St, 09. 12. 2015, 13:03

Pepperkaker aneb norské perníčky

Perníčky

Mám plný šuplík mašlí, provázků, stuh a balících papírů, ale dárek vlastně nemám ani jeden. Ale dneska to prolomím. Už fakt! Spoléhám na to, že mě prostě něco cestou trkne. A kdyby náááhodou ne, tak něco upeču, to funguje vždycky :).

 
Jenže s tím pečením ... jsem dost netrpělivá a nejvíc mě baví ty sladkosti, které můžu upéct hned (to proto peču tolik cupcaků, muffinků, cookies apod.). Takže když má většina norského cukroví v postupu ... "a nechte odležet do dalšího dne.", většinou to hned zavřu a jdu najít něco jiného. Kdyby to alespoň bylo ..."a počkejte hodinu, dvě, tři.", ale celou noc? Trošku přeháním, to jo, ale fakt je, že jsem i díky tomu spoustu receptů nezkoušela ... pečení je pro mě sice úžasná zkouška trpělivosti, ale jde to pomalu. 
 
Perníčky
 
Každopádně ... letos jsem si řekla, že alespoň ty norské perníčky pepperkake upeču, i když tam ta "kouzelná" věta o odležení taky je. Recept mám od nás z kavárny, prodáváme tam totiž už hotové těsto a k němu je přiložený papírek s receptem. Tak jsem si prostě jeden ten papírek vzala :). Malý háček byl akorát v tom, že na papírku jsou jen ingredience a poměry, ale postup už ne. Tak ten jsem hledala na internetu. 
 
Původní recept je z 850g mouky, ale přišlo mi, že tolik perníčků určitě nepotřebujeme, takže jsem připravila těsto z půlky. 
 
Je to jednoduché, fakt dobré ... akorát musíte počkat s vyválením a pečením do dalšího dne. Je to běžné i u našich perníčků? Nikdy jsem je zatím sama nepekla.

Recept

 
doba přípravy: 20min a 12+ hodin na odležení
doba pečení: 10-13min
 
125g másla
75g sirupu (nejlépe sirup z řepkového cukru, ale může být i javorový, kukuřičný atd.)
150g cukru
65ml smetany na šlehání
125ml vody
1 vejce
3g hřebíčku
5g skořice
2g kardamonu
6g sody
425g mouky
 
Vykrajování
 
postup
 
1. Dejte máslo, sirup a cukr do hrnce a trochu povařte, dokud se máslo nerozpustí a všechny ingredience se nespojí dohromady.
2. Stáhněte z plotny, nechte chvíli schládnout. Pak přidejte smetanu, vodu a vajíčko a promíchejte.
3. Pak postupně přidávejte mouku s kořením a sodou. Mezi každý přidáním vždycky zapracujte. 
4. Mělo by vám vzniknout pevné těsto. Pokud je stále ještě teplé, dejte ho na pracovní plochu a nechte schládnout na pokojovou teplotu. Pak zabalte do potravinové folie a dejte do lednice přes noc nebo na jak dlouho potřebujete, klidně déle.
5. Těsto vyndejte z lednice asi hodinu předtím, než s ním budete chtít pracovat.
6. Když začnete válet a vykrajovat, předehřejte si troubu na 180 C.
7. Pečte perníčky 10-13min, dokud nezezlátnou. 
 
Perníčky

 

Perníčky

 

 
- Perníčky můžete samozřejmě zdobit cukrovou polevou, nebo čokoládou ... já to mám asi ještě taky v plánu ... jen s další várkou těsta, co mám ještě v lednici :). Je tu ale poměrně běžné je nechat tak :)
- Perníčky jsou spíš tvrdší, ale fakt výborné! 
- Ve Švédsku je pečou o dost tenčí, než v Norsku.
 
Tak co? Zkusíte? Pečete letos cukroví? Jaké máte nejradši? :)

Komentáře

Terezko, tak my jsme dělávali cukroví pár druhů i tedy perníčky. Všechny těsta jsme nechávali do druhého dne v lednici. Pořádně nevím proč. Mami zamlada leckteré těsto zpracovala hned. Já poslední roky nepeču. Brácha se švagrovou vozí krabici cukroví. Perníčky máš určitě dobré, na vánoce mezi těmi ostatními sladkostmi přijdou perníčky k chuti.
Tak ať se ti daří. Jarka

Napsal(a) Terez sweet melange, St, 09. 12. 2015, 15:53*

Ahoj Šárko, děkuju :). Ikeácké perníčky jsem už neměla několik let, ale předpokládám, že to bude hodně podobné, protože Švédi a Norové mají dost podobný recept :). S tím sirupem nevím, jak ti odpovědět, tady prodávají prostě sirup světlý a tmavý za asi 5nok a je to čistý klasický cukr v tekuté podobě. Myslím ale, že můžeš použít jakýkoliv sirup (javorový, kukuřičný, možná i hodně tekutý med). Zkusíš? :) Měj se hezky, Terez

Terezko máš je na těch fotkách krásně naaranžované. Nechutnají podobně jako perníčky z ikei, nevíš? Ty v té plechové dóze? A prosímtě tím sirupem je myšleno co? Díky:)
Šárka

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.