St, 01. 04. 2015, 18:17

Čokoládovo-pomerančová norská buchta

V poslední době dostávám spoustu zpráv s dotazem, kdy přidám na blog nějaký norský recept. A já vám teď konečně můžu odpovědět, že dnes! A hned brzy ještě znovu! :)

Minulý týden jsem se ptala norských kolegyň, co pečou nebo celkově jedí doma na Velikonoce. Trochu tápaly. Řekly mi, že jedí kila pomerančů (v těchto dnech jsou v obchodem za velmi nízkou cenu) a hodně čokolády, například Kvikk lunsj, což je taková norská verze Kit Kat (a Norové samozřejmě tvrdí, že mnohem lepší :)). Ale recept nebo alespoň typ dezertu mi nikdo nebyl schopný poradit... Tak jsem chvíli přemýšlela a pak se rozhodla, že bych mohla spojit dohromady čokoládu a pomeranče, když je tu obojí tak populární... A pak jsem dokonce jeden recept našla. To bylo znamení a inspirace v jednom a bylo rozhodnuto! :)

Zrovna jsem jeden kousek dojedla a je to taková "čistá", nadýchaná, příjemná buchta. Sice nevím, co přesně z ní dělá norskou buchtu (možná fakt ten pomeranč a čokoláda :)), ale na tom zas tak moc nezáleží, že ne? :)

Zítra a v pátek bude úplně všude zavřeno. Norové opravdu ctí všechny svátky a čas trávený s rodinou a konkrétně Velikonce se tu zdají být "big deal". Zrovna jsem na facebooku četla, že Terezka teď bude přidávat článek o norských Velikonocích, tak pokud vás to zajímá, koukněte tam :).

My budeme slavit Velikonce spíš slovenské :). Tedy, záleží co mají Radan a Lubo v plánu. Když si spolu naposledy volali a povídali si o tom, z Radanovi strany (tedy to, co jsem slyšela) to znělo dost zajímavě :). Tak jsem sama zvědavá :).

Každopádně, dezerty jsou mojí "starostí" (což samozřejmě vůbec není starost :)). Tak tady je jeden z nich.
 

 

 

 

Recept

doba přípravy: 15-20min
doba pečení: 45-50min

můžete použít dortovou formu, bábovkovou, nebo obdelníkový pekáček, záleží na vás (já použila ten pekáč)

180g másla (v pokojové teplotě)
200g cukru
3 vejce
200g hladké mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky kardamonu
kapka pomerančového extraktu (pokud máte, jinak nemusí být)
šťáva z půlky pomeranče 
kůra z jednoho pomeranče
80g polohořké/hořké čokolády (nasekané na kousky, nebo rovnou chocolate chips)

šťáva z půlky pomeranče
kapka pomerančového extraktu (nemusí být)
moučkový cukr (tolik, aby poleva byla spíš hustší)
hrst kandovaného ovoce na posypání

 

 

 

postup

1. Rozehřejte si troubu na 180 C. Formu/pekáč vymažte máslem, můžete i vyložit pečícím papírem. Já to tentokrát neudělala a trochu se mi spodek lepil.

2. V míse spolu rozmixujte na kousky nakrájené máslo v pokojové teplotě a cukr, dokud to celé nebude takové nadýchané. Pak přidejte vajíčka, jedno po druhém. A potom přilejte čersvtě vymačkanou šťávu z půlky pomeranče, nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče a pokud máte, kápněte tam i malinko pomerančového extraktu.

3. Potom do tenkuté směsi přesyjte mouku společně s práškem do pečiva i kardamonem. Ten v původním receptu nebyl, ale moc se tam hodí a navíc je to hodně norské koření/dochucovadlo. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.

4. Přidejte čokoládové kousky a stěrkou nebo vařečkou je vmíchejte do těsta. Pak těsto rovnoměrně rozprostřěte na pekáči a dejte do trouby na 45-50min. Buchta bude navrchu zezlátlá, ale jestli je upečená, s tím vám pomůže stará dobrá špejle :).

5. Zatímco buchta chládne, připravte si polevu smícháním pomerančové štávy a cukru. Chutná to úplně jako hroznový cukr s pomerančovou příchutí :)). Vychládlou buchtu polejte touto polevou a pak ještě posypte kandovaným ovocem, pokud ho máte rádi. Pokud ne, tak třeba ořechy určitě neuškodí :).

6. Nakrájejte na libovolně velké kousky a můžete podávat. Dobrou chuť! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Napsal(a) Terez sweet melange, Čt, 02. 04. 2015, 11:25*

:D Tak to si je asi budeš muset dát :)). Jak je to v Holandsku s otvírací dobou obchodů, třeba teď počas Velikonoc? My tu teď máme dva dny všechno zavřené, pak v sobotu budou supermarkety na pár hodin otevřené, v neděli zavřeno (protože něděle) a v pondělí taky :D ... Takže teď máme narvanou ledničku vším možným, protože jsme asi získaly představu, že bude zavřeno tak dva týdny :D

Napsal(a) Terez sweet melange, Čt, 02. 04. 2015, 11:23*

Ahoj Magdi, děkuju a je to samozřejmě úplně v pořádku :). A když už ti píšu, včera jsem četla tvůj článek o tvých plánech a opravdu moc ti držím palce! Je to úžasný!

