So, 09. 11. 2013, 12:02

Tvarohové muffiny s ořechy / Muffins from quark with nuts

Tento týden mi oficiálně začala práce. Mám za sebou docela úspěšné čtyři dny, když jsem pracovala první - tedy obědovou - směnu a připravovala jsem spoustu kafe (a baví mě to čímdál víc), odnosila nespočetné množství egg benedict a florentine a halibuta a speciálně připravěné tresky ... taky se měnilo menu, takže právě nabízíme (ještě víc) tradiční norské speciality a to jak dopoledne/odpoledne, tak večer. Každý den se taky naučím pár dalších slovíček a některé (úplně základní, teda, abych si nevymýšlela) konverzace jsem schopná "utáhnout" i bez "Kan jeg snakke på engelsk med dere, vær så snill? (Mohla bych s vámi mluvit anglicky, prosím?" a následném přepnutí do angličtiny. To mi dělá radost, i když mi ta norština stejně často příjde směšná. Ale kdoví, jak na cizince působí čeština :).

Dneska mě čeká večerní směna a přiznám se, že jsem trochu nervózní. V menu je nově nespočet různých aperitivů a dalšího alkoholu a měnil se i vinný lístek a já toho o vínech a celkově o alkoholu fakt moc nevím. Vždycky, když kvůli tomuto "propadám panice", snažím se uvědomit si, že je to přece jenom restaurace, nejde o životy lidí ani o nový vědecký objev ani o nic jiného "velkého". Vlastně naopak, jde o zábavu, o příjemně strávený čas a víceméně by to mělo platit pro zákazníky i číšníky a kuchaře a tak. Navíc tam večer bývá manažer, který je zároveň i sommelier, takže když bude třeba, určitě mi pomůže .. že jo? :)

Ale asi bych už mohla začít psát o dnešním receptu. Vždycky píšu takové úvody, které s receptem nemají nic společného. Ale já mám vždycky potřebu se podělit o novinky ...

V úterý nám konečně dorazila trouba i lednička (ti, co mě sledují na facebooku, tak asi ví) a včera jsem se konečně pustila do pečení. Musím říct, že tato trouba, přestože je secondhandová je mnohem lepší, než ta, co jsme měli v tom původním ubytování ...

U Radana v práci teď mají takovou krabičku, kam každý dává nějaké koruny a když se vybere určitá částka, tak něco upeču. Hrozně mě těší, že se už něco vybralo a protože každou sobotu (tedy dnes) mají všichni co v ten den pracují společnou snídaní, tak mi to přišlo jako dobrý nápad, upéct něco zrovna na dnes. Díky Verči z ghetta, která v Norsku před pár roky strávila semestr (nebo dva) na erasmu, jsem konečně v norských obchodech objevila něco jako tvaroh. Teda, on to je tvaroh, chutná fakt dost podobně jako ten náš ve vaničce, možná i o něco lépe, jak i Verča podotkla. Mají ho i ve vanilkové verzi, kde v každé lžičce objevíte spoustu zrníček z pravé vanilky. Je moc dobrý a ani ne moc sladký, což mi vyhovuje. A Radan z nedávné návštěvy domova přivezl  asi kilo a půl čerstvých vlašských ořechů a já mám ještě stále alespoň půl kila těch pekanových. Takže ořechy a tvaroh byly suroviny, které jsem chtěla použít. Nakonec jsem se rozhodla udělat muffiny, za prvé, protože se hodí na snídani a za druhé, protože je nedávno moje kamarádka Sára zmiňovala na fb stránce, že by na nějaké chtěla recept.

Myslím, že chuťově jsou to zatím nejlepší muffiny, které jsem zatím upekla. Díky tvarohu mají vláčnou konzistenci a ořechy v nich krásně křupou. :) Jedla jsem dnes jeden na snídani s trochou kakaa a je to skvělá kombinace. I když už mám zas trochu hlad. Možná je to spíš lepší jako svačina :)).

