Út, 12. 01. 2016, 16:55

Čokoládová pěna

čokoládová pěna

Začala jsem jíst fakt zdravě. Nebo teda - obědy si v posledních dnech vaříme fakt ukázkové. Včera pohankové těstoviny s rajčaty, rucolou a kozím sýrem, dneska kapusta, šťouchané brambory a vajíčko a koneckonců ani ty bramborové "válečky" s broskvovou omáčkou a mákem nepatří vyloženě do kategorie "nezdravé". 

Já ale věřím ve vyváženost a tak je dobré si po tak zdravém obědě dopřát nějakou "sladkou tečku". Jsme teď doma celá rodina a můj brácha se snaží omezovat lepek, který mu nedělá dobře. Tak jsem pekla třeba čokoládový cheesecake, kde je lepku jenom trochu v sušenkách (nebo v těch sušenkách je lepku hodně, ale těch sušenek v cheesecaku zas celkem málo - chápete :)) a dneska jsem se pustila do čokoládové pěny. Už jsem ji kdysi na blogu měla, na tom "starém", ale nějakým nepozorným klikem jsem ten recept vymazala. Takže pokus číslo dva bude snad úspěšnější :).

V receptu jsou syrová vajíčka, takže se pokuste, aby byly co nejčerstvější a pokud možno domácí. Pokud je tam vůbec nechcete, myslím, že by to mělo "fungovat" i bez nich, každopádně je možné, že pěna nebude tak nadýchaná, protože ty pěnové bublinky jsou v tomto receptu především díky vyšlehaným bílkům :).

Čokoládová pěna je vyloženě "uspokojující" dezert, má plnou chuť a zároveň je lehoučký. Použila jsem mix 70% čokolády bez příchutě se 70% čokoládou s přidaným karamelem a určitě tam nějaký takový "nádech" doporučuju :).

Tak jdem na to, jo?

čokoládová pěna

Recept

4 porce

doba přípravy: cca 30min

 

140g hořké čokolády

30g másla

90g cukru - použila jsem mix obyčejného a třtinového

2 vajíčka - v pokojové teplotě

1 lžička vanilkového extraktu

160g smetany ke šlehání

ovoce na ozdobení

čokoládová pěna

postup

1. Ve vodní lázni rozpusťte na kousky nalámanou čokoládu s máslem. Nechte vychladnout do pokojové teploty.

2. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte do vychlazené čokoládové směsi a dejte do ledničky.

3. V míse vyšlehejte bílky s polovinou cukru, šlehejte dokud bude sníh vyloženě "stát". :)

4. V jiné míse vyšlehejte šlehačku se zbytkem cukru a vanilkovým extraktem.

5. Vytáhněte čokoládovou směs z ledničky a postupně do ní přidávejte bílkový sníh. Mezi každým přidáním směs jakoby "překládejte", nemíchejte, jinak by sníh klesl a čokoládová pěna by nebyla tak nadýchaná.

6. To samé udělejte i se šlehačkou. Postupně ji opatrně přidávejte do směsi, tak aby se všechno spojilo.

7. Lžící pěnu přesuňte do skleniček, odzobte libovolným ovocem nebo třeba oříšky a můžete rovnou podávat. Doporučuju ale pěnu před podáváním ještě chvíli vychladit.

Mějte se krásně a dobrou chuť. :)

Komentáře

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Út, 12. 01. 2016, 17:37*

Terezko, díky .... miluju čokoládu, vše čokoládové a pěna je ňam ňam... co nejdřív ji udělám... ani ji nemusím ničím zdobit ...už na to mám děsnou chuť !!

Pa Jarka

Napsal(a) Renča (neověřeno), Út, 12. 01. 2016, 18:35*

Terezko,

pěna vypadá lahodně a i že bych ji mohla zvládnout :)

U nás doma jsou všichni pobláznění zdravým jídlem a pohybem a tak jsem začala 

taky zdravěji jíst a snažím se abych nezaostávala :)

Jen bojuji s chutí na pečivo,to je tak když to člověk baští celý život.

Chtěla jsem se zeptat jestli by jsi neměla nějaký recept na nepečený zákusek v nějaké 

zdravější verzi,když mám chuť na sladké?

Hezký večer a děkujuuu.

Renča

Napsal(a) Terez sweet melange, Čt, 14. 01. 2016, 10:44*

In reply to by Renča (neověřeno)

Ahoj Renčo,

určitě bys tento dezert zvládla, ale je fakt, že je to docela kalorická bomba :). My v posledních dnech a týdnech vaříme fakt poměrně zdravá jídla, tak si říkám, že jednou za čas nějaký takový dezert neuškodí :). I když dneska chci dělat palačinky :).

S pečivem ti rozumím, taky bych ho ráda omezila, ne kvůli postavě, spíš, že ho jím fakt moc a vím, jak těžké je se ho "zříct", zvlášť, když je na něj člověk zvyklý a ještě mu chutná.

Z těch nepečených dezertů mě napadá třeba tilslorte bondepiker - http://sweetmelange.cz/node/96 - jsou to povařená jablka, šlehačka a sušenky (třeba bebe), není to vyloženě nejzdravější, ale je to poměrně lehké a žaludek to nezatěžuje :). 

Měj se krásně, a pokud mě ještě něco napadne, ozvu se! :) Terez

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.