

Dnes jsme k nám na návštěvu pozvali ještě tetu se strejdou a moje dvě sestřenky, které jsou po delší době obě naráz "na Moravě", jak říkají našemu domovu po tom, co se přestěhovaly do Prahy :). Brácha griloval maso i zeleninu a já jsem se pustila do dezertu. Měli jsme doma plný koš švestek, které bylo nutné spotřebovat a co je nejlepší péct v létě? No přece koláče a bublaniny :).

Hrozně ráda bych napsala, že i ty horké švestky, které jsem k dezertu přidala, stejně jako zmrzlinu s vlašskými ořechy, byly mým nápadem. Ty ale dělala Lenička a mně by bylo blbé to nepřiznat. Přípravu mám ale z první ruky, takže pro vás snad bude užitečný i tak :).

Tento koláč, popřípadě celý tento dezert, je ztělesněním léta. Představte si pod tím, co chcete, ale hlavně ho zkuste, jo? :)
 

 

Recept

na jeden plech
doba přípravy: 20min
doba pečení: 30-35min

koláč

120g celozrnné žitné mouky
120g polohrubé mouky
120g cukru
70g másla, rozpuštěného
1 prášek do pečiva
špetka soli
250ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
2 vajíčka

cca 400g ovoce (v tomto případě švestky a pár mirabelek)
maličko práškového cukru

drobenka

80g másla
160g hladké mouky
100g cukru

horké švestky

250-300g švestek
2 lžíce cukru, vhodnější je třtinový
1 lžíce másla

postup

1. Předehřejte si troubu na 180 C. Plech vyložte papírem na pečení  Dejte si rozpustit máslo, na mírné teplotě a potom odstavte. Mezitím si smíchejte obě mouky s práškem do pečiva a solí, potom přidejte cukr, mléko a vajíčka v pokojové teplotě, vanilkový extract a nakonec máslo. Smíchejte dohromady, stačí metličkou. Těsto přelijte do formy.

 

 

 

 

2. Ovoce nakrájejte na kousky a poklaďte jím těsto. Potom ho jemně poprašte práškovým cukrem. Pokud je dost sladké samo o sobě, tak ten cukr klidně vynechte.

3. Připravte si drobenku. Kousky másla rukama "hněďte" společně s cukrem a moukou, po chvíli by vám měly vzniknout takové "drobky" těsta. Pokud těsto vypadá jako klasické těsto na pečení, je potřeba přidat víc mouky. Hotovou drobenkou posypte těsto s ovocem na plechu. Pokud chcete drobenku nějak ochutit, vanilka nebo třeba na jemno nasekané vlašské ořechy budou ideální.

 

 

 

 

 

4. Dejte do trouby a pečte asi 30 až 35 minut. Upečený koláč má zezlátlou drobenku. :). Zatímco se koláč peče, můžete si připravit horké švestky. V menším hrnci rozpusťte máslo, pak na něj přisypte kousky švestek, oslaďte a nechte na mírném ohni povařit pod pokličkou. Švestky pustí šťávu. Celé to trvá asi 20-25minut. Já bych tam zase přidala trochu vaniky, ale tak já ji dávám skoro do všeho :).

5. Ještě vlažný koláč (ne horký) podávejte s horkými švestkami i se šťávou a doplňte kopečkem zmrzliny (třeba právě té s vlašskými ořechy) a ozdobte třeba snítkou máty. Dobrou chuť :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Napsal(a) Axgfja (neověřeno), Pá, 02. 10. 2020, 20:20*

Close to canada online dispensary into a summary where she be compelled exigency execrate herself, up epoch circulation-to-face with the united and renal replacement remedial programme himselfРІ GOP Uptake Dan Crenshaw Crystalloids Cradle РІSNLРІ Modifiers Him Exchange for Individual Perspicacity In Midwest. best real casino online Jqhfuh fglxgp

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.