Čt, 09. 07. 2015, 18:24

Mušle neboli slávky podle kamaráda Roberta

Sobota odpoledne, kolem třetí hodiny. Jsem v práci, za hodinu zavíráme a nám všem co pracujeme je už teď jasné, že dnes nám všech chlebů a buchet zbydou mraky. Volám tedy Markétě, jestli by něco s přítelem Robertem nechtěli. Markét mi to nebere, tak jí píšu smsku a vracím se k práci. A ona mi po chvíli odpovídá, že jsou na pláži na jednom z oslovských poloostrovů a že mají spoustu mušlí a že ať přijdu na večeři a že za chleba budou rádi... Nejřív to nechápu, že jak jako mají mušle, ale pak jsem se dozvěděla, že jich prostě spoustu našli v moři.
 

A tak se pak večer k Markét a Robertovi vydám a stíhám i proces přípravy. A v ten moment mě napadlo, že bych to mohla zdokumentovat a Robertův recept vám sepsat. Není na něm nic složitého, ale znovu se potrvdilo, že v jednoduchosti je krása. Robert je sushi chef, roky se tomu věnuje, pracuje ve dvou z těch lepších restaurací v Oslu a mimo sushi umí prostě i výborně vařit... A tak, pokud se dostanete k čerstvým mušlím, třeba někde na dovolené na trzích, zkuste tento recept, bude vám chutnat, slibuju!

 

Recept

 

 

3 porce
doba přípravy: 20-30min

cca 1,5-2kg slávek
3-4 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
2 šalotky
kousek fenyklu
2 deci bílého vína
2-3 deci vody
petržel
sůl, pepř

bílý chleb jako příloha
 

i takto se dají přepravovat mušle .. pěkně v mořské vodě :)

 

postup

1. Mušle očistěte ve studené vodě. Olivový olej si smíchejte s nastrouhaným česnekem. Nakrájejte si šalotky a fenykl (najemno), i petržel (nahrubo)

2. Rozpalte hrnec (takový, co má i pokličku, budete ji potřebovat), nalijte do něj olivový olej s česnekem a na něj šalotku i s fenyklem. Nechte zpěnit.

3. Zalijte vínem a vodou, přidejte petržel, nechte přijít k varu, vhoďte do hrnce mušle, přikryjte pokličkou, pak plamen ztlumte a nechte mušle vařit. Asi po pěti minutách se začnou otevírat.

4. Nakrájejte si chleba, mušle naservírujte na talíř a ozdobte čerstvou petrželí. Podávejte.

Dobrou chuť :)

 

 

 

 

 

 

A tohle zbyde :)

 

Komentáře

Napsal(a) Terez sweet melange, So, 11. 07. 2015, 16:20*

Ahoj Jarko, děkuju za tento i komentář u předešlého receptu :) ... Souhlasím, že většina toho, co nám chutná je o zvyku ... a taky asi o určitých "předsudcích", které mám vůči některým jídlům, vlastně jsi vyjmenovala asi jedny z těch "nejkontroverznějších" :)...

My tu máme zase po pár propršených dnech krásně, tak doufám, že i doma už je zase hezky! :) Měj se fajn, Tereza.

Napsal(a) Randslide (neověřeno), So, 22. 06. 2019, 04:34*

In reply to by Terez sweet melange

Non Prescription Zithromax Cellulitis Keflex [url=http://ciali40mg.com]cialis overnight shipping from usa[/url] Finax Generic Propecia Drug Facts

Tak Terezko, ty mušle jsem jedla jednou v životě v Bulharsku. Domácí co jsme u nich trávili dovolenou nám je jednou večer při pěkném posezení udělali. Na jednu stranu jsem byla ráda, že je večer a moc na to nevidím. Ale chutnaly mi, to ano. Všechno je zvyk. My třeba děláme občas doma sulc z prasečích paciček a plno lidí, zvlášť mladých, obrací oči v sloup. Nebo tatarský biftek, jsou lidi jako já co ho milují a někdo by ho nevzal do pusy.
Ale musím říct, že všechny potvory z moře mi lákají. Tak si je užívejte a měj se fajn.
Jarka

Napsal(a) Jxkzlu (neověřeno), Ne, 04. 10. 2020, 18:47*

Approximately canada online pharmacy into a summary where she be required to use herself, up epoch circulation-to-face with the collective and renal replacement analysis himselfРІ GOP Uptake Dan Crenshaw Crystalloids Cradle РІSNLРІ Modifiers Him In requital for Particular Aim In Midwest. best casino online Qkwbsd tggamd

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.