Čt, 06. 06. 2013, 16:33

Hanácké vdolky (a svatební koláče) od babičky

Na přání dnes přidávám recept na hanácké koláče, které mají v podstatě stejný postup, jako kdybyste pekli svatební koláčky, takže pokud se o to budete pokoušet, může to udělat půl na půl :). Tento recept byl součástí mé bakalářské práce, která se zabývala hanáckou kuchyní. Je to recept mé babičky, která mi s nima i pomáhala. Jsem za to moc ráda, protože jsem od ní spoustu věcí pochytila a možná, pokud jednou budu mít tu svou cukrárnu v Oslu, z nich udělám "ten special product", na který budou všichni chodit :)). Tyto  vdolky jsou s tvarohem a s povidly, což je nejtypičtější hanácká varianta. Často se dělávali i s mákem, ale ty zkusím zase příště :). Svatební koláčky jsou jen s tvarohem.

Pokud budete tento recept zkoušet (a nebo jakýkoliv jiný z tohoto blogu), pošlete mi prosím fotky, moc mě zajímají výsledky :)


doba přípravy: hodinu a půl až dvě hodiny
doba pečení: jeden plech asi půl hodiny

 

 

TĚSTO

Na těsto potřebujete 250ml vlažného mléka (teplota mléka je důležitá, protože jinak těsto nebude kynout), 100g moučkového cukru, 20g droždí, které rozdrobte do cukru s mlékem a počkejte až vyplave. Poté přidejte 500g polohrubé (a nebo hladké) mouky, jednoho panáka rumu a 120g rozpuštěného, ale ne horkého másla (rozpouštět na mírném ohni). Potom přidejte 1 vajíčko + 3 žloutky a jeden balíček vanilkového cukru. Celé to míchejte, dokud nevznikne tuhé, tahavé těsto. Nejlepší jen na tohle mít stolní mixér, který to vymíchá během pár minut (asi 6ti), rukou to jde mnohem složitěji, ale jde to. Těsto nechte vykynout asi hodinu (po 40ti minutách znovu promíchejte a dejte znovu kynout) na teplém (ale ne příliš) místě.

 

TVAROH 
 
Na tvarohovou "nádivku" budete potřebovat 750g tvarohu (nejlépe tučného), 2 lžíce cukru, 2 vanilkové cukry, 200g rozinek namočených v rumu (1 panák), 1 žloutek a 3 bílky. Tvaroh rozmíchejte s cukrem, přidejte žloutky, rozinky a sníh z bílků.
 

 

DROBENKA 

Na drobenku budete potřebovat 70g másla, 70g polohrubé mouky a 50g cukru (25g moučkového, 25 gramů vanilkového).

Až bude těsto vykynuté, lžičkou z něj oddělujte malé kousky, které pomoučíme, rukou vyvarujeme, dejte na ni necelou lžicí tvarohu a spojte dohromady. Rozdíl mezi hanáckými a svatebními koláči je ten, že na vrch hanáckých přidáte povidla a potom až drobenku a svatební jsou pouze s drobenkou. V obou případech koláče zvrchu pomažte žloutkem s kapkou rumu. Takto připravené koláče nechte ještě alespoň 15 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 C. V obou případech pečte koláče cca 30min, než okraje zezlátnou.
 

 

Tato dávka je na cca 60 svatebních koláčů, nebo na 30 svatebních a 20 hanáckých a nebo na cca 40 hanáckých :)

Recipe in English

This recipe was a part of my Bachelor thesis which I have written in English so I thought it would be great to put this English version in my blog as well. There may be some mistakes but I hope it will be helpful :)

How to make dough:

Into a pot pour 250 ml (1 cup) of milk and put it on a stove until it is warm, not hot. If we did not do it, the dough would not rise. Pour it in a mixing bowl. Add 3 full table spoons of powdered sugar and 1 table spoon of vanilla sugar, then crumble 20g (0,7 oz) of yeast and wait until it (yeast) will swim on the surface. It is very important to use good quality yeast, because if not, there is higher possibility that the dough will be too sticky. Add 500g of semi-purposed flour (plain flour can be used, too), 120g of melted, warm, but not boiling butter and 1 shot of rum. And finally, add 1 egg and 3 egg yolks. Mix it all until it will become stretched dough. Cover the mixing bowl with towel and put it in a warm place. Wait for about 40 minutes until it rise. Then mix it again and wait another 20 minutes. While waiting, prepare quark filling and crumb topping.

How to make quark (curd cheese) filling:

Mix 750g (1,65lb) of quark with 60g (2 tbs) of sugar and 20g of vanilla sugar (one spoon), 1 egg yolk and 3 egg whites. Than add 250g (0,5lb) of raisins, which must be washed in water first and then mixed with 1 shot of rum.