Recept / Recipe

Na cca 16 muffinů / Makes about 16 muffins
doba přípravy/ preparation time: 25 minutes
doba pečení / baking time: 18-20 minutes

Těsto / Dough

250g tvarohu, ve vaničce / 250g og quark
70ml mléka / 70ml of milk
125g ovesných vloček / 125g of oatmeal
100ml oleje (třeba slunečnicový) / 100ml of oil
1 vejce / 1 egg
110g třtinového cukru / 110g of brown sugar
150g hladké mouky, prosáté / 150g of plain flour, sifted
1 a půl lžičky prášku do pečiva / 1 and half teaspoon of baking powder
3/4 lžičky jedlé sody / 3/4 teaspoon of baking soda
1/4 lžičky kardamonu / 1/4 teaspoon of cardamon 
1/4 lžičky skořice / 1/4 teaspoon of cinnamon
1 lžička vanilkového extraktu / 1 teaspoon of vanilla extract
110g ořechů (vlašských, pekanových, nebo jakých chcete) / 110g of nuts (walnuts, pecans ..)
30g nugátu (lze použít nutella, nemusí být) / 30g of nougat

postup / process

1. Předehřejte si troubu na 200 C. Muffinovou formu vyložte košíčky. V míse smíchejte ovesné vločky s tvarohem a mlékem a pět minut nechte odležet, aby se tekutina nasála do vloček. Mezitím si nasekejte ořechy na kousky.

EN: Preheat your oven to 200 C. Put paper cups to your muffin tin. Mix oatmeal with quark and milk and leave to soak for 5 minutes. Meanwhile, cut the nuts into peaces.

2. Do ovesné hmoty přidejte olej a vajíčko a lžící či metličkou promíchejte. Přidejte třtinový cukr, mouku prosátou s práškem do pečiva a sodou, přidejte kardamon, skořici a extrakt. Promíchejte tak, aby se všechny ingredience spojili, ale nepřemíchejte. Nakonec přidejte ořechy a trochu nugátu/nutelly.

EN: To oatmeal dough, add oil and egg and lightly mix together. Add sugar, flour sifted with baking powder and soda, cinnamon, cardamon and extract. Mix so the ingredients will be combined but do not overmix. Eventually add the nuts and a little bit of nougat/nutella.



3. Košíčky naplňte těsně pod okraj, můžete je ozdobit pekanovým nebo vlašským ořechem a dejte péct do trouby na cca 18-20min, dokud nevyběhnou a na povrchu nezezlátnou a párátko či špejle zapíchutá doprostřed těsta nevyjde čistá.

EN: Fill the cups almost to the edge, you can decorate the muffins with piece of walnut of pecan and put it in the oven for about 18-20 minutes, until risen and golden brown. 




Dobrou chuť. / Enjoy. :)

Komentáře

Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 10. 11. 2013, 11:11*

Tak až to budeš zkoušet, tak dej prosím vědět, jak to dopadlo a jestli chutnaly :).
.
Tan nápad s krabičkou vymysleli myslím tak nějak všichni v Amnesty, když jsem jim tam ještě dávněji něco pekla. Je to milé a fajn. :)

Napsal(a) Terez sweet melange, Ne, 10. 11. 2013, 11:08*

Děkuju, jsem ráda, že nejsem sama, která považuje tvaroh za "super potravinu" :).
V práci to nakonec bylo v pohodě, teda 6hodin v kuse jsem se absolutně nezastavila (ty první dvě byly volnější), ale žádné velké "chyby" jsem neudělala a když byla potřeba poradit s vínem, tak nikdy nebyl problém zavolat někoho povolanějšího :). Tento týden mě čekají 4 takové směny, ale snad to bude čímdál "jednodušší" :). A děkuju za milý komentář. :)

hmmm.... Oříšků máme.... Tvarohu máme.... Láká mě to, ale na tento víkend jsem už napekla. Tak třeba v týdnu :)
.
Ten nápad s Radanovou krabičkou mě zaujal. To byl jeho nápad? Tvůj? Nebo snad dokonce kolegů? :)

Přidat komentář

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.