St, 30. 12. 2015, 20:58

Jak jsem darovala i dostala DIY dárečky + recepty

do it yourself dárek

Máme tu předposlední večer v tomto roce a i když by se spíš hodilo, abych psala o silvestrovských přípravách a tipech, co si třeba připravit dobrého a tak, věřím, že už to stejně máte v malíčku a vaše silvestrovké menu bude vypadat přesně tak, jak si přejete a jak vám chutná...

Dneska tedy píšu, abych vám ukázala své malé skormné diy dárečky, kterými jsem letos o Vánocích obdarovala rodinu a kamarády. A protože jsou fakt malé a skromné, přidám k nim i "udělej si sám" dárky, které jsem letos dostala já. Přiznám se, že i když jsem vděčná za každou jednu pozornost, co jsem dostala, ty vyrobené dárky mají přece jen "to něco" navíc. Jak to vnímáte vy?

ingredience na do it yourself dárky

V den "D", kdy jsem se rozhodla, že letos na to půjdu trochu jinak, jsem se vydala na Bogstadveien, mou oblíbenou nákupní ulici v Oslu, a moje první zastávka směřovala do "zdravého" obchodu. Tam jsem koupila kokosový olej, což byl pak v podstatě základ téměr každého dárku. Koupila jsem i espom sůl, která by měla být zdraví prospěšná a používá se právě do přírodních kosmetických produktů. Já z ní chtěla vytvořit tzv. voňavé "bomby" do koupele, ale něco mi tam nehrálo (prostě mi "nevybuchovaly :)) a tak jsem je nakonec nechala v Oslu a brzo je zkusím znovu a trochu jinak. Všechna ta aromata na fotce jsou jedlá a používám je do pečení. Kdybych ale měla nějaké zkušenosti s vyráběním domácí kosmetiky, věděla bych, že do nich tyto extrakty nepatří, protože v podstatě nevoní, můžete je akorát ochutnat. Příště tedy sáhnu po aromatických olejíčcích :).

sugar scrub s bílým čajem, pomerančovou kůrou a čokoládou

Nejvíc nadšená jsem byla z "sugar scrub", kterým jsem obdarovala snad všechny, včetně sebe. Tuším, že už si v dohledné době žádný scrub nekoupím, protože vyrobit si ho zabere chviličku a hlavně je fakt voňavý, příjemný a samozřejmě daleko levnější, než kupovaný. Když si na ně pořídíte nějakou roztomilou lahvičku, kterou si vždycky doplníte, bude to navíc i ekologičtější :).

A jak se to dělá? Takto! 

3/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje

1 a půl hrnku cukru

1/4 hrníčku opraženého kokosu

bílý čaj, zelený čaj, pomerančová nebo citronová kůra, čokoláda ... (meze se nekladou)

postup

1. Nejdřív si na suché pánvi opražte kokos dozlatova. Můžete si ho udělat hodně do zásoby, protože se dá pak použít do dalších receptů, co za chvíli napíšu, nebo do ranních kaší, nebo na ozdobu cupcaků nebo do jogurtu atd.

2. V rendlíčku si rozpusťte kokosový olej. 

3. Do misky nasypte cukr a promíchejte ho s jakoukoliv voňavou ingrediencí si přeje. Já udělala várky s bílým čajem a malinami (můj nejoblíbenější), s pomerančovou kůrou a s maličkými kousky hořké čokolády

4. Do misky pak přelijte i kokosový olej a míchejte, dokud se všechno nespojí dohromady.

5. Přesuňte do požadované nádoby a používejte nebo dejte někomu jako dárek :)

kokosové máslo a mandlové máslo

domácí mandlové máslo

Další dárečky už byly jedlé. Recept na domácí nutellu jsem vám už psala, tak jen dodám, že sklidila velký úspěch a už je skoro snězená. Je lehká jako vánek (skoro) a celkově taková nadýchaná a prostě ... jí se sama :)

Vyráběla jsem ale i kokosové máslo a taky mandlové máslo a nádechem čokolády. Na obojí potřebujete food processor a dostatek času a trpělivosti

Kokosové máslo je v podstatě 3/4 hrnku opraženého kokosu na 1 hrnek kokosového oleje. Nejdřív ve food processoru mixujte samotný kokos, pak přidejte olej a mixujte asi 10min, dokud nevznikne hmota "máslové" konzistence.