Crumb topping:

70g (2,5oz) of butter, 70g (2,5oz) of semi-purposed flour and 1 spoon of powdered sugar and 1 spoon of vanilla sugar mix together slightly so it would make little crumbling lumps.

After the dough has risen, sprinkle the kitchen desk with flour and with little spoon take a little bit of dough, stretch by hands, in the middle put full tea spoon of quark and close the dough together so it will look like a little flatter ball. Photo documentation is shown in appendix. Lick these little balls with egg yolk mixed with few drops of rum and sprinkle them with crumb topping. (or, if you are doing Haná kolache, first put plum jam on the dough and then sprinkle with the crumb topping.

Komentáře

Napsal(a) Anonymous (neověřeno), Čt, 29. 01. 2015, 15:19*

Robila som ich cez vikend, strasne sa mi to lepilo a tak som radsej urobila vacsie, ale boli vyborne! Dakujem za dalsi skvely recept ;-)
Daniela

Napsal(a) Randslide (neověřeno), So, 22. 06. 2019, 03:30*

In reply to by Anonymous (neověřeno)

Essais Cliniques Priligy Mass Spectroscopy For Amoxicillin Orlistat Order Online Canada viagra Canadian Pharcharmy Online North Canadian Drug Plans
Napsal(a) Anonym (neověřeno), Út, 04. 02. 2020, 06:18*

In reply to by Anonymous (neověřeno)

I all the time used to study piece of writing in news papers but now as I am a user of net therefore from now I am using net for articles, thanks to web.





My homepage: gfe (Judson)
Napsal(a) Anonymous (neověřeno), Čt, 19. 12. 2013, 15:43*

Super recept. Boli skvelé. ODPORÚČAM.

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Pá, 21. 09. 2018, 05:54*

In reply to by Anonymous (neověřeno)

Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I'm trying

to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good gains.

If you know of any please share. Cheers!





Recomendo que veja mais dicas sobre isso este assunto acessando ao

blog :: check out here

Ve Švajcu je jiny tvaroh takovy hrozně tekutý, neco jako v Če tvaroh v krabičce ale ještě tekutější... Tak asi tím... Dnes jsem z něj dělala cheescake a žádná sláva

Napsal(a) Terez sweet melange, Čt, 13. 06. 2013, 16:34*

Mně zbyla fakt jen tak lžíce maximálně, tak nevím .. Každopádně pokud ti zbylo, tak příště asi použij míň, ale nevím, čím to je :)

Napsal(a) Anonym (neověřeno), Út, 04. 02. 2020, 11:06*

In reply to by Terez sweet melange

I always used to read piece of writing in news papers but now as I am a user of web therefore from

now I am using net for content, thanks to web.



Also visit my blog post :: gfe (Angelia)
Napsal(a) Anonym (neověřeno), Út, 04. 02. 2020, 13:05*

In reply to by Terez sweet melange

I all the time used to study article escorts in london uk, Christi, news papers but

now as I am a user of web thus from now I

am using net for articles or reviews, thanks to web.
Napsal(a) Anonym (neověřeno), Čt, 06. 02. 2020, 02:09*

In reply to by Terez sweet melange

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

I've been looking for a plug-in like this for quite

some time and was hoping maybe you would have some experience with something like

this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look

forward to your new updates.



Best vpn for Mac - https://www.howtowatch.me

With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?

My website has a lot of exclusive content I've either created myself

or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you

know any ways to help protect against content from being ripped off?

I'd genuinely appreciate it.



Stop by my web site; escorts london; Jeffry,

Hey excellent website! Does running a blog such as this require a massive amount work?

I have very little knowledge of coding however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway,

should you have any recommendations or tips for

new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless

I just needed to ask. Thanks a lot!



Here is my web-site :: london; Phillip,
Napsal(a) cibi (neověřeno), Po, 14. 10. 2019, 14:49*

moc děkuji za recept, předčí i náš "rodinný"

Jsem zvyklá plnit tvarohem uvnitř a povidla nahoru, vynikající:-)

tvarohu mi stačilo 250 g, trochu jsem nastavila smetanovým hustým jogurtem.

Please let me know if you're looking for a writer for your blog.



You have some really great articles and I feel I would be a

good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write some

articles for your blog escorts in london, Marcos, exchange for a link

back to mine. Please blast me an e-mail if interested.

Cheers!
Napsal(a) Jitka (neověřeno), Ne, 03. 05. 2020, 14:06*

Poprvé jsem si nebyla jistá jestli jsem to nespletla, ale i napodruhé jsem si ověřila, že je třeba přidat 100g mouky navíc. Jinak je to těsto tak na lívanec, ne na vdolky. V tomto poměru už testo jak má být a chuťově výborné. 

A ještě jedna poznámka... v receptu chybí sůl. Ta do kynuteho těsta prostě patří a myslím že babičky ji tam rozhodně dávat nezapomnely. 

Přidat komentář

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.