I ty se měj moc krásně :)

Napsal(a) Terez sweet melange, Čt, 02. 04. 2015, 11:21*

Ahoj Jarko, tak to vyzkoušej, je to opravdu moc dobrá buchta, třeba Radanovi fakt moc chutná a on mi umí říct, když něco není dobré :). Já se přiznám, že mazanec jsem ještě nepekla, asi to možná bude i tím, že jsme ho nikdy doma moc nejedli ... ale nádivku umí skvělou Lenička, vždycky do ní dává spoustu bylinek :).

Podobné počasí jako máte teď doma v ČR jsme tady měli před pár dny .. tak to k vám dorazilo asi od nás, to mě mrzí ..

A kde jsi to video viděla? Na facebooku? Bylo to jen takové hodně narychlo, protože mě kamarádka točila zrovna v jednom z nejhektičtějších dnů, co jsme v práci měli, ale takto se já v práci bavím a učím dělat dobré kafe :). Jsem ráda, že jsem ti pomohla odhalit "záhadu" :)

Měj se moc hezky, Tereza

Napsal(a) Terez sweet melange, Čt, 02. 04. 2015, 11:17*

Ahoj Šárko, tak to jsem moc ráda, že jsem ti pomohla ten recept tak trochu "znovu-objevit" :). Jinak, já přemýšlela právě o tom, že do polevy dám i kůru, jenže mám doma ještě od Vánoc kandované ovoce a tak jsem si řekla, že je dobrá příležitost ho využít :). Tak se těším na případnou fotku a měj se moc krásně! :) Terez

Terezko, vypadá to krásně, ale dneska vím, že se neinspiruju. Čokoládu i pomeranče já raději zvlášť. :)
Přeju krásný den - a ať kluci překvapí něčím pěkným ;)

Terezko, mě na tom láká ta chuť pomeranče. Nic pečeného s pomerančem jsem ještě nejedla. Pak je to rychlé, co ž je paráda. Tak já bych to mohla udělat. Pořád peču něco z jablek. Sice jsou velikonoce, dost lidí peče bochánek, mazanec, jak kdo tomu říká. Já budu dělat velikonoční nádivku, ale bochánek ne. Poslední leta nám ho dává dobrá sousedka a já už se připravuju jak jí dám půlku naší nádivky. Na obojí se těším a na tvůj dezert taky.
Tady se čerti žení, chumelí, za chvíli svítí slunce, vichr a to se střídá už druhý den.
Vzpomněla jsem si na tvé malé video - jak děláš kafíčko se ♥ - moc hezké a určité dobré! Vždycky jsem si říkala jak to ty lidi dělají.... a už to vím.
Měj se krásně jarně. Jarka

Vypadá to moc lákavě!! Já podobný recept kdysi viděla v Apetitu a zkusila jsem ho, byl to pomerančový chlebíček, šlo to do biskupské formy a mám pocit že i ta poleva byla stejná. Strašně mi tehdá chutnal, pak jsem na něj na roky zapomněla a poslední cca rok na něj čas od času myslím a vždycky lituju že už nemám ten recept:) Ale tohle bude téměř totožné, takže super:)) Jo a myslím že tam v té polevě byla i pomerančová kůra najemno nastrouhaná, a bez kandovaného ovoce. No jsem nadšená a jdu kouknout do ledničky jestli máme všechno že bych to zkusila:))
Šárka

Napsal(a) Jeawaycle (neověřeno), Ne, 06. 01. 2019, 08:54*

Viagra Hersteller viagra vs cialis Zithromax Used To Treat Cephalexin Pain When Urinating Purchase Cialis From Canada Cheapest Cialis India Priligy Espana Prospecto where to buy cialis online safely Amoxicillin 500 Mg Diarrhea Propecia Tumore Colon Levitra 10 Mgptt Bayer Vpxl Pill Store Fast Delivery Viagrabest Online Price cheapest cialis 20mg Viagra Cialis Silagra Buy Cialis Online Reviews Erythromycin Canada Viagra Generico Originale Cialis Tadalafil Ligne Novo Sildenafil is it safe to buy levitra on line Propecia Diabetes Efectos Adversos Propecia Grandvalira Levitra Rezeptfrei Auf Rechnung
Napsal(a) Stevmick (neověřeno), St, 10. 07. 2019, 11:47*

Non Generic Prednisone Online Zithromax And Grapefruit viagra Isotretinoin 10mg Overseas Low Price Kosten Viagra Krankenkasse Best Canadian Prices For Pfizer Viagra

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.