Příprava mandlového másla trvá o něco déle. Nejdřív musíte rozmixovat samotné mandle. Po pěti až osmi munutách začnou mandle vypadat jako mandlová moučka, tak k nim přidejte lžíci kokosového oleje a mixujte a mixujte, dalších 10-15minut. Ke konci přidejte hrst hořké čokolády a mixujte další 2-3 minuty. Můžete přidat i trochu cukru, pokud libo. A navrch skleničky přidejte třeba... opražený kokos :).

domácí baileys

Jeden z nejkrásnějších a nejosobnějších dárků jsem dostala od sestřenice Kristýny. Kiki je grafička a kdysi nám s Terezkou designovala logo našeho Candy Baru. Když jsme se s Radanem zasnoubili, poprosila jsem ji, jestli by nám vytvořila "naše" logo, které pak chceme mít místo etikety na některých vínech a taky na pozvánkách. A právě to jsem dostala k Vánocům. Několik návrhů loga, jedno z nich nalepené na láhvi a v ní zase domácí baileys. Mňam. Obrovskou radost jsem ale měla ze samotného balení, věřím, že i vy byste byli nadšení. Že jo? :)

To baileys je síla, fakt hodně silný alkoholický drink, ale vynikající. A jak ho udělat? Zeptala jsem se Kristýny a tady to je:

500ml rumu

500ml vodky

500ml lískovo-oříškového likéru

4 plechovky salka, zkaramelizovaného

trochu vanilkového extraktu

led, až při podávání

Smíchejte všechen alkohol se zkaramelizovaným salkem a extaktem. Z této dávky pak budete mít zhruba 5 lahví prvotřídního domácího baileys :). Podávejte na ledu, díky tomu se všechno spojí a "zkrémovatí" :).

diy tričko

A nakonec tu mám úžasný dárek od mé nejlepší kamarádky Jitky. Jitulka je kreativní a fakt šikovná a vyrobila mi tričko. Resp. mi na tričko napsala nápis. Ale ne tak ledajaký. Při pročítání blogu si vybrala nějaké mé věty a jednu z nich pak použila. A i když jsem si téměř jistá, že takto jsem žádnou větu "neformulovala", je mi to jedno, protože mám radost, že to na Jitulku nějak působila a tímto způsobem mi to předala zpátky. :) Co se týče technických věcí, tak si sem dovolím rovnou citovat Jitku, protože lépe bych to stejně nenapsala :) - "Terezko, je to fixa na textil, jmenuje se textile liner a neměla by být zažehlovací. Koupila jsem ji v Olomouci v jednom obchůdku s výtvarnýma potřebama. Je to ta nejtenči fixa, aby se mi dobře dělaly okraje a nerozpíjely se, ale na takovéto písmo bych přiště asi zvolila širší špičku, protože to bylo hrozně časově náročné (ale to vubec nevadilo :)), jinak písmo jsem si nějake vymysela, zkoušela jsem jich asi 6, ale tohle se mi líbilo nejvíc a napsala jsem si to na papír tlustě, aby to prosvítalo a snažila se do těch linek trefit, ale spíš jsem to pak dělala od oka :)."

Tak co? Líbí se vám některý z nápadů? Zkusíte některý? A vůbec, co jste dostali vy? Jestli se vám o tom ještě chce psát ... :)

Mějte se nádherně a užijte si naplno ten zítřejší den. Tak, jak je vám příjemné! :)

Komentáře

Ahoj Ivetko,

ty lahvičky jsem všechny sehnala v Norsku, ty úzké na sugar scrub jsou z dánského obchodu Søstrene Grene, ale myslím, že úplně stejné mají i v Tigeru. Ty lahvičky, co kterých jsem dávala mandlové máslo mám zase ze švédského obchodu Class Olson. Možná by mohli mít nějaký výběr třeba v Ikea? :)

Tak snad ti to trochu pomohlo :). Měj se hezky, Terez.

Ahoj Markét,

děkuju moc, jsem moc ráda, že se ti článek zalíbil a inspiroval :). Určitě se chci pustit do dalších podobných "domácích vychytávek", takže určitě nějaké přibudou :).

Taky se měj krásně, Terez.

Napsal(a) Klaudie (neověřeno), Ne, 03. 01. 2016, 23:22*

Ahojky, zaujal me ten recept na kokosove mleko, nebot jsem dostala food processor k vanocum ;) jen se chci zeptat. nemas zkusenost ohledne kokosoveho oleje  a jeho kvality? jestli je nejaky vyrazny rozdil? ja premyslim nad timto http://www.lecivemasti.cz/dle-vyrobce/purity-vision/bio-kokosovy-olej-300ml.html  ale jak rikam, nechal si milerada poradit. diky

Ahoj Klaudie, 

jsem ráda, že tě recept na kokosové máslo zaujal, musím říct (fakt upřímně!), že i když jsem ho dávala mamce, tak teď jak jsem doma, tak ho používám i já a je výborný! Dávám si ho hlavně do ovesných kaší a fakt si to nemůžu vynachválit.

Každopádně, u různých kokosových olejů jsem žádný výrazný rozdíl nezaznamenala, ale ten který máš v plánu, mám vyzkoušený a moc dobře se s ním pracuje a je moc dobrý! :)

Tak ať chutná a měj se krásně, Terez

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.