Pá, 30. 01. 2015, 20:11

Havre kjeks aneb norské ovesné sušenky

"Har du havre kjeks?" To je věta, kterou v práci slýchám denně.

Znamená "Máte ovesnou sušenku/cookie?" Většinou musím odpovědět: "Nei, beklager, vi er tomt for det." Tedy, že jsou vyprodané. Nedostáváme je každý den, ale když ano, většinou jsou pryč během hodiny. Jsou totiž vynikající.

Před pár dny jsem měla v práci chvilku volna, tak jsem si listovala knihou "Hele Norge Baker" norské blogerky Idy z cakeplease.no, která před pár lety vyhrála výše zmíněnou pekařskou soutěž, v překladu "Celé Norsko peče". A protože můj šéf Øyvind je v této soutěži porotcem, v knížce jsou i recepty na pečivo a sladké, které se prodává u nás v kavárně. No, a jedním z nich jsou i tyto ovesné sušenky. A tak mi bylo hned jasné, co budu péct při nejbližší příležitosti.

Zajímavé je, že přestože se ty sušenky jmenují "ovesné", tak v ní těch ovesných vloček moc není. Ale za to jsou v nich pekanové ořechy, cornflakes, rozinky i kokos. A kombinace toho všeho z nich dělá sladký skvost, který se vám nebude chtít předstat jíst. Do-o.

 

Recept

 

28-30 cookies
doba přípravy: 20min
doba pečení: 10-11min (jedna várka)

225g hladké mouky
3/4 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

100g rozinek
40g kokosu
75g velkých ovesných vloček
100g pekanových ořechů
30g cornflakes

175g másla, rozpuštěného
140g cukru (v původním receptu je 190g)
160g třtinový cukr muscovado
2 vajíčka

 

postup

1. Předehřejte si troubu na 180 C. Dejte si rozpustit máslo na mírném ohni. Pekanové ořechy nakrájejte nahrubo, stejně jako rozinky.

2. Do mísy prosejte mouku se sodou, práškem do pečiva i solí. Přisypte k nim rozinky, kokos, ovesné vločky, pekany i cornflaky, které "cestou do mísy" rozdrťte v ruce.
 

3. Potom do směsi přilijte máslo, přidejte oba cukry i vajíčka. Vařečkou smíchejte všechny ingredience dohromady, dokud vám nevznikne lehce lepivá, ale hlavně celistvá hmota, která se dá dobře tvarovat.

4. Rukou vymodelujte z kousku těsta/hmoty kuličky, kterou buď můžete nechat tak a nebo ji lehce rozplácnout. V prvním případě budete mít po upečení menší a hrubší sušenky, v tom druhém budou větší a tenčí. Your choice :).

5. Na plech se vejde 9 cookies (v první případě) nebo 7 cookies (v tom druhém). Počítejte s tím, že každá jedna sušenka potřebuje svůj prostor :)

6. Pečte 10-11 minut, dozlatova. Nebojte se, když jsou sušenky po vytáhnutí z trouby pořád měkké. Ztvrdnou :).

A pak už si jen vychutnávejte. Jednu, dvě, tři, osm... Fakt se vám nebude chtít přestat :).

 
 
 
 

Komentáře

Napsal(a) Anonymous (neověřeno), Čt, 28. 05. 2015, 00:43*

Wau, uplne božsky recept. Už od surového cesta som sa nevedela odtrhnúť:D Najlepšie sušienky na svete! Dúfam, že norovia u nás v kaviarni to ocenia:D

Já zrovna říkala, že chci upéct vločkové cookies a hle, mám to naservírováno i s receptem u tebe :D Takže musím dnes nakoupit suroviny a zítra upeču a dám vědět, jak dopadly :) Peču skoro každou sobotu nebo neděli a vždy si říkám, že toho upeču víc, ať je to na celý týden :D :D Haha, jsem ráda, když to vydrží na celý den...

Napsal(a) Terez sweet melange, So, 31. 01. 2015, 15:08*

Ahoj Markét, určitě zkus :). A neboj, půlka plechu má jenom 3,5 nebo 4,5 kusů.. to není tak hrozný :D

Napsal(a) Terez sweet melange, So, 31. 01. 2015, 15:05*

Ahoj Štěpánko .. takže je zkusíš upéct? :)

Měj se hezky!

Napsal(a) Terez sweet melange, So, 31. 01. 2015, 15:05*

Ahoj Šárko, díky :). Se sháněním pekanových ořechů je to docela složitý, co? Já třeba znám v Oslu jen jedno jediné místo, kde je mají :).. ale podle této stránky to vypadá, že ve zdravých vyživách by je v ČR měli mít :) - http://www.srovnanicen.cz/q/pekanove%20orechy/ .. tak pokud je budeš zkoušet, dej vědět, jak chutnaly :).

A měj se hezky, Terez

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.