Po, 21. 12. 2015, 10:43

Homemade Nutella

domácí nutella

Dneska vám chci ukázat jeden recept a zároveň úžasný jedlý last-minute dárek pro nějakého milovníka sladkého ve vašem okolí, vyrobený s láskou a s velkou trpělivostí :). Jde o domácí nutellu. Která teda moc nechutná jako nutella, protože je v ní víc kakaa a lískových oříšků, než cukru a palmového tuku (ten tam není žádný, samozřejmě!).

Dlouho jsem přemýšlela, co dám k Vánocům tatínkovi. Všechno, co chce nebo potřebuje si koupí sám, takže třeba kvalitní svetr jsem zavrhla hned, protože ten nejlepší si pro sebe stejně vybere on. Kosmetika to samé. A nejvíc ho stejně vždycky potěší čokoláda... A pak jsem si vzpomněla, že má rád nutellu, ale moc ji nekupujeme, protože ... no, prostě protože je to "zabiják" :). Ale když mu vyrobím domácí s extra porcí lásky, tak to už přece žádný zabiják není. Že jo?

A protože tatínek nemá facebook ani jiné sociální sítě a blog mu čte akorát Lenička (která to pro dnešek vynechá :)), tak vám sem recept můžu přidat ještě teď, před Vánoci. Inspirovala jsem se tady.

                                                                      Recept

doba přípravy: cca 30min

budete potřebovat food processor

 

200g lískových oříšků

1 lžíce kokosového oleje, v pevném stavu

1 lžička vanilkového extraktu

1 hrnek rýžového mléka, můžete použít i kokosové, mandlové ...

100g neslazeného kakaa

100g moučkového cukru, můžete klidně použít méně/více

chocolate chips na ozdobu a doplnění dózy, nemusí být

 

čokoláda

postup

1. Do food processoru nasypte oříšky a mixujte asi 2-5min, dokud se z oříšků neudělá moučka. Pak přidejte kokosový olej a mixujte, pravidelně seškrabujte oříšky ze stěny, pak zase mixujte a mixujte. Celé to trvá asi 15-20min, dokud se z oříšků stane máslo.

2. V momentně, kdy máte hotové oříškové máslo začněte postupně přidávat extrakt, cukr, kakao, mléko a vždycky dobře rozmixujte. Výsledná konzistence by měla být lehce tekutá. V lednici pak pomazánka ztuhne.

3. Přesuňte do nádoby, ve které chcete nutellu někomu darovat, nebo ve které ji chcete skladovat. Můžete dozdobit čokoládovými kousky nebo oříšky.

čokoládová nutella

pozn.: - můj food processor je sice skvělý, ale málo výkonný, takže jsem musela každou minutu až dvě přestat mixovat a počkat dalších několik minut, abych ho mohla použít znovu. Hodně se přehříval, tak si na to dejte pozor u toho vašeho... - buďte fakt důslední v tom, že nejdřív oříšky pořádně rozmixujte samotné (jen s kokosovým olejem), než k nim začnete přidávat další ingredience. Poprvé jsem byla netrpělivá a začala mléko přidávat dřív, než bylo z oříšků máslo a celé se to zdrclo a musela jsem to vyhodit.

... Zkusíte? A co vy a dárky letos? :) Mějte se krásně!

Komentáře

Napsal(a) Markéta K. (neověřeno), So, 02. 01. 2016, 20:54*

Ahoj Terko,

 

děkuju za parádní recept. Nutellu jsem vyrobila a to hned ve dvou dvojnásobných várkách. Byla perfektní a sklidila obrovský úspěch. Původně jsem ji chtěla dát jen tátovi, protože se mu těžko vymýšlejí dárky, ale nakonec jsem jí obdarovala celou mužskou část rodiny :). Doma jsme neměli lískové oříšky, pouze vlašské, ale i tak to nemělo chybu.

 

Ještě jednou díky a zdravím na Sever!

Markéta

